Doorgaan naar hoofdcontent

Pemmican Recept

Zoek je iets voor als je een dagje weg gaat en wat te eten wilt meenemen dat goed vult? Dan is Pemmikan zeker een optie. Als de dag aanbreekt dat er vlees meer voorradig is, wordt dit zelfs een must, aangezien het heel lang houdbaar is. Er wordt gesproken over jaren. We hebben het natuurlijk over Pemmikan; het ultieme overlevingsvoedsel!  

Ingrediënten

- Mager (rund)vlees
- Dierlijk vet (rund/lam)
- Zout

Benodigdheden

- Droogoven (of warm klimaat)

- Blender
- Glazen ovenschaal, liefst met deksel

- Spatel
- Pan

- Vacuümmachine (optioneel!)

 

Recept

Eigenlijk is het een supersimpel recept, dus dat is mooi.
Zorg dat je heel mager vlees koopt, hoe magerder hoe beter. Als je namelijk vlees gaat drogen wil je zo min mogelijk vet hebben dat het proces in de weg zit. Het eindresultaat moet namelijk gortdroog zijn. Wij laten ons vlees snijden in plakken van 3 mm, zodat je niet zelf staat te pielen. Te dikke stukken zorgt ervoor dat het droogproces onnodig lang duurt.

 

Wij hebben het vlees in een elektrische droogoven gedroogd, bij gebrek aan een klimaat dat toelaat om het in de zon te drogen. Stel de oven in op een lage temperatuur. Veel mensen drogen vlees op 60 of 70 graden, maar dat is eigenlijk af te raden. Sinds ik in het boek The Lost Ways een origineel recept heb gevonden van Pemmikan drogen we het vlees op de laagste stand (bij ons 45 graden). Er wordt namelijk in het boek aangeraden om vlees te drogen tussen de 37 en 46 graden Celsius. Op hogere temperaturen krijg je verlies van voedingswaarde, en juist dát wil je natuurlijk niet hebben!

Zodra het vlees helemaal uitgedroogd is kan de oven uit. Laat het vlees vervolgens even afkoelen, zodat je daarna niet alsnog condensvorming kan krijgen tijdens het vervolgproces. Vocht is immers je grootste vijand.
Weeg het gedroogde vlees. Je moet namelijk dezelfde hoeveelheid vet toevoegen. Oftewel 100 gram gedroogd vlees mengen met 100n gram vet. Meet het vet af en laat dat langzaam op lage temperatuur smelten in een pannetje. Wij hebben nog een hogesnelheidsblender vanuit ons vegetarische tijdperk (groene smoothies, mmm). Ideaal om vlees compleet te verpoederen in een mum van tijd. Zorg ervoor dat echt alle stukjes tot poeder vermalen zijn voor een optimaal resultaat.


Zodra het vet is gesmolten giet je dat samen met het vleespoeder in een glazen ovenschaal. Vermeng het echt heel goed zodat alle droge delen verzadigd zijn van vet. Zodra je een mooi geheel hebt strijk je het zo glad mogelijk en laat je de boel drogen. Bij koele temperaturen hardt het wat beter uit dan in de zomer en kun je er mooie blokken van snijden. Je kunt het even in de koelkast zetten wanneer het te warm is, maar doe dit niet te lang. Het wordt anders keihard en niet meer te snijden. Om het nog langer te kunnen bewaren kun je ervoor kiezen om de blokken vacuüm te verpakken. Dan weet je zeker dat je een mooi voorraadje vet en proteïne in huis hebt!  

 

Eet Smakelijk!

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za