Als je het echt allemaal heel strikt en simpel wilt houden prop je natuurlijk
een schijf in elkaar en gooi je die zo in de pan. Ik ben wat meer gewend om
verschillende smaken te hebben in één gerecht (lees: verpest smaakpalet), dus
maak er wat meer werk van.
Ingrediënten
- 600* gram gehakt *ik gebruik als avondmaaltijd 600/650 gram voor twee personen- Feta
- Plakjes jonge/cheddar kaas
- Ghee/roomboter
- Zout
- kruiden
Optioneel
- Ui
- 4 plakken halloumi
- 2 augurken
- 2 eetlepels kimchi (link naar recept)
Recept
Rol het gehakt uit tot een ovaal en verdeel het dan in twee stukken. Brokkel de feta in zo klein mogelijke stukjes over het midden van de stukken uitgerold gehakt. Voeg zout toe, en eventueel kruiden en andere smaakmakers: bv knoflook, verse tijm, oregano, rozemarijn, chipotle vlokken.
Vouw het gehakt in elkaar tot bal, waarbij je zorgt dat de feta ingekapseld zit in het gehakt. Als het uitsteekt kan het nogal snel gaan verbranden of eruit vallen in de pan. Zorg dus dat het goed samengeperst wordt, zodat je burger niet desintegreert tijdens het bakken. Daarna plet je ze.
Gooi rijkelijk veel ghee in de ban. Je burgers mogen best zwemmen in het vet. Bak de burgers aan beide kanten bruin. De plakken kaas leg je er op zodra de burger gedraaid is. Zelf prefereren we het als het niet helemaal doorbakken is, zeker met rundvlees maar ook met lamsgehakt. Half-om-halfbak ik wel iets langer door.
Na het bakken kun je een deel van de gesmolten ghee en vet afgieten in een bakje. De dag erna is het heerlijk om dat door je roereieren te gooien als extra smaakmaker. Aanrader!
Je kunt de boel natuurlijk nog meer opleuken met ingemaakt spul (zie receptKimchi), gebakken uitjes, uitgebakken ontbijtspek en gebakken halloumi.
Ik gooi
tijdens het maken van de burger de uitjes in een pan of in de airfryer zodat ze
al wat garen. Daarna bak ik de halloumi totdat het een mooi bruin korstje heeft
aan weerszijden.
Ontbijtspek bak ik krokant in een grote koekenpan, waarin ik uiteindelijk ook
de burgers bak. Dan heb je meteen dat vet te pakken. Vervolgens het uitgebakken
spek verkruimelen voor bij je burger.
Nadat je de burger goed hebt gebakken plaats je die op twee borden. Vervolgens
giet je een deel van de ghee af eventueel, en bak je de uitjes totdat ze mooi
gekarameliseerd zijn. Een scheutje moscatel zorgt voor nog plakkerigere bruine
uitjes.
Voor wat extra smaken serveer ik er altijd augurk en kimchi
bij. Dat zorgt voor een lekker zuur element in je gerecht. Gewoon in kleine
stukjes door je saus roeren of op je burger serveren.
De ingrediënten die hieronder staan zijn voor een saus die ik (wellicht iets te
vaak) eet: Stevige Dip. Deze saus bestaat uit Turkse yoghurt, knoflookpoeder,
sambal, en sumak. Veerle eet alleen uitgelekte yoghurt erbij.
Ingrediënten Stevige Dip
- Turkse of goed uitgelekte yoghurt- Sambal
- Sumak
- Knoflookpoeder
Reacties
Een reactie posten