Doorgaan naar hoofdcontent

Het is oké dat je dik bent


Accepteer je jezelf of sluit je jouw ogen? 

“Accepteer jezelf en houd van jezelf zoals je bent.” Dit is op het eerste gezicht een mooi gegeven, maar in de verkeerde handen wordt het verwrongen en verdraaid en is het uiterst gevaarlijk. Combineer dit met de term ‘shaming’ die nu te pas en te onpas ingezet wordt en je hebt een dodelijke cocktail. Vooral als het gaat om obesitas, wat nu als mooi, vrouwelijk en curvy omschreven moet worden, anders krijg je de wind van voren.

Mijn Eigen Verhaal 

In de periode dat ik zelf aardig wat overgewicht had was ook ik bezig mezelf te accepteren en van mezelf te houden zoals ik was. Dit lukte tot op zekere hoogte, maar er bleef een onvrede bestaan. Wat ik zag in de spiegel was namelijk niet iets wat ikzelf ooit mooi zou kunnen vinden. Hoe hard ik ook probeerde te liegen tegen mezelf dat ik gezond en mooi was. Ik voelde me niet thuis in mijn eigen lijf, ik was vaak snel buiten adem en voelde me ongemakkelijk. Wanneer ik in de spiegel keek zag ik een ongezond iemand terug staren.

Buiten Adem 

 Dat klopte ook, want ik had een BMI van 34,4. Hiermee had ik obesitas. Dit voelde ik ook met alles wat ik deed. Wanneer ik twee trappen naar beneden liep om buiten te gaan wandelen, was ik al buiten adem wanneer ik beneden stond en dan moest de wandeling nog beginnen (!). Het liefste wilde ik weer terugkeren naar de woonkamer, op de bank neerploffen en een zak chips opentrekken. Één moment vergeet ik nooit meer, dat was het moment dat ik op de weegschaal zag dat ik met mijn 1.58 cm maar liefst 86 kilo aantikte. Dit was was voor mij het moment om wakker te worden en te zeggen “nu is het genoeg” (dit was ook letterlijk wat ik tegen mezelf gezegd heb). (blog)

Liegen tegen Jezelf

Veel mensen bereiken dit punt niet. Zij zien dit en denken dan dat het toch al te laat is. Of dat het veel moeite is en dat je er teveel voor moet opgeven. Of dat dit is hoe ze zijn, ze hebben zich geïdentificeerd met hun vet. Ze denken dat ze de gemakkelijke weg kiezen en in een bepaald opzicht is dit ook zo. Ze hoeven geen karakter te kweken en niet sterk te zijn. Ze kunnen zich als slachtoffer opstellen en dit “dapperheid” (brave) noemen. En ze kunnen doen alsof dit zelfliefde is en voor jezelf zorgen. In werkelijk creëer je een depressie, een ongezonde relatie met je lichaam en help je jezelf een vroeg graf in.

Verschuivende Perceptie 

 Met mijn 86 kilo was ik niet eens heel erg zwaar als ik kijk wat er nu verheerlijkt wordt. Op het moment dat ik op de site van het voedingscentrum keek in 2017, was ik obese en tikte ik nèt niet morbidly obese aan. Wanneer ik op dit moment (2021) op het voedingscentrum kijk ben ik ineens met mijn 86 kilo moderately obese. Dit gegeven staat niet op zichzelf. De maten veranderen ook. Wat eerst M was is nu een S of soms zelfs een XS. Dit alles om mensen het gevoel te geven dat ze niet te zwaar zijn. Dat het nog gezond is hoe hun lichaam nu is. Je kunt jezelf wel geestelijk voor de gek houden, maar je lichaam niet. Dit zal na je te hebben gewaarschuwd er uiteindelijk mee ophouden wanneer je de waarschuwingen blijft negeren.

Oneerlijk over Eten 

 Er is al heel lang een push vanuit private instellingen om nog meer granen en suiker te gaan eten. Het blinde vertrouwen in organisaties schaadt alleen maar jouw gezondheid. Er zijn mensen die de schuld dat mensen aankomen bij vlees leggen. Dus dat je obesitas krijgt door het eten van vlees. Dit is een foutieve en vreemde gedachtegang, aangezien de consumptie van vlees in de laatste tientallen jaren alleen maar omlaag is gegaan.

Nina Teicholz
Belinda Fettke  

Graan = Suiker 

 Wat we wel meer zijn gaan eten is suiker en granen. Wanneer je kijkt naar wie de onderzoeken bij de voedingsindustrie financieren zie je een duidelijke lijn ontstaan. In Nederland bijvoorbeeld zie je dat een onderzoek naar vezels en gastro-intestinale stelsel en metabolische gezondheid gefinancierd wordt door Kellogs en Cargill. En een onderzoek naar Arabinose wordt gefinancierd door Sensus, een zoetstoffenfabrikant. Uit zo’n onderzoek zullen ze nooit concluderen dat het schadelijk is voor je gezondheid. Mocht dat wel de conclusie zijn, wordt dit waarschijnlijk in een la gedaan, of wellicht wordt er in de conclusie iets anders geschreven dan dat de ruwe data toont. Als het überhaupt al een serieus, goed opgezet en integer uitgevoerd onderzoek is, wat in veel gevallen niet het geval is in voedingswetenschap.

Het nieuwe "Gezond" 

 Dit is niet eens waar ze ophouden, ze gaan je nu ook overal vertellen dat mensen met obesitas ook gezond zijn. Dat er verschillende lichaamstypes zijn wisten we al, maar daar moeten nu ook lichamen bij gerekend worden waarvan je aan alles duidelijk kunt zien dat deze niet langer gezond zijn. Er wordt nu van je verlangd dat je je ogen negeert en jezelf vertelt dat wat je ziet gezond is. Het nieuwe gezond. 

Conclusie

Eigenlijk komt het neer op het verschil tussen “het is oké om dik te zijn” en “het is oké dat je dik bent”. De ene promoot een ongezonde levensstijl, terwijl de andere je valideert als mens en dat het oké is dat je jezelf hebt laten gaan, maar dat er altijd ruimte is om te veranderen.

Je kunt houden van jezelf goed combineren met goed willen zorgen voor je eigen lichaam. Houden van jezelf is niet jezelf langzaam doden door meer vet op je lichaam te verzamelen. Echt houden van jezelf is voor je lichaam zorgen, er lief voor zijn en geven wat het nodig heeft. Dit is een dieet waar de basis dierlijke voeding is of in ieder geval een dieet zonder bewerkt ‘eten’, plantaarige oliën en overdadige hoeveelheden suiker(s).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za