Doorgaan naar hoofdcontent

Persoonlijke Overgangsfase naar een carnivoordieet


Hoe kom je erop?

Waarom Facebook het suggereerde weten we niet. Eigenlijk was het gezien onze beide zoektermen niet echt een voor de hand liggende suggestie. Toch stond er ineensde groep ‘carnivoor dating’ als suggestie. 

Carniwatte?

Natuurlijk waren we beide nieuwsgierig wat een carnivoordieet was, dus gingen we er ons in verdiepen. In eerste instantie leek het hele carnivoorgedoe ons beiden als een grap, of een trolactie dan wel tegenbeweging gezien het oprukkende veganisme. Na het lezen van wat het dieet een beetje inhield was de interesse wel gewekt. Toch vonden we het wel heel beperkend klinken. 

Eerste serieuzere aanraking met het dieet

Maanden later was keken we naar een video over Intermittend fasting op het YouTubekanaal What I’ve Learned. Daarna werd er een suggestie gedaan voor een video over het carnivoordieet dat in vogelvlucht werd uitgelegd. Hierin hoorden we over de gezondheidsvoordelen die het carnivoor dieet kon hebben. Onze interesse was wel gewekt. Maar ja, als je al je hele leven hoort dat groente zo gezond zijn, en zelfs hoort dat rood vlees slecht voor je zou zijn, is dit lastig te geloven. Zelf aten we al praktisch helemaal vegetarisch, en zelfs mensen die we bestempelen als ‘vleeseters’ eten toch ook bijna plantaardig. Want laten we eerlijk zijn: ken jij mensen die alleen maar vlees eten?

Diepe duik

Door deze intrigerende informatie in de video bekeken we ook de video van ditzelfde kanaal met een interview met dr. Ken Berry. Hij vertelde over bijna levenslange klachten die weggingen, zowel lichamelijk als geestelijk, en hoe hij patiënten hielp met dit dieet of een keto-dieet. Verder is Rick altijd een opmerkingenfan, dus leest hij onder andere altijd veel opmerkingen onder video’s. Ook daar spraken mensen van verdwijnen van veel klachten. Eigenlijk het ene ‘medische wonder’ na het andere. Vanaf dat moment zijn zowel Rick als Veerle zo ongeveer obsessief video’s gaan kijken met lezingen vol nieuwe (nou ja niet echt nieuw, maar nieuw voor ons) informatie, of van persoonlijke ervaringen, en artikelen en onderzoeken gaan lezen.

Motivatie

Wat ons dusdanig motiveerde om het dieet uit te gaan testen, waren de psychische klachten die bij hordes mensen verdwenen. We lazen over mensen met een angststoornis (anxiety), bipolaire stoornis, en depressie. Vooral die laatste sprak ons behoorlijk aan. Het is nooit bij ons gediagnosticeerd gelukkig, maar aangezien Rick al sinds zijn vijftiende zelfmoordgedachtes heeft kan hij zichzelf niet echt een Positivo of een Zonnetje in Huis noemen. Ook Veerle had sinds haar tienertijd last van zeer neerslachtige gevoelens en zelfmoordgedachtes. Na het overlijden van haar moeder kwam ze in een (ongediagnosticeerd) depressie terecht waar ze lastig uit kon komen. Op een gegeven moment bespraken Rick en Veerle hun zelfmoordgedachtes zelfs uitvoerig met elkaar. En niet sporadisch. Wat natuurlijk aan de ene kant goed is, want meestal weerhoudt praten je ervan om het daadwerkelijk te doen. Aan de andere kant natuurlijk zorgwekkend, zwak uitgedrukt.

Langzame overgang

Nadat we weken onderzoek hadden gedaan en ons van veel informatie hadden voorzien besloten we om het dieet uit te proberen. Veerle is van de twee de radicale en strikte. Het is dat Rick sommige dingen niet wilde opgeven tijdens ons vegetarische avontuur, anders waren we vast op de veganistische toer gegaan. Rick is gewoon een softie, en geen kaas meer eten was bijvoorbeeld echt ondenkbaar. Met het dieet leek het Rick ook aangenamer om er langzaam in te rollen. Dus niet meteen van amper vlees boem alleen maar vlees eten. We trokken er juist maanden voor uit om weer te wennen aan vlees.

Vleeseters

Gelukkig hielden we beide echt ontzettend van vlees. Als kinderen al, maar tijdens ons nagenoeg vegetarische tijdperk aten we toch af en toe (meestal alleen in restaurants) graag vlees. Tja, we weten het, echt heel logisch om dan geen vlees meer eten. Nogmaals, het leek allemaal zo logisch en goed voor de planeet, en voor dieren, afijn het hele spectrum van aanpraten van schuldgevoel.
We waren al voordat we dit dieet kenden meer vlees aan het eten. Dat ging eigenlijk onbewust. Hoewel we wel vaker trek hadden in specifieke dingen, en gelukkig naar ons lichaam luisterden. Op een gegeven moment aten we dus toch weer meerdere keren per week vlees, want we daarvoor echt als doodzonde bestempelden en onszelf straften met een paar weken strikt vegetarisch tot incidenteel veganistisch. 

Veranderingen

We bouwden in twee maanden de groente, fruit, granen, noten en zaden af en voerden de hoeveelheid vlees op. We merkten beide eigenlijk al na twee weken een verschil in onze gemoedstoestand. Voor ons beide waren er wel wat soortgelijke verbeteringen, maar ook wat verschillende dingen. Ieder mens is weer op een andere manier verziekt zullen we maar zeggen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za