Doorgaan naar hoofdcontent

Intermittent Fasting (IF) in vogelvlucht


September vorig jaar kwam ik op internet Intermitterend Fasting tegen. Ik ben me er toen in gaan verdiepen en hoe meer ik las hoe meer het me aansprak.

In die tijd heb ik een boek over vasten gekocht, The Fasting Cure van Upton Sinclair. Dit gaat over langere tijd vasten en is in 1911 uitgekomen. Het is voor het grootste gedeelte nog heel erg actueel en interessant om te lezen.

Ook heb ik de docu Science of Fasting gekeken, dit gaat over verschilleden vasten klinieken o.a. in Rusland en Duitsland. Waar mensen die ziek zijn heen gaan om beter te worden d.m.v. vasten. Ook ben ik lid van een wetenschappelijk gebaseerde IF groep op Facebook waar ik veel informatie vandaan haal.

Laat het duidelijk zijn; ik heb voor mezelf onderzoek gedaan voordat ik eraan begon. En ik raad ook iedereen aan hetzelfde te doen. Niet zomaar iets doen omdat iemand (op internet) zegt dat het werkt, maar ga zelf op onderzoek uit! 

Van Start

Eenmaal besloten dit te doen nam ik me voor om dit een maand te proberen om te kijken of dit bij me past. Het grootste tijdraam om te eten is 8 uur dan doe je 16:8, maar ik besloot dat dit voor mij niet echt een uitdaging was. Ik was al geen fan van ontbijten en ik besloot voor 18:6 (18 uur vasten en 6 uur eten) te gaan. Vroeger ontbeet ik liever niet, maar werkte wat naar binnen omdat mijn moeder zei dat het slecht was om niet te ontbijten. Nu wist ik door onderzoek dat deze aanname niet waar is, dus hoefde ik niet langer mezelf te dwingen om te ontbijten

Dit beviel me heel goed, ik had geen last van flauwheid of andere klachten. Na een paar weken schroefde ik het vasten raam op naar 20:4 en daarna naar 23:1. Bij 23:1 eet je 1 maaltijd per dag, maar dat moet wel een grote maaltijd zijn waar je al je voedingsstoffen binnen krijgt. Dit heb ik wel lang gedaan, maar is niet echt iets voor mij. Ik kan niet in 1 zit heel veel eten naar binnen werken, dus ik besloot dat uiteindelijk ergens tussen 18:6 en 20:4 het beste tijdraam was.

Maar wie weet verandert dat nog, want IF is flexibel en iets wat je elk gewenst moment kunt aanpassen.

Waar ik Tegenaan Liep

Van nature ben ik heel strikt. Dus ik moest echt leren om wat soepeler te worden en me niet continu zo strikt te houden aan het tijdraam. Het mocht ook wat langer of wat korter zijn.

Ook heb ik lange tijd problemen gehad met betrekking tot eten. Eten was een lange tijd mijn vijand. Er is in mijn jeugd herhaaldelijk door mijn moeder tegen me gezegd dat ik te dik was en dit heeft een complexe relatie opgeleverd met eten. Hierdoor heb ik ook een stem in mijn hoofd gekregen die deze mantra lange tijd over heeft genomen. Mijn zelfbeeld is heel laag geweest en ik heb mijn lichaam aardig misbruikt in mijn tiener en twintiger jaren.

Gelukkig veranderde mijn kijk op eten door mijn vriend Rick. Hij heeft me geleerd van eten te houden en het niet langer als een vijand te zien. Ook ben ik zelf me gaan verdiepen in voeding en er is bij mij een knop omgegaan met betrekking tot voeding. Ik wil graag iets wat mijn lichaam voed, mijn smaakpapillen plezier geeft en me blij maakt. Nu heb ik het geluk dat Rick heerlijk kan koken, dus thuis eten is altijd een feestje.

Het emotionele heeft Rick me ook bij geholpen, maar het grootste gedeelte was iets waar ik zelf heel hard aan heb gewerkt. Ik bagatelliseer altijd alles en onthoud de fijne en leuke dingen dat is prima, maar niet als je het vervelende wegstopt en daar laat etteren.

Ik merkte tijdens het vasten dat ik heel radicaal werd en het werd moeilijker om te eten dan om te vasten. Ik merkte dat ik de verkeerde kant op ging en dat als ik niet oppaste dit om zou slaan in een eetstoornis. En toen ik dit doorhad, ging ik op mezelf letten en vroeg mijn vriend dit ook te doen. Hierdoor is het niet omgeslagen in een stoornis, maar het is wel iets waar op gelet moet worden. Hierom wilde ik het in mijn blog verwerken, want hier is niet veel over te vinden.

Nu

Ik ben nu 10 maanden bezig en ik kan nu wel zeggen dat dit me heel goed bevalt. Ik ben wel tegen wat dingen aangelopen, maar dat heeft me juist geholpen. Ik ben minder star en wat flexibeler geworden en wanneer ik eet zorg ik ervoor dat ik er een feestje van maak! Ik ben van plan om dit mijn leven lang te doen, want het past bij mij. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit nog heel de dag door zou willen eten.

Dit is een kort stuk over mijn reis in IF ik ben van plan er nog meer te schrijven, maar dat komt nog. Mocht je vragen hebben kun je ze altijd stellen. Of als je iets hier gelezen hebt waar je wat meer over wilt weten laat het me weten, wie weet verwerk ik het in mijn volgende blogpost!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za