Doorgaan naar hoofdcontent

Eieren Bomvol Nutriënten

 

Eieren; gekookt, gebakken, gefrituurd of gepocheerd, er zullen weinig mensen te vinden zijn die nog dit nooit gegeten hebben. In de middeleeuwen waren eieren een belangrijke bron van nutriënten voor veel mensen in Nederland (bron: de voeding in Nederland van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw van L. Burema). Het Voedingscentrum geeft als advies 2 tot 3 eieren per week, maar geven (zoals we gewend zijn) geen goed onderbouwde reden hiervoor. Weer wordt als hoofdreden de cholesterolmythe erbij gehaald. Waarom dit een drogreden is kun je hier lezen.  

Eierdooier

Eieren zijn één van de beste voedingsmiddelen uit de natuur. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de dooier alle voedingsstoffen bevat die het embryo nodig heeft om te gedijen. De kleur van de dooier kan variëren tussen lichtgeel en donkeroranje. Dit wordt veroorzaakt door xanthofyl en hangt af van de voeding van de kip. In maïs en gras zit bijvoorbeeld veel xanthofyl en zal de dooier dus donkerder zijn dan wanneer de kip voornamelijk graan eet. De dooier is rijk aan vetten, cholesterol, eiwitten, ijzer, choline, fosfor, kalium, natrium en calcium, evenals lecithine en andere emulgatoren. Ook bevatten eieren vitamines A, B1, B2, B6, biotine, B12, D en E.

Eiwit

 Wanneer je het eiwit rauw consumeert, is de biologische beschikbaarheid daarvan (51%) beduidend lager dan wanneer deze gekookt is (91%). Dit betekent dat het eiwit van gekookte eieren bijna tweemaal zo goed wordt opgenomen dan dat van rauwe eieren. In rauwe eieren komen ook avidine voor, deze bindt zich aan biotine en maakt deze vitamine niet meer beschikbaar voor het lichaam. Wanneer je dus rauwe eiwitten consumeert, dan kan dit biotine-uitputting in het lichaam veroorzaken. Dit kan leiden tot epileptische aanvallen, huidaandoeningen, haaruitval en ernstige gewrichtspijn. Het koken of bakken van eieren maakt deze eiwitten (avidine en antitrypsine) onwerkzaam. Kortere kooktijden zijn ideaal voor het verwijderen van avidine terwijl de meeste voedingsstoffen intact blijven.

Gevoelig voor kippeneieren

Wanneer je gevoelig bent voor kippeneieren, kun je ook altijd eenden- of kwarteleitjes proberen. Het kan namelijk zomaar zijn dat wanneer je gevoelig bent voor één pluimvee-ei, je dit niet bent voor alle eieren. 

Waar haal jij je eieren?

De beste eieren komen van kippen die in de wei worden gehouden (zonder soja- of granen). Deze eieren hebben meestal rijkere, donkere dooiers en hoogst waarschijnlijk een betere voedingsdichtheid. Hoe donkerder de kleur van de dooier, hoe waarschijnlijker het is dat de kip carotenoïden at – de natuurlijke oranje pigmenten die in planten worden aangetroffen. Carotenoïden alleen bepalen de kleur van de dooier. Carotenoïden zijn goed, maar je wilt dat de kip juist insecten en dierlijke eiwitten heeft gegeten door in hun natuurlijke omgeving te scharrelen. Het optimale dieet van een kip is namelijk niet vegetarisch maar omnivoor. Kippen zijn namelijk, als ze de kans krijgen, niet vies van het eten van een stuk vlees. Zoals hier te zien is op de video van Garland Farms genaamd Real Chicken Eating Real Siroin Steak.
 

Conclusie

Het fijnste is natuurlijk eieren uit de achtertuin, dan weer je wat je kippen gegeten hebben, hoe lang ze scharrelen et cetera. Helaas heeft niet iedereen die luxe. Ikzelf haal mijn eieren bij de boer, waar de kippen gescharreld hebben en zelf tussen gras naar voer hebben mogen zoeken. Doe wat je budget en je locatie toelaten en geniet van je gebakken of gekookte eitje!

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ei_(voeding)
https://www.nutritionwithjudy.com/microblog-the-nutrition-facts-of-the-whole-egg

 

 

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za