Zoek je iets voor als je een dagje weg gaat en wat te eten
wilt meenemen dat goed vult? Dan is dit zeker een optie. Een frittata met
gehakt en kaas die ook koud lekker is.
Ingrediënten
- 8 eieren
- 500 gram gehakt
- Feta
-
Geraspte jonge/belegen kaas
- Ontbijtspek
- Ghee/roomboter
- Zout
Recept
Bak het spek totdat het krokant is. Voeg toe hoeveel je lekker vindt. Ik gebruikte dit keer 5 plakjes.Zout* het gehakt royaal en rul het daarna totdat het grotendeels doorbakken is in een flinke hoeveelheid ghee of boter (zeker 2 eetlepels). Uiteindelijk zal het gehakt nog meer garen als het ei toegevoegd is. Zelf gebruik ik het liefst lamsgehakt of HoH gehakt, vanwege het grotere deel vet. Daar teer je langer op als je in het bos aan het ravotten bent, of wat je ook aan het doen bent buitenshuis.
Kluts ondertussen de 8 eieren met een flinke schep zout* goed door elkaar zodat het eigeel vermengd is met het eiwit, zoals je een omelet maakt dus. Hoe meer je klopt hoe luchtiger de frittata wordt. Al met al geen hogere wiskunde.
Voeg naar smaak feta toe aan het gehakt in de pan. Op de foto zie je hoeveel ik er aan toevoegde. Uiteraard is dat geheel naar eigen wens.
Roer de feta door het gehakt heen, net als het uitgebakken spek. Dat laatste verkruimel ik boven de pan.
Voeg vervolgens het geklutste eimengsel toe, en zorg ervoor dat het gehakt bedekt is met ei. Het moet echt een zo glad mogelijk oppervlakte zijn.
Op het einde de geraspte kaas erover strooien zodat je een mooi laagje kaas hebt.
* Persoonlijk gebruik ik best veel zout, maar dat moet je zelf weten. Zeker als ik een actieve dag heb merk ik dat dit beter gaat met wat (extra) zout in m’n systeem.
Nu alles in de pan ligt te pruttelen de hitte omlaag draaien, iets van stand 3
op een schaal van 9. Beter langer op laag vuur dan een zwarte bodem. Als het
kan bedek je de koekenpan met een grote deksel zodat de bovenkant sneller gaar
wordt. Het is in ieder geval noodzakelijk dat het ei helemaal gebakken is,
anders wordt het geen stevig (en dus handig te snijden) geheel.
Je kunt verder nog cool gaan lopen doen met een gasbrander om de kaas lekker te
laten karamelliseren en een extra smaak toe te voegen daarmee.
Als het geheel doorbakken is de frittata af laten koelen en dus van het fornuis
te halen. Als je de luxe hebt om het lang van tevoren te maken is dat
natuurlijk het handigst. Zeker in de koelkast stolt het vet en wordt het een
mooie stevige taart. Wij snijden het dan ook in punten zoals een taart. Wat het
in zekere zin ook is. Maar dan hartig en een stuk beter voor je. Ideaal mee te
nemen in een afsluitbare bak. De taart is zeker vijf dagen houdbaar, maar dit
baksel is zo heerlijk dat je er toch niet zo lang mee doet.
Uiteraard is dit recept op talloze manieren te modificeren. Ander gehakt,
andere stukjes vlees, organen, andere soorten kaas, noem maar op. Kruiden
erdoor misschien, en als je helemaal in een gekke bui bent kun je er zelfs
groente in gooien. 😉
Eet Smakelijk!
Reacties
Een reactie posten