Doorgaan naar hoofdcontent

Volgzaamheid Via Voeding (deel 2)

Utopie

Voeding is al lange tijd een manier geweest om macht te vergaren, en om mensen onder de duim te houden. Niet alleen in de vorm van handel in bepaalde exotische etenswaren, waardoor een financiële macht kon worden verkregen, maar ook als sociaalmaatschappelijk ‘wapen’. Plato schreef hier al over in De Staat. Waar vlees voor de ‘helden’ en soldaten is, omdat dit je sterkt, en het gewone volk graanproducten eet. Hij zou vast blij zijn met de huidige Schijf van Vijf, die inderdaad predikt dat we voor een groot deel granen moeten eten.
Plato’s Staat wordt door vegetariërs en veganisten aangedragen als utopisch wereldbeeld met vegetarische steden. Gezien de huidige ontwikkelingen, oftewel de plannen om een soort communisme 2.0 te stichten, lijkt zijn wereldbeeld daar aardig mee te stroken. Niet per se utopisch echter, als je het mij vraagt. Een wereld zonder keuzevrijheid, zeker in eten, zou niet wenselijk moeten klinken.

Vlees maakt mensen (te) vurig

De Romeinen gaven de gladiatoren een vegetarisch, voor een groot deel uit brood bestaand, dieet. In de lange reclamefilm voor zijn kunstmatig gefabriceerde eiwitproducten dweept James Cameron hiermee alsof dit aantoont hoe fantastisch veganisme is voor ons. Alsof gladiatoren geen menselijke offers waren - overigens niet eens om de goden te dienen, maar louter ter vermaak van het volk. Het brood zorgde er juist voor dat die gasten een mooie laag vet kweekten zodat hun lichaam net wat beter de aderen verborg, en tegelijkertijd wat minder snel dodelijk verwond raakten als ze werden gestoken. Daarbij wilden ze die vechtersbazen ook vast niet te helder en opstandig hebben, maar dat is meer mijn hypothese, aansluitend op wat er toen al over werd geschreven over wat voor dieet het volk moest krijgen. Zo wist bijvoorbeeld dr. John Harvey Kellogg (ja die van de kleffe cornflakes) eeuwen later maar al te goed hoe vurig mensen werden van vlees.

Hersenactiviteit

Vlees is steeds meer voedsel geworden voor de elite, of in ieder geval de beterbedeelde laag van de samenleving. Niet alleen heeft dat een ingrijpende vorm van tandbederf veroorzaakt (Egyptenaren die vroeger beschimpend ‘broodeters’ genoemd werden zijn hier een goed voorbeeld van), maar dit zorgde ook voor de krimp van onze hersenen. Dus niet alleen is onze lichamelijke gezondheid achteruit gehold sinds de ongefundeerde voedingsrichtlijnen, maar ook onze geestelijke gezondheid. Er zijn diverse studies die uitwijzen dat onze hersengezondheid achteruit gaat als je vlees schrapt, maar die worden in de antivleescampagnes keihard genegeerd. Het lijkt bijna alsof we expres ongezond worden gemaakt of gehouden…

 Glazen Bolwerk

In de vorige eeuw zijn er best wat schrijvers geweest die schreven over hoe de toekomst eruit kon gaan zien, of beter gezegd eruit moest gaan zien. Laten we wel wezen: het zijn vaak meer plannen dan futuristische hersenspinsels die mensen dan later ‘voorspellingen’ noemen. Zeker als het mensen zijn die deel uitmaakten van de heersende elite. Genoeg om serieus genomen te worden, en waarvan hun ‘voorspellingen’ eerder worden gehanteerd als leidraad dan als waarschuwing. Voeding wordt hierin vermeld als belangrijk component in hun toekomstige wereldbeeld. Bertrand Russell, onder andere filosoof en lid van de Royal Society, schreef bijvoorbeeld dat het volk kunstmatig vlees zou eten, en enkel de miljonairs echte steaks zullen eten. Lord Birkenhead had het tevens over synthetisch vlees in zijn toekomstbeeld van 2030. Dat jaartal ga je nog vaker horen waarschijnlijk...
Ook Aldous Huxley schreef over synthetische hotdogs en dergelijke. Niet vergezocht, als je nu kijkt naar zowel vleesvervangers en vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt. Beide geen wenselijk alternatief, in wat voor opzicht dan ook. Leuk om te vermelden dat Lord Birkenhead sprak over het stichten van een “nation of industrial dullards”, oftewel een stelletje volgzame randdebielen. Wellicht niet iemand waar je als normale sterveling naar moet luisteren. 

