Doorgaan naar hoofdcontent

Een maand zonder suiker


In de maand september at ik geen gluten, maar ook zo min mogelijk geraffineerde suiker. Zo min mogelijk is omdat ik in die maand wel bij een snackbar heb gegeten en daar een patatje oorlog heb besteld. Dit is de eniger keer (lees 3 keer) dat ik een klein beetje geraffineerde suiker binnen kreeg. Ook zeg ik geraffineerde suiker, want in veel voedsel zitten suikers. Kijk maar naar een stuk fruit. Daar zit suiker in, alleen is het slechts een van de componenten, en puur natuur. Ik zal dan ook nooit meer dan één stuk fruit per keer eten. Dat wil ik gewoon niet. Maar een klein bakje, chocoladerozijntjes, blijft nooit bij maar één bakje…

Suikerverslaafd

Zoetigheid was altijd wel mijn favoriet toen ik jong was. Al was ik wel vrij specifiek met wat ik lekker vond. Chocola: JA, maar dat betekende niet dat ik automatisch alles waar chocola in zat lekker vond. Appeltaart was de enige taart die ik lekker vond, maar niet wanneer er spijs in zat. Muntdrop: jazeker, maar niet alle dropjes vond ik lekker. In de afgelopen jaren ligt het aan mijn stemming wat ik lekker vind, dat kan nu zoet en hartig zijn. Wel is het nog steeds zo dat wanneer het geraffineerde suiker bevat ik het niet in mate kan eten, maar dat ik ervan blijf eten. Ook heb ik de slechte gewoonte om het dan heel stiekem te pakken en wil ik daarbij niet betrapt worden. Belachelijk, maar dat patroon zit er al zo lang in dat ik het zelfs nu nog doe, terwijl ik al tien jaar op mezelf woon.

Hoe het Beviel

Eigenlijk had ik er echt last van dat ik geen suiker mocht rond de tijd dat ik ongesteld werd. Helaas had Rick (mijn vriend) alleen niet in zijn hoofd dat ik ook geen suiker at in die periode, want hij had heel lief van de supermarkt een bakje chocoladerozijntjes meegenomen. Deze heb ik niet opgegeten en eigenlijk vond ik het niet echt lastig ze te laten staan. Soms riepen ze me wel, maar ik kon ze weerstaan. Wanneer ik mezelf iets voorgenomen heb, dan ga ik er namelijk ook echt voor. Rick bleef wel suiker eten, maar daar had ik geen moeite mee. Ook wanneer ik naast hem zat terwijl hij een ijsje aan het eten was voelde ik niet de behoefte er een hap van te nemen. Ik merkte dat wanneer ik trek had in suiker ik een stuk fruit at. Er is genoeg voedsel dat van nature suikers bevat, dus dat ging ik eten. Het feit dat ik in die periode ook geen graan at maakte het soms wel lastig wat te eten wanneer ik iets zoetigs wilde. Ik kon niet even snel een taart of koekjes bakken. Het maakte wel dat ik dus ook weinig bewerkte producten at. 

Erna

Nadat de maand om was heb ik wel weer een bakje genomen met chocolade rozijntjes, maar ze smaakte me niet meer. Eigenlijk proefde ik geen chocola als ik ze at, maar suiker met rozijntjes. Helaas raken je smaakpapillen wel weer heel snel gewend aan zoveel suiker en ga je het toch weer lekker vinden. Echt balen, maar de verslaving is niet zo snel onder controle. Gelukkig zijn er veel producten waar zulke dubieuze ingrediënten inzitten dat ik deze sowieso niet eet. Dus heel veel valt af. Ook heb ik me jaren geleden voorgenomen om de zoetigheden die ik wel eet zo veel mogelijk zelf te maken.

Conclusie

Nog steeds vinden mijn smaakpapillen de suiker lekker. Toch ben ik van plan dit nog minder te gaan eten. Ik voelde me echt beter in de maand dat ik dit niet at. Laatst voelde ik een enorme dip nadat ik de geraffineerde suiker op had en dit had ik niet wanneer ik een stuk fruit at. Ik wil zelf nog oplettender zijn met wat ik wel of niet eet. Dit was ik een tijdje ook, maar wanneer ik meer suiker ging eten verslapte dit. 

Eten jullie veel producten met suiker of letten jullie op wat jullie eten? En zo ja, wat eet je dan als vervanging?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za