Doorgaan naar hoofdcontent

Maand zonder gluten

Gluten Vrij 

Uit pure nieuwsgierigheid besloot ik voor mezelf de maand september een glutenvrije maand te maken. Dus heb ik alle producten uit mijn dieet gehaald waar tarwe granen in zaten. Waarom een maand? Omdat het gemiddeld een maand duurt voordat je lichaam gewend is aan een dieet en dat voor mij een maand zonder pizza was nog te overzien. Het was nog best lastig om geen gluten te eten, want er wordt zoveel tarwe toegevoegd aan producten. Ook bij producten die eigenlijk geen gluten zouden moeten bevatten. Eigenlijk hetzelfde als wat ze met suiker doen, dat gooien ze ook te pas en te onpas overal in. Kijk zelf maar eens naar wat je op een dag eet waar gluten in te vinden zijn. Het zal je denk ik nog verbazen hoeveel ervan je onbewust eet. Nederland is ook echt een broodland. Er wordt in de ochtend vaak een boterham gegeten om jezelf op te starten. Om vervolgens in de middag er ook nog een broodje of zelf gesmeerde bammetjes in te gooien. Zelf eet ik in de ochtend en middag nooit brood, dus voor mij geldt dit niet. Wel houd ik van pizza, dus op 31 augustus ben ik nog een keer uit eten geweest om pizza te eten, JAMMIE. 

Wat Eten we Vandaag

Dol ben ik op pizza, maar ik besloot deze een maand, maar helemaal niet te eten. Hoe lastig dat ook was, ik had geen zin om iets te eten wat in de verte wel op een pizza leek of net niet smaakte naar een pizza. Wraps als avondeten, ja lekker! Deze zijn van oorsprong glutenvrij, want ze werden ooit van maismeel gemaakt. Maar je voelt hem al aankomen.... Wacht eens even, wat zie ik achterop de verpakking staan? Het is gemaakt van tarwebloem.... daar zitten dus ook gluten in. Wat is dan een goed alternatief? Taco's!

En wat te doen met pasta gerechten, dat was pas even zweten! Wanneer ik thuis eet, dan eet ik vaak pasta... Bij de gedachte dat ik ook geen pasta kon eten in die maand wilde ik de glutenvrije maand bijna afblazen. Gelukkig zijn er nu enkele glutenvrije pasta's te vinden. Dit hebben we in het verleden al eens uitgetest. Allen bevielen de kikkererwten-, linzen- en doperwtenpasta nooit echt. Gelukkig kon ik een glutenvrije pasta vinden die gemaakt was van witte rijstmeel, volkoren rijstmeel, maĆÆsmeel, en quinoameel. Deze was lekker en smaakvol, eigenlijk lekkerder dan gewone pasta. Helaas was deze wel 2 keer zo duur....

Wat ik ook kon eten waren rijstnoedels. Dit at ik nooit, dus er moest gezocht worden naar een nieuw recept en aan het repertoire toegevoegd worden. Zo kon ik de maand met een gerust hart starten.

Lichamelijk & Geestelijk

Wat voelde ik er nu lichamelijk van? Nou eerlijk gezegd niets. Door het vasten (link naar vasten) eet ik zelf eigenlijk al weinig gluten. Het ontbijt sla ik standaard over en ik lunch zelden. Als ik al lunch is dat bijna nooit met brood. Dus eigenlijk had ik al veel gluten uit mijn dieet gehaald. Wanneer je zelf een klein tijdraam hebt wil je niet jezelf opvullen met brood. Wanneer je naar brood kijkt qua voedingsstoffen, brengt het je lichaam niets behalve een vol gevoel. Toch had ik gehoopt dat ik wel iets zou merken, maar helaas. Behalve dat ik pizza enorm miste en moest opletten als ik iets at dat er geen gluten in zaten was het geestelijk ook niet zwaar. Wel merkte ik dat ik soms niet doorhad dat ik me had voorgenomen geen gluten te eten. Op een verjaardag wilde ik bijna ja zeggen op de vraag of ik een stukje appeltaart wilde. Ook ben ik weinig uit eten geweest in die maand, want de meeste gerechten die ik graag eet bevatten gluten. Wanneer ik me bij gerechten moet gaan afvragen of er wel of geen gluten in zitten is voor mij de lol er een beetje af. Het was toch maar voor een maand, dus dat hield ik ook wel vol. Bovendien had ik thuis veel recepten om glutenvrij te kunnen eten. Vooral de glutenvrije pasta was een goede vondst, anders weet ik niet of ik het vol zou hebben gehouden.

Conclusie

Zelf ben ik wel blij dat ik een maand glutenvrij heb gegeten. Het dwong me om anders te gaan eten en alternatieven te ontdekken. De nieuwe recepten en producten blijf ik zeker gebruiken en eten. Helaas heb ik er zelf niets van gemerkt dat ik glutenvrij at. Dit zou denk ik wel gebeurd zijn wanneer brood een groot onderdeel in mijn dieet was. Ook denk ik dat ik het lastiger had gevonden om glutenvrij te eten als ik niet zou vasten. Dan had ik minimaal 3 maaltijden moeten bereiden zonder gluten. Nu hoefde ik, maar 1 maaltijd te bereiden, dat maakt het al gemakkelijker. Wel miste ik af en toe pizza in deze glutenvrije maand. Toch was het niet zo erg dat ik meteen na deze maand op de eerste dag weer pizza moest eten. Dat gebeurde pas op dag 4 :P

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. šŸ˜‰  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wĆ”t voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. IngrediĆ«nten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za