Niet Gekozen Ondernemingen

Met niet democratisch verkozen, maar zeer machtige instellingen als de Verenigde Naties en The World Economic Forum, die met allerlei wollige terminologie ons verleiden tot hun utopische toekomst, zie je heel goed waar we volgens hen heen moeten navigeren: een wereld waarin vlees een rariteit wordt. Iets wat je met kerst eet, of een andere feestdag die dan is gekozen als toelaatbaar (aangezien religie moet worden vervangen door wetenschap als nieuwe wereldreligie, of een samensmelting van allerlei stukjes religies en New Age ideeën). Vlees als luxeproduct zoals champagne of een witte truffel. Het toekomstbeeld dat de twintigste-eeuwse technocraten beschreven lijkt daarmee steeds meer realiteit te worden. Hun gezamenlijke jaartal is overigens geheel toevallig 2030. Wat onder andere Lord Birkenhead al hanteerde. Vandaar dat het decennium waar we nu in zitten het Decennium Van Actie wordt genoemd, die de weg moet plaveien voor het realiseren van hun Agenda 2030, met als einddatum 2050. Smart Cities, constante surveillance, drones die alles bezorgen zodat je je huis niet uit hoeft, en veganistische of laboratoriumcreaties in plaats van vlees.

Complotje met Vet

Dit klinkt natuurlijk ontzettend als ‘complotdenken’. Een woord dat opleefde als nimmer tevoren in 2020. Maar als er al zo lang heel doelmatig wordt ingezet op een bepaalde verdeling van voedsel, en er door diverse hooggewaardeerde lieden over wordt geschreven, kun je dit dan nog volhouden? En wat is er ineens zo vergezocht aan een complot? Bestaan complotten, net als voedingsrestricties, ook niet al sinds het begin van onze beschavingen? Daarbij heeft Stalin laten zien hoe een doelbewuste uithongering kan worden ingezet om het volk op de knieën te krijgen. Tijdens de beruchte Holodomor liet hij miljoenen mensen uithongeren om zijn doel te bereiken.

Alleen de naïefste mens zal beweren dat zoiets nooit meer kan gebeuren… Dus waarom is het anno 2021 ineens heel vergezocht om te denken dat een vleesban in het leven wordt geroepen om ons onder de duim en ongezond te houden/krijgen? En welk bewijs heb je daadwerkelijk dat ze het voor onze gezondheid doen? Sinds wanneer leg je gewillig je vertrouwen in andermans, compleet onbekende handen? Zelfbeschikking over je lichaam en diens gezondheid zou toch een groot goed moeten zijn, een menselijk recht. 

Gezonde Toekomst

Hoe dan ook zijn we uit het oog verloren dat ondanks alle antivleespropaganda we toch echt floreren op vlees, wat we dan ook honderden duizenden jaren hebben gedaan. Nee, we kunnen niet zonder vlees (kan ik nu ook uit eigen ervaring beamen), en nee, we zijn geen planteneters. Vanuit dat oogpunt moet er worden gekeken hoe we de dieren die we eten zo ‘duurzaam’ en ‘ethisch’ mogelijk kunnen houden. Want nee, ik vind megastallen ook verre van een goed idee. Dus terug naar kleinere gemeenschappen die veel van hun eten zelf verbouwen en houden, en kleine veehouderijen die hun dieren goed behandelen. Opstapelend bewijs, zowel wetenschappelijk, antropologisch, en anekdotisch, laat namelijk zien dat we geen gezonde, mooie toekomst tegemoet zullen gaan als vlees voorgoed verbannen wordt…

Bronnen

https://www.forbes.com/sites/priceonomics/2016/05/17/the-surprising-reason-why-dr-john-harvey-kellogg-invented-corn-flakes/

https://www.bbc.com/future/article/20200127-how-a-vegan-diet-could-affect-your-intelligence

https://www.scribd.com/document/36111515/Save-This-for-Your-Children-s-Children-Cosmopolitan-Magazine-Feb-1929

https://youtu.be/fLpeeUYtW94

https://youtu.be/fLpeeUYtW94

https://holodomormuseum.org.ua/en/the-history-of-the-holodomor/



Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za