Doorgaan naar hoofdcontent

De Gorilla: Een Broodje Apenpoep

 


Er zwermen een heleboel prachtige memes rond op het internet. Deze topper vanuit de veganistische hoek zag ik laatst weer voorbij komen. “De oudste, de sterkste, de grootste.” Ik gok dat ze zich hebben beperkt tot een bepaalde selectie, want anders zou dit lijstje al meteen niet meer kloppