Doorgaan naar hoofdcontent

De Wetenschappelijke bevindingen over aarden


In mijn eerste deel over aarden, dat ik vorige week gepubliceerd heb, kun je lezen over de ontdekking van hoe belangrijk aarden is. Ook kun je wat lezen over de gezondheidsvoordelen van aarden. Deel twee van dit blog gaat over de wetenschappelijke onderbouwing van het aarden. Wat gebeurt er in het menselijke lichaam en hoe heeft dit een positieve invloed op onze gezondheid?

Weggelachen

Clint Ober bezocht, om zijn helende ervaring met aarden te delen, verschillende dokters en wetenschappers. In het begin wilde geen onderzoeker zich branden aan het idee van aarden. Hij werd niet serieus genomen en zelfs belachelijk gemaakt. Zijn idee verspreidde zich echter wel degelijk. Enkele medici werden namelijk toch wel nieuwsgierig en gingen er zelf mee experimenteren.


 

Proefstudie Aarden

Één proefstudie vergeleek de uitscheiding van cortisol, het zogenaamde stresshormoon, voor en na het aarden Het bleek dat aarden gedurende de slaap de cortisolafscheiding synchroniseert met zijn natuurlijke, normale ritme. Verhoogde cortisol niveaus geven een indicatie van chronische stress en kunnen mede de oorzaak zijn van slecht slapen en meerdere gezondheidsproblemen. Proefpersonen sliepen beter en hadden minder pijn toen ze geaard waren tijdens hun slaap.

Hart- en vaatziekte en aarden

In 2001 trok het werk van Clint Ober de aandacht van cardioloog Dr. Steve Sinatra Sinds kort worden ontstekingen als één van de oorzaken van hart- en vaatziekten beschouwd. Daardoor beredeneerde hij dat als aarden ontstekingen vermindert in het hart (dat gereguleerd wordt door elektrische impulsen), het wel eens kon helpen tegen hart- en vaatziekten. Hij vroeg Clint Ober om te onderzoeken met behulp van specialisten of aarden ontstekingen kan verminderen.


Chronische ontsteking

Het woord ‘ontsteking‘ is afgeleid van ‘in brand steken’. Het is een complexe biologische antwoord van het lichaam op schadelijke stimulansen zoals ziektekiemen, beschadigde cellen en allergenen. Het verdedigingsmechanisme van het lichaam verwijdert verwonde of bedreigende stoffen, en start het proces van heling van het aangetaste weefsel.


Positieve effecten van negatieve elektroden

Je immuunsysteem beschermt je tegen indringers van buitenaf, zoals virussen en bacteriën, en helpt het herstel van beschadigd weefsel. Wanneer er ergens een probleem is in het lichaam, snellen witte bloedcellen en andere cellen in een eerste reactie naar die plek. Sommige van die cellen geven vrije radicalen af, die helpen met het afbreken van de binnendringende micro-organismen en het beschadigde weefsel.

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn positief geladen moleculen (hebben een tekort aan één of meer negatief geladen elektroden), die altijd op zoek zijn naar vrije elektronen. Normaal halen ze deze ontbrekende elektronen weg bij de binnendringers en het beschadigde weefsel en doden zo deze ongewenste gasten of breken zo de beschadigde cellen af om afgevoerd te worden. Deze immuunrespons wordt ook wel ontstekingsrespons genoemd en geeft vaak de bekende symptomen van een ontsteking: zwelling, warmte, pijn, roodheid en, afhankelijk van de plek, een bewegingsbeperking.

Anti-oxidanten

Als dit herstelproces op zijn einde loopt, dient het overschot aan vrije radicalen geneutraliseerd te worden door vrije elektronen en antioxidanten of andere vrije elektronen in het lichaam. Als er te weinig vrije elektronen zijn, dan kunnen vrije radicalen het gezonde weefsel aantasten, wat weer een immuunrespons teweeg brengt. Zo komen we in een vicieuze cirkel terecht en ontstaat er chronische ontsteking, de oorzaak van vele hedendaagse chronische aandoeningen, auto-immuunziekten, en een versneld verouderingsproces.

Hieronder een greep uit de gezondheidsklachten die je door chronische ontsteking kunt ontwikkelen.

  • coronaire hartziekte
  • cerebrovasculaire ziekte
  • diabetes
  • Crohn ziekte
  • Reumatoïde artritis
  • Lupus
  • Multiple Sclerose (MS)
  • fibromyalgie
  • Parkinson
  • Alzheimer
  • Kanker
  • Darmstoornis
  • Chronische pijn

Door te aarden en een dieet te eten dat gebaseerd is op dierlijke voeding en het elimineren van planten, granen en suikers kun je ervoor zorgen dat de ontsteking niet langer chronisch is.

Vicieuze cirkel doorbreken met aarden

De aarde heeft een overvloed aan vrije elektronen, dus is daardoor de uitgelezen manier om ons lichaam te voorzien in de behoefte van vrije elektronen. Wanneer je direct contact hebt met de aarde stromen zij je lichaam binnen en neutraliseren de positief geladen vrije radicalen. Zo kunnen we de bovengenoemde vicieuze cirkel doorbreken en wordt het helingsproces in gang gezet, want chronische ontsteking en de daaruit voortvloeiende ziektes en pijn zijn onder andere het resultaat van een gebrek aan elektronen. Het antwoord is dus dat aarden chronische ontstekingen aanzienlijk vermindert.

Conclusie

Er is aardig wat wetenschappelijk en anekdotisch bewijs dat aarden werkt. In de zomer loop ik dan ook graag op blote voeten en thuis slaap ik sinds kort weer geaard. Onze hond Boomer heeft ook een aardingsmat die ik zelf voor hem gemaakt heb. In een volgend blog zal ik het ook hebben over hoe je zelf een aardingsmat kunt maken en wat mijn ervaring is met aarden. Voor nu ben ik enthousiast als ik kijk wat het voor mijn gezondheid kan betekenen. Dit wilde ik graag ook met jullie delen. Ben jij al aan het aarden en merk je al verschil? Laat vooral een reactie hieronder achter!

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za