Doorgaan naar hoofdcontent

Recept Kimchi


 

Dit recept heb ik gevonden op een website Feastingathome, maar ik heb de verhoudingen wat aangepast en de suiker eruit gelaten. Dat is namelijk niet nodig.

Ingrediënten

1 hele witte kool
85 gram zout
6 wortels
1 bos bosui
1 eetlepel verse gember
6 tenenen knoflook
1 shallotje (ui mag ook)
2-6 rode peper vlokken
2 eetlepels vissaus

Recept

Begin met 2-3 bladeren van de kool af te halen en leg deze in de koelkast. Snij de rest van de kool in rustieke stukken en leg deze samen met het zout in een grote kom en roer het (met je handen) door elkaar. Voeg voldoende water toe om de kool te bedekken en roer het tot het zout opgelost is. Zorg dat de kool ondergedompeld is, met bijvoorbeeld een bord. Dek de kom af en laat deze nu 6-8 uur bij kamertemperatuur staan.

Giet de kool af in een kom, want de pekel gebruik je later nog, dus niet weggooien. Spoel de kool en laat deze uitlekken. Doe de kool weer terug in de kom en voeg de lente-uitjes toe.

Doe de gember, knoflook, sjalot, rode pepervlokken, vissaus (of alternatieven) in je keukenmachine. Pulseer de machine net zo lang totdat het een pasta wordt. Schep de pasta over de kool en gebruik een tang of handschoenen bij het mengen. Masseer de groenten en het rode pepermengsel goed tot alles bedekt is met de pasta.

Verpak de kool in een grote, pot ( of 2 kleinere als je geen grote pot hebt) laat 1-2 centimeter ruimte aan de bovenkant voor de pekel. Voeg een beetje van de gereserveerde pekel toe om de groenten net te bedekken en druk ze een beetje naar beneden. Leg het hele koolblad (of meerdere wanneer nodig) er bovenop en druk het naar beneden - dit helpt om de kimchi ondergedompeld te houden.

Dek de pot losjes af met een deksel (zodat lucht kan ontsnappen) en plaats de pot in een ovenschaal (of grote kom) om eventuele sappen op te vangen. (Het idee is echter om zoveel mogelijk smaakvol sap in de pot te bewaren, dus schenk het niet te vol.)

In het originele recept laat ze de kimchi 3 dagen op het aanrecht staan, ik vond dit veel te kort. Dus ik heb het 3 weken op het aanrecht laten staan.


Terwijl de kimchi op het aanrecht staat, kun je het dagelijks indrukken met de achterkant van een houten lepel om hem onder water te houden. Na 3 weken is de kimchi klaar. Hoe langer je gist, hoe complexer en zuur de smaak. Daarom laat ik het zo lang staan om de volledige smaak en complexiteit te kunnen ontwikkelen.

Bewaar de kimchi in een afgesloten pot in de koelkast, waar het langzaam door zal gaan met gisten en nog meer smaak ontwikkelt.

Eet Smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za