Fruit is dat wel Gezond?
Iedereen is het er wel over eens dat geraffineerde suiker slecht is voor onze gezondheid. Online zijn er verschillende artikelen en documentaires hierover te vinden. Zelf geloofde ik ook dat geraffineerd suiker en suiker van fruit niet hetzelfde effect op je lichaam had, dus at ik deze gewoon nog. Ook geloofde ik dat het noodzakelijk was om fruit te eten....
Fruitige Geschiedenis
Het fruit dat we nu eten is niet het fruit wat we van origine aten. Het heeft niet meer het oorspronkelijke uiterlijk, en is dusdanig gemodificeerd dat ze vele malen hoger in suikers zijn. Er waren voor 1992 nog geen aanbevelingen voor de specifieke inname van fruit en groente per dag. Er stond simpelweg dat we een kleine hoeveelheid groente en seizoensgebonden fruit moesten eten. We doen tegenwoordig niet meer aan seizoensgebonden, en ook lang niet altijd aan streekgebonden. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb geen ananas- of mangoboom in de tuin. ;) We kunnen praktisch alles van over de gehele wereld gedurende het gehele jaar kopen en eten. In 1992 werd de voedselpiramide bedacht door de Voedsel- en Landbouworganisatie in de VS, en werd de aanbeveling opgenomen om 5 tot 9 porties groente en fruit per dag te eten. De hoeveelheid van porties is nergens op gebaseerd. Het is bedacht door degene die ook de voedselpiramide hebben bedacht. Je zou denken of zelfs aannemen dat het ontwerp van deze piramide wetenschappelijk onderbouwd is. Dat is echter gek genoeg niet zo. Zoals veel voedingsadviezen is het louter gebaseerd op hypotheses, aannames, en (soms vergezochte) correlaties. Qua wetenschappelijk bewijs dus lang niet zo solide als degene in Egypte.
Verschillende "Soorten" Suiker
Moderne ziektes zijn veelal gelinkt aan onze suikerinname. Suiker zit in bewerkte voedingsmiddelen en zit ook in onze moderne bewerkte vruchten. Het suiker in fruit is een mix van glucose en fructose. Fructose wordt wel fruitsuiker genoemd. Dit is een mooie marketingterm om het natuurlijk te laten klinken. En alles wat natuurlijk is, dat klinkt ook alsof het goed voor je is. Het elimineert daardoor het stigma dat suiker inmiddels heeft gekregen. Bovendien klinkt het zo alsof het goed is voor ons lichaam. Glucose en fructose hebben beide een verschillende manier van metabolisme. Dit zal ik hieronder uiteenzetten.
Glucose
Allereerst zal ik glucose behandelen. Dit wordt geabsorbeerd vanuit de darmen, waarvandaan het afgevoerd wordt naar de hersenen en de spieren. Om glucose in je lichaamscellen te krijgen gebruikt je lichaam insuline. Wat je niet onmiddellijk gebruikt wordt opgeslagen als glycogeen, maar het meeste wordt opgeslagen als vet. Alles wat meer is dan één theelepel suiker gaat naar de vetopslag. Er wordt beweerd dat je darmen en hersenen glucose nodig hebben. Dit is niet waar, je lichaam kan namelijk ook ketonen hiervoor gebruiken
Fructose
De andere helft van suiker is fructose en dit heeft een complexere stofwisseling dan glucose. De fructose gaat naar een levercel, daar wordt een kleine hoeveelheid omgezet in glycogeen (energieopslag). Een ander deel wordt gefermenteerd tot alcohol. Teveel fructose wordt geassocieerd met niet-alcoholische leverziekte door overmatige vetopslag.
Fructose-afbraak eindigt met het afvalproduct Urinezuur, geassocieerd met jicht. Maar nog belangrijker is dat urinezuur stikstofoxide beïnvloedt. Stikstofoxide is essentieel voor het behoud van onze bloedsomloop en algehele gezondheid. Ook remt Urinezuur de productie van Stikstofoxide.
Er zijn drie vormen van stikstofoxide. De eerste is een neuronale die de bloedvoorziening van je hersenen op peil houdt. Urinezuur remt het effect van stikstofoxide, het vermindert de bloedtoevoer naar de hersenen en is betrokken bij de oorzaken van dementie en mentale gezondheid.
