Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen

Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd.

Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had.

Ingrediënten

  • 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)
  •  Knabbelspek, verpoederd
  • 2 eieren, geklutst
  • Yoghurt (Turkse is lekker stevig)
  •  Zout (en eventueel kruiden)
  • Ganzenvet of ander dierlijk vet

Recept

Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt.

Het voordeel van ganzenvet is dat het heel zacht is, ook op koudere temperaturen. Ossenwit wordt daarentegen een baksteen in de koelkast. Ganzenvet smolt dus binnen een mum in de friteuse.

Vermaal knabbelspek tot poeder in de blender of ouderwetsch in een vijzel. Zorg dat er geen grove stukjes meer in zitten.

Wij hebben meteen een grote zak verpoederd die we bij de groothandel hadden gekocht, dus hoeveel je exact nodig hebt, is lastig uit te meten. Je kunt beter te veel dan te weinig hebben, want anders kom je niet uit met paneren. En dan heb je een excuus om het nog een keer te eten.

Sommige mensen voegen zout op het einde toe, wij door het vergruisde knabbelspek. Qua kruiden hebben we kerrie, gerookte paprika, en knoflookpoeder toegevoegd.

Kippendijen zijn vetter en hebben (daardoor) veel meer smaak. Mijn voorkeur gaat dus altijd daarnaar uit. Als je liever filetjes haalt kan dat uiteraard ook. Snijd dit in de gewenste stukken.

Je hebt op deze hoeveelheid vlees twee eieren nodig. Kluts de eieren goed, in een bakje waar je makkelijk de stukken kip in kunt wentelen.

Haal de kip door het geklutste ei en daarna door het vermalen knabbelspek totdat het royaal bedeeld is.

Zet de temperatuur van de friteuse op 175 graden Celsius. Probeer de stukken niet teveel op elkaar te stapelen, als dat lukt. Bak ze een paar minuten, minuut of 3-4, en leg ze op een bord. Laat ze een paar minuten liggen, en bak de stukken daarna nogmaals op dezelfde temperatuur. Zo krijg je een onwijs knapperige korst. De binnenkant blijft heerlijk mals.

Serveren met zelfgemaakte saus is een optie. Kruidige yoghurt bijvoorbeeld.

Eet Smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma