Doorgaan naar hoofdcontent

Volgzaamheid via Voeding (deel 1)


Ons huidige dieet is hervormd zonder enige daadwerkelijkewetenschappelijke onderbouwing. Hierin zie je een duidelijke trend: vlees moet eruit. Maar waarom eigenlijk? Is het wel echt om onze gezondheid te redden? Of zijn er wellicht andere redenen om ons vlees te onthouden?

Vleestax

Als je kijkt naar hoe ons huidige dieet is hervormd, zonder enige daadwerkelijke wetenschappelijke onderbouwing, zie je een duidelijke trend: vlees moet eruit. Maar waarom eigenlijk? Is het wel echt om onze gezondheid te redden? Of zijn er andere redenen om ons hetgeen te onthouden waardoor we vele duizenden jaren geleden zijn geworden tot wie we zijn?
Alles wijst erop dat we geforceerd worden om steeds minder vlees te eten, en dat er van alles wordt toegedicht aan onze vleesconsumptie om ons, maar te overtuigen hoe stout we zijn als we vlees blijven eten. Nu steeds meer mensen het financieel kunnen permitteren, zie je dat er andere machten worden ingezet om ons te overtuigen dat we toch echt (bewerkte) planten moeten eten. Een logische stap is de vleestax die wordt ingevoerd. Ja, je leest het goed; niet desuikertax, maar de vleestax

Vleselijk Logisch

 Deze hetze tegen vlees is begonnen met gezondheid, door lieden als Ancel Keys die rood vlees probeerde te linken aan allerlei kwalen. Daaropvolgend kwamen er allerlei dubieuze studies waarbij ze vlees als de boosdoener probeerde weg te zetten. Veelal is de schade aan het menselijke lichaam van bijvoorbeeld suikers (dus ook graanproducten), zadenolie, antinutriënten, en vezels op vlees geschoven. We zijn steeds zwakker, zieker, en dikker geworden terwijl we steeds minder vlees zijn gaan eten. Maar het is toch de schuld van vlees. 

Klimatig

Vervolgens is het klimaatverhaal gelinkt aan vlees. De klimaatbeweging is net als met voedsel gevoed vanuit ideologie en winstbejag. Het is ook niet vreemd dat deze twee zaken mooi verenigd worden om ons te manipuleren. Zo zie je dan ook dat in de SDG’s (Sustainable Development Goals) vanuit de Verenigde Naties het klimaat wordt verweven met allerlei andere zaken, onder andere dieet. Het onfeilbaar en objectief veinzende gezicht van De Wetenschap wordt hierbij misbruikt, zonder mensen eerlijk voor te lichten. Daarom moeten we klakkeloos aannemen dat het beter is om allerlei groente en fruit te importeren in plastic bakjes, zakjes, en blikken potjes, veelal uit lage loonlanden met erbarmelijke werkomstandigheden, vervoerd met dieselschepen en vliegtuigen. Beter dan dat we vlees eten dat ergens in de buurt op een weiland staat te grazen. Terwijl je bij groente- en fruitteelt de aarde (nog meer) uitput, en bij gedegen veehouderij je juist weer teruggeeft en zorgt dat de bodem vruchtbaar blijft. Want hoe moet het zonder vee? Juist, met kunstmest, wat naast onnatuurlijk (de naam zegt het al) zeer milieuverontreinigend is. Het is al met al een aanval op de natuur, en uiteraard op ons dieet - oftewel op onze gezondheid.  

Ethiektactiek

Voor wie klimaatverandering niet gruwelijk genoeg klinkt, is er het gefabriceerde ethische dilemma. Als enige dier op de planeet zijn we hier ontvankelijk voor, en daar wordt gretig misbruik van gemaakt. Vlees is per definitie moord, maar eten van planten is louter fantastisch. Er wordt natuurlijk voorbij gegaan aan het feit in hoeverre planten levende, gevoelige, en zeer intelligente wezens zijn. Dat was al in 1973 te lezen in The Secret Life of Plants, en sindsdien komt er steeds meer aan het licht over de karakteristieken van planten die duiden op meer intelligentie en gevoel dan we aanvankelijk dachten. Sowieso zie je een tendens dat hoe minder ons eten op ons lijkt, hoe minder moeite we ermee hebben, of moeten hebben. Daarbij wordt er genegeerd dat er miljoenen dieren moedwillig of semi per ongeluk worden doodgemaakt (op gruwelijkere manieren dan vee) bij het verbouwen van gewassen voor menselijke consumptie. Blijkbaar is het leven van een koe meer waard dan van insecten, muizen, ratten, konijnen, vossen, herten, en talloze andere dieren.  

De Antivleesagenda

Deze blog werd te lang, dus volgende week deel 2. Die zal gaan over hoe dieet al sinds mensenheugenis wordt gebruikt als machtsmiddel. Zeker in de vorige eeuw werd dit pas echt tot in de puntjes uitgedacht, met een plan voor de toekomst. De toekomst waar wij inmiddels al een tijdje in zitten…

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za