Doorgaan naar hoofdcontent

Aarding en je gezondheid

 


Een aantal jaren geleden hoorde ik voor het eerst over aarding (vertaald vanuit het Engelse earthing of grounding) en de mogelijke gezondheidsvoordelen. Ik kocht een kleine aarding mat en ging daarop slapen, maar dit sliep niet echt lekker doordat het niet gemaakt was om op te slapen. Dus na een aantal maanden belandde deze toch in de kast.

Een paar maanden geleden keek ik een documentaire over aarding The Earthing Movie: The Remarkable Science of Grounding. Dit wekte wederom mijn interesse, en sinds die tijd slaap ik weer op een aardingsmat. Dit keer eentje die ik zelf gemaakt heb (link). Welke informatie overtuigde me weer om te gaan aarden? In deze tweedelige blog zal ik dit uiteen zetten.

Deel 1 zal gaan over de ontdekking van aarding en hoe belangrijk dit is. Ook zal er een klein stuk gaan over de gezondheidsvoordelen van aarding. Deel twee zal ingaan op de wetenschappelijk bevindingen over aarding.

De geschiedenis van onszelf isoleren

Het is pas recent in de menselijke geschiedenis dat wij de grootste tijd van ons leven niet verbonden met de aarde zijn. Er zijn weinig mensen die nog op blote voeten buiten lopen. We dragen nu nagenoeg allemaal schoenen buiten. Toen we hiermee begonnen liepen we op schoenen gemaakt van natuurlijke  materialen, zodat we nog wel aarden. Het is pas sinds de introductie van de synthetische rubberen zool dat we onszelf zijn gaan isoleren. In 1910 vond men Synthetisch rubber uit. Hoewel er al tussen 1892 en 1913 schoenen met rubberen zolen geproduceerd werden, was het pas in 1917 dat deze (met de introductie van sneakers met een synthetisch rubberen zool) grootschalig op de markt gebracht werden. Deze nieuwe uitvinding werd zonder onderzoek op de markt gebracht en heeft net als teflon en zadenoliën een verwoestend effect op onze gezondheid

Clint Ober en aarding

Wanneer je over aarding schrijft, moet je het wel hebben over Clint Ober, een voormalige elektronica-expert. Hij is degene die de kennis over aarding aan de wereld kenbaar heeft gemaakt. In 1998 werd, terwijl hij naar mensen aan het kijken was, zijn aandacht getrokken naar het soort schoeisel wat deze mensen droegen. Hij zag plastic en rubberen zolen, hierdoor moest hij denken aan statische elektriciteit en aan zijn vroegere tijd in de televisiekabel industrie. In die tijd moesten ze de elektrische en kabelsystemen aarden, om de invloed van elektromagnetische velden te voorkomen.

Hierdoor realiseerde hij zich dat wij onszelf als mensen evenzeer isoleerden van de elektrisch oppervlaktelading van de aarde onder onze voeten. Hij vroeg zich af of het feit dat wij onszelf isoleerde een negatief effect op onze gezondheid kon hebben. Zelf kampte hij met gezondheidsproblemen. Door te experimenteren met aarding ontdekte hij dat zijn pijn verminderde. Samen met cardioloog Stephen T. Sinatra heeft hij een boek geschreven over de gezondheidsvoordelen die je kunt behalen met aarding getiteld “Earthing: Je lichaam aarden”

Maak contact met de aarde en voel je beter

Maar wat is aarding nu eigenlijk? Simpel gezegd is het contact maken met de aarde. Je verbindt je met de milde energie van de aarde. Dit kan heel simpel door je schoenen en sokken uit te trekken en met je blote voeten op de aarde te lopen. Zo dood je twee vliegen in één klap, want naast dat je aan het aarden bent loop je ook nog eens ‘barefoot’ (link). Maar vele van ons hebben niet het klimaat of de tijd om heel de dag buiten op blote voeten te aarden. De tijd dat we werken, tv kijken of slapen brengen we geïsoleerd door. Dit is op te lossen door aardingsproducten te kopen, of deze zelf te maken.

Hoe werkt aarding binnenshuis ?

Je kunt jezelf verbinden door middel van een aardingsproduct met een geaarde wandcontactdoos, een grondpin of een verwarmingsbuis. Bij het gebruiken van een geaarde wandcontactdoos hoef je niet bang te zijn dat je geëlektrocuteerd wordt. Wat er wel gebeurt is dat je lichaam gevuld wordt met negatief geladen vrije elektronen die in overvloed aanwezig zijn op de oppervlakte van de aarde. Het effect op je lichaam is dat deze hetzelfde elektrisch energieniveau krijgt als de aarde. Wanneer je jezelf meet met een multimeter, dan zie je ook dat je van een spanning van +/_ 0.900 ~V terugvalt naar 0.00 ~V. Dit betekent dat je volledig geaard bent.

Gezondheidsvoordelen van aarding

Er wordt al 10 jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van aarding. In deel twee zal ik hier meer over uitweiden. Bij deze onderzoeken zijn een aantal voordelen naar voren gekomen en de verwachting is dat er meer voordelen gevonden gaan worden met onderzoeken die nog steeds in volle gang zijn. 

  • Vermindert de oorzaak van ontstekingen en vermindert of elimineert de symptomen van veel ontsteking gerelateerde kwalen en ziekten.
  • Vermindert of elimineert chronische pijn
  • Verbetert het slapen, verminderd of stopt het snurken
  • Verhoogt het energieniveau
  • Vermindert spanning en stress in het lichaam door het tot rust brengen van het zenuwstelsel en stresshormonen
  • Verbetert het immuunsysteem
  • Verdunt bloed en verbetert de bloeddruk en doorstroming
  • Verlicht spier- en hoofdpijn
  • Versnelt het helingsproces bij ziekte en helpt het voorkomen van doorliggen
  • Versnelt het herstel na intensieve sport en bij sportblessures
  • Beschermt het lichaam tegen mogelijke gezondheidsproblemen door elektromagnetische straling, door bijvoorbeeld een tv of computer
  • Normaliseert het bioritme van het lichaam
  • Verlicht symptomen rondom menstruatie of overgang
  • Vermindert of elimineert jetlag
  • Vertraagt het verouderingsproces


Belangrijk om hier nog wel te vermelden is dat dieet ook een belangrijke rol speelt in het ervoor zorgen dat je niet meer geïnflammeerd bent. Dit doe je door dingen te eten die je lichaam niet inflammeren. Hetcarnivoor dieet is hiervoor uitermate geschikt. Helaas zie je vaak bij aarding dat de mensen die dit aanraden ook voorstanders zijn van een plantaardig dieet. Dit is echter contraproductief door alle antinutriënten, gifstoffen, vezels, en suikers die in planten zitten (die voor inflammatie zorgen) en alle tekorten aan vitamines en mineralen die je oploopt met het volgen van een plantaardig dieet.

Conclusie

Voor mij persoonlijk is het een samenwerking tussen mezelf aarden en een dieet volgen dat mij daadwerkelijk voedt, en helpt een zo gezond mogelijk leven te leven. Over mijn persoonlijke ervaring zal ik te zijner tijd ook nog een blog aan wijden. Voor nu ben ik erg benieuwd of jij ervaringen hebt met aarding en wat jij hebt gemerkt sindsdien. Laat vooral een reactie onder het artikel achter.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za