Eieren; gekookt, gebakken, gefrituurd of gepocheerd, er zullen weinig mensen te vinden zijn die nog dit nooit gegeten hebben. In de middeleeuwen waren eieren een belangrijke bron van nutriënten voor veel mensen in Nederland (bron: de voeding in Nederland van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw van L. Burema). Het Voedingscentrum geeft als advies 2 tot 3 eieren per week, maar geven (zoals we gewend zijn) geen goed onderbouwde reden hiervoor. Weer wordt als hoofdreden de cholesterolmythe erbij gehaald. Waarom dit een drogreden is kun je hier lezen.
Eierdooier
Eieren zijn één van de beste voedingsmiddelen uit de natuur. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de dooier alle voedingsstoffen bevat die het embryo nodig heeft om te gedijen. De kleur van de dooier kan variëren tussen lichtgeel en donkeroranje. Dit wordt veroorzaakt door xanthofyl en hangt af van de voeding van de kip. In maïs en gras zit bijvoorbeeld veel xanthofyl en zal de dooier dus donkerder zijn dan wanneer de kip voornamelijk graan eet. De dooier is rijk aan vetten, cholesterol, eiwitten, ijzer, choline, fosfor, kalium, natrium en calcium, evenals lecithine en andere emulgatoren. Ook bevatten eieren vitamines A, B1, B2, B6, biotine, B12, D en E.Eiwit
Wanneer je
het eiwit rauw consumeert, is de biologische beschikbaarheid daarvan (51%)
beduidend lager dan wanneer deze gekookt is (91%). Dit betekent dat het eiwit van gekookte
eieren bijna tweemaal zo goed wordt opgenomen dan dat van rauwe eieren. In
rauwe eieren komen ook avidine voor, deze
bindt zich aan biotine en maakt deze vitamine niet meer beschikbaar voor het
lichaam. Wanneer je dus rauwe eiwitten consumeert, dan kan dit
biotine-uitputting in het lichaam veroorzaken. Dit kan leiden tot epileptische
aanvallen, huidaandoeningen, haaruitval en ernstige gewrichtspijn. Het koken of
bakken van eieren maakt deze eiwitten (avidine en antitrypsine) onwerkzaam.
Kortere kooktijden zijn ideaal voor het verwijderen van avidine terwijl de
meeste voedingsstoffen intact blijven.
Gevoelig voor kippeneieren
Wanneer je gevoelig bent voor kippeneieren, kun je ook altijd eenden- of kwarteleitjes proberen. Het kan namelijk zomaar zijn dat wanneer je gevoelig bent voor één pluimvee-ei, je dit niet bent voor alle eieren.
Waar haal jij je eieren?
Conclusie
Bronnen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ei_(voeding)https://www.nutritionwithjudy.com/microblog-the-nutrition-facts-of-the-whole-egg
Reacties
Een reactie posten