Doorgaan naar hoofdcontent

Een Gezond Dieet Met Supplementen


Er bestaat veel misinformatie, om een zeer populaire term, maar even te gebruiken, met betrekking tot voeding. Neem bijvoorbeeld groente. Veel mensen denken dat wanneer ze 250 gram groente eten, zoals de Schijf van Vijf ze voorschrijft, ze alle vitamine en mineralen binnen krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast zie je dat mensen die alleen groente eten (zoals bijvoorbeeld veganisten) heel veel supplementen innemen. Hoe kan het dat je bij een dieet wat als gezond of zelfs gezondst geadverteerd wordt nog pillen of injecties moeten nemen? Ik heb het meerdere keren horen zeggen: “een gezond dieet met supplementen”.

Een korte Geschiedenis

Oorspronkelijk zijn vitamines ontworpen om scheurbuik te stoppen. Dit wordt veroorzaakt door een vitamine C tekort. Als mens heb je niet veel vitamine C nodig, echter verandert de hoeveelheid vitamine C naar hoe je eet. Wanneer je veel koolhydraten (suiker) eet, heb je veel vitamine C nodig. Wanneer je een koolhydraatarm dieet eet, zoals bijvoorbeeld het carnivoordieet heb je weinig vitamine C nodig. Er zit ook vitamine C in vlees, dus je hoeft bij het carnivoordieet geen vitamine C supplement te slikken.

De eerste Synthetische Vitamine

De eerste vitamine werd in 1912 door een Poolse chemicus Casimir Funk geïsoleerd. Dit ontketende een strijd onder chemici om vitamines in het laboratorium te maken of te synthetiseren. Er werden tussen 1929 en 1943 10 Nobelprijzen toegekend voor werk in vitamineonderzoek. Tegen het midden van de jaren 1950 hadden wetenschappers 12 van de 13 essentiële vitamines gesynthetiseerd. Deze supplementen werden toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals brood, ontbijtgranen en melk. Voedingsmiddelen die voedingsstoffen verloren tijdens de verwerking kregen deze vitamines weer toegevoegd en werden als 'verrijkt' bestempeld. Toen supplementen werden geïntroduceerd in de jaren 1930 en 1940, werden ze gepresenteerd als een manier om tekorten aan voedingsstoffen aan te pakken die ziekten zoals rachitis en scheurbuik veroorzaakten. Ze werden ook gezien als een manier om dure en moeilijk toegankelijke medische behandelingen te vermijden. 

Ongereguleerd

Supplementen zijn niet gereguleerd door de FDA. Nieuwe supplementen hoeven geen bewijslast te leveren, doordat ze geclassificeerd zijn als voedsel product. De FDA kan producten beoordelen die nieuwe voedingsingrediënten toevoegen wanneer het een melding krijgt, maar het heeft niet de bevoegdheid om te voorkomen dat een supplement op de markt komt. Bij medicijnen is dit wel zo en hoewel ik de FDA vertrouw zover als ik ze kan gooien, zijn er wel wat regels waaraan medicatie zich moet houden wat je enigszins een inzicht geeft over wat je slikt. Bij supplementen is het een waar wilden westen.  

Supplementeer Gevaar

Supplementen worden genormaliseerd en gezien als iets gezonds om te doen. In de ‘alternatieve’ hoek vind je vooral veel mensen die supplementen adviseren. Er wordt vaak gedaan of supplement ongevaarlijk zijn, maar supplementen slikken is niet zonder gevaar. Omega 3 capsules zijn namelijk vaak al geoxideerd, ranzig en dus toxisch wanneer ze in de winkel staan. Er werden aldehyden in een aantal van deze supplementen aangetroffen. Aldehyden zijn een formele marker voor kanker. Dus in plaats dat we ons lichaam iets goeds geven, vergiftigen we het. 

Waar is het bewijs?

Als dit nog niet genoeg is om goed na te denken of je jouw vitamines en mineralen wel moet aanvullen in de vorm van supplementen, is het ook nog eens zo dat er geen bewijs is dat dit werkt. Het is nooit bewezen dat de supplementen daadwerkelijk worden opgenomen door ons lichaam. Laten we bijvoorbeeld B12 nemen, iets wat alleen in goed opneembare vorm in dierlijke producten te vinden is. Je ziet vaak video’s van veganisten (die vaak B12 in pilvorm of als injectie supplementeren) die trots hun bloedonderzoek laten zien dat ze wel degelijk genoeg vitamine B12 hebben. Wat ze niet schijnen te beseffen is dat wanneer je vitamine B12 in je bloed hebt, dit niets zegt over de opname hiervan. En wat gebeurt er met al die vitamines en mineralen die niet opgenomen worden? Juist, deze belanden in het toilet. Waar ze overigens in nog grotere mate belanden als je het advies opvolgt om liters water per dag te drinken. 

Conclusie

Supplementen kunnen nooit gezonde voeding vervangen. Wat je jezelf moet afvragen is, dat wanneer je moet supplementen bij het dieet wat je volgt, of dit dieet dan wel zo gezond is. Ja, we kunnen supplementen gebruiken wanneer we ons lichaam willen ondersteunen als interventie, maar niet als iets wat je dagelijks je leven lang nodig hebt. Ikzelf heb bijvoorbeeld een tijd lang HCL geslikt om mijn maagzuur omhoog te krijgen, maar dit heb ik als interventie een paar maanden gedaan. Het was altijd mijn intentie het uiteindelijk niet meer nodig te hebben, en dat mijn maagzuur naar het gewone hoge niveau zou gaan wat het behoord te hebben. En zo moet je ook supplementen inzetten. Voeding is er om je lichaam te voeden, een gezond lichaam heeft geen supplementen nodig. Al moet ik uiteraard realistisch zijn en toevoegen dat dit laatste een uitdaging is anno 2022.

Supplementeer jij? Wat supplementeer je en waarom? Laat het hieronder achter!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za