Daarnaast is er een endotheliaal dat als een bloedvatverwijder fungeert. Zonder stikstofoxide verliezen we het sifiso-diëlektrische effect en stijgt onze bloeddruk.
Tot slot is er een inducible stikstofoxidesynthas vorm die betrokken is bij onze mobiliteit van witte bloedcellen in het lichaam. Hierdoor kunnen we eindigen met een verminderde functie van witte bloedcellen, slechte immuniteit, hoge infectiepercentages en een mogelijke rol van verspreiding van kankercellen.
Insulineresistentie en Leptineremmer
Fructose is betrokken bij de ontwikkeling van insulineresistentie in spieren en lever. Fructose werkt ook als leptineremmer. Leptine wordt normaal gesproken uitgescheiden door vet en er is genoeg in ons lichaam om te dienen als eetlustremmer. Fructose remt dus die verzadiging en draagt bij aan het hongergevoel. Het stimuleert ook grellin waardoor je buik gaat rommelen en dit alles zorgt ervoor dat je meer eet. Het is ook mede verantwoordelijk voor Chronische ontsteking, dit kan tot verschillende gezondheidsklachten lijden.
Wat is de Voedingswaarde van Fruit
Fruit bevat antioxidanten en wordt als zodanig op de markt gebracht. De reden dat er oxidatie in ons lichaam optreedt, is o.a. door suiker en verzadigde olie te eten. Wanneer we dit dus niet meer eten zal er ook minder oxidatie in het lichaam zijn. Oftewel wordt er eerst aanbevolen om allerlei voedsel te eten dat oxidatie veroorzaakt, om vervolgens antioxidant-rijk fruit te moeten eten om dit te verhelpen. Klinkt als dweilen met de kraan open. Doe dan gewoon de kraan dicht.
Vitamientjes
Fruit bevat geen vitamines die we niet ergens anders kunnen krijgen. Over vitamines, en dan vitamine C in het bijzonder zal ik nog een hele blogpost wijden. De hoeveelheid vitamine C die we als mens nodig hebben hangt sterk samen met welk dieet je hebt. Alle vitamine en mineralen die in fruit gevonden wordt, kun je op andere manieren verkrijgen. Om nog maar te zwijgen over de vraag of je die vitamine en mineralen die in het fruit zitten wel op kunt nemen in je lichaam. Dit is namelijk nooit wetenschappelijk aangetoond.
Frisdrank VS Fruit
Om aan te tonen hoeveel suiker er in fruit zit heeft dr. Gary Fettke in zijn lezing 'Is Fruit Good or Bad For You?' een mooie vergelijkingsmethode. Hij vergelijkt frisdrank, waar 10% suiker in zit met bijvoorbeeld een appel. Hierin zit ook 10% suiker in. Het is zo dat de suiker in fruit langzamer opgenomen wordt, maar het is en blijft nog steeds suiker. De glycemische index kan dan lager liggen dan bij frisdrank, maar de glycemische belasting is nog steeds hetzelfde. Bananen zijn zelfs hoger in suiker, namelijk zo'n 12% en kunnen zelfs oplopen tot 21% afhankelijk van de rijpheid. Gedroogd fruit is overigens nog geconcentreerder qua suiker, en bevat bovendien vaak ook nog toegevoegde chemicaliën.
Vezels
Het enige verschil tussen frisdrank en fruitsap is dat er vezels in vruchtensap zit. Dat is het argument van veel mensen om grote hoeveelheden fruit te eten. Er wordt namelijk al lange tijd met grote zekerheid verkondigt dat je als mens vezels nodig hebt. Dit is echter lang niet zo zeker als dat wordt beweerd. Ook over vezels zal ik binnenkort een blogpost wijdden.
Conclusie
Modern fruit is simpelweg suiker dat aan ons verkocht wordt als iets gezonds. Het heeft verder een discutabele voedingswaarde. Bovendien zijn er alternatieven om de vitamine en mineralen binnen te krijgen die we als mens nodig hebben. Het fruit wat we nu kennen is niet langer natuurlijk, maar gemanipuleerd tot suikerbommetjes. Het verhoogde suikergehalte fungeert als een goed conserveermiddel. Chemicaliën worden gebruikt vanaf het zaad tot aan de oogst en ook nog daarna om de houdbaarheid te vergroten. Je krijgt vooral veel suiker en chemicaliën binnen door het eten van fruit.
Reacties
Een reactie posten