Doorgaan naar hoofdcontent

Calorieën: een Feit of een Mythe?

Gewichtsverlies door Minder Calorieën?

In afvalland was calorieën tellen al heel lang een must, want elke calorie telt. Wanneer je minder eet, dan val je ook automatisch af, dat weet toch iedereen?! Sinds 13 december 2016 is het in Nederland verplichtde calorieën op de verpakking te vermelden. Dit en het jarenlange hameren op hoe belangrijk calorieën zijn, heeft eraan bijgedragen dat er gedacht wordt dat calorieën ons werkelijk iets kunnen vertellen. Dat het ons helpt bij het verliezen van vet. Maar is dit wel zo? Is het wel zinnig calorieën te tellen en hoe worden calorieën berekend? 

De Weegschaal als Meetinstrument

Allereerst wil ik het hebben over de weegschaal. Veel mensen zijn namelijk geobsedeerd door dit object, alsof dit wat zegt over het vet wat je op je lichaam hebt. Wanneer je gewicht wilt verliezen kun je namelijk ook 24 uur droog vasten, we bestaan namelijk voor 90% uit water en met het vasten zul je gewicht verliezen. Een andere optie is om veganist te worden en jezelf essentiële nutriënten te ontzeggen, zodat je lichaam dit uit je reserves haalt. Dit lijdt ook tot gewichtsverlies. Denk bijvoorbeeld aan je botdichtheid die minder wordt, dit vertaalt zich in het gewicht op de weegschaal. Dit is echter niet hetgeen waar mensen eigenlijk op uit zijn. Ze willen minder vet aan hun lijf hebben, maar hebben de verkeerde veronderstelling dat ze dit op de weegschaal kunnen aflezen. 

Hoe Worden Calorieën Berekend?

In essentie is een calorie de meeting van hitte van een bepaald object. Het is een eenheid van hitte, oftewel de dichtheid van warmte. Calorieën wordt gemeten in een bomcaloriemeter.

De warmte van het object kan veranderen afhankelijk van wat de omstandigheden zijn. Dus wanneer bijvoorbeeld dit voorwerp op een bankje zit, dan verandert de warmte al naar gelang of het in de zon of de schaduw staat. Plaats je het voorwerp in een vriezer, dan verandert de warmte weer. Wanneer dit voorwerp verbrandt in een bomcalorimeter zal de warmte weer anders zijn. 

Thermodynamica

Om calorieën wat meer gewicht te geven wordt de wet van de thermodynamica erbij gehaald. De Thermodynamica kent twee soorten systemen, een open en een gesloten systeem, de bomcaloriemeter is een gesloten systeem en wij als mensen zijn een open systeem. Hier ontstaat dus al een probleem voor de geloofwaardigheid van calorieën dat zij ons iets kunnen vertellen wat voedsel in een menselijk lichaam doet. Dit is dus niet met elkaar te vergelijken, omdat de systemen verschillen van elkaar.

Geen Calorieën, Geen Gewichtstoename

Wanneer er gesuggereerd wordt dat wanneer iets geen calorieën bevat, dat dit dan ook niet in staat is om gewichtstoename te veroorzaken, is dit fundamenteel onjuist. Ons lichaam is namelijk zeer complex en hormonen spelen een enorme rol bij het al dan niet verliezen van vet. Het endocriene systeem of hormoonstelsel is het orgaansysteem dat toeziet op de hormonale huishouding. Dus iets wat je endocriene systemen op zo'n manier kan beïnvloeden dat je vatbaar bent voor het opslaan van meer vet, draagt wel degelijk bij aan de opslag van vet. Hiervoor hoeft iets geen calorieën te bevatten om dit te doen. 

Neem bijvoorbeeld water. Dit bevat geen calorieën, maar zit verpakt in een plastic fles. Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar het effect van plastic verpakkingsmateriaal op eten. Hieronder een klein stuk uit een onderzoek:

Kunststoffen zoals polyethyleen, polypropyleen en polyvinylchloride zijn polymeren met een lange keten. Naast de chemische samenstelling van het polymeer, zijn de gewenste eigenschappen ook afhankelijk van het mengsel van additieven. De meest gebruikte additieven zijn weekmakers zoals ftalaten, bisfenol A en nonylfenol. Deze groep weekmakers bevat stoffen met hormoonachtige eigenschappen. Deze hormoonontregelaars worden als kritiek beschouwd vanwege hun vermogen om te migreren en hun toxische potentieel.

Wanneer deze stoffen opgenomen worden door (in dit geval) het water, kan het water dan wel geen calorieën bevatten, maar dit betekent dus niet dat je niet aankomt. Het ontregelt je endocriene systeem en kan dus wel degelijk verantwoordelijk zijn dat jij aankomt in gewicht. Iets met NUL calorieën veroorzaakt dus indirect een toename in gewicht. Het veroorzaakt een endocriene disfunctie.

Een voorbeeld van een endocriene disfunctie is wanneer mensen overeten. Dit kan ook veroorzaakt worden door het overeten van Koolhydraten, dit verstoort het endocriene systeem zodanig dat het de ontregeling van alle hongersignalen veroorzaakt. Gevolg, je komt aan. Je bent dus in een vicieuze cirkel beland. 

Calorieën Versus de Randle Cyclus

Er is nog iets wat het calorieën tellen onderuit haalt. Dit is dat alles wat je in je lichaam stopt anders wordt verwerkt door je lichaam. Een stuk cake wordt bijvoorbeeld anders verwerkt dan een stuk vlees. Met een stuk cake krijg je eigenlijk geen voeding binnen, maar net zo belangrijk is het feit dat je door dit te eten de Randle Cyclus (hier hoop ik ook binnenkort een uitgebreid blog over te kunnen schrijven) activeert.

De Randle Cyclus is een mechanisme wat verantwoordelijk is voor vetopslag. Deze activeer je door het suiker en de vet in de cake. Bij vlees krijg je veel nutriënten binnen en je activeert ook de Randle Cyclus niet, want je eet geen suiker bij je vet. Het enige wat je binnen krijgt, is, het enige gezonde vet wat er bestaat, namelijk dierlijk vet. Plantaardige olie is geen vervanging en het is ronduit crimineel dat dit als gezond aangemerkt wordt. Het is een toxische substantie die ronduit ongeschikt is om als eten aan te merken. 

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zit het een stuk complexer in elkaar dan “eet minder calorieën dan dat je verbruikt en je verliest het ongewilde vet van je lichaam”. Je lichaam is veel complexer en niet terug te brengen tot de werking van een machine. Wat je in plaats van calorieën tellen al verder kan helpen is het adopteren van een natuurlijk dieet. Eentje waar je lichaam op gebouwd is. In mijn optiek en met alles waar ik achter ben gekomen is dit een dieet wat vooral bestaat uit vlees en dierlijk vet.

Wat vind jij van het tellen van calorieën? Laat het vooral hieronder achter.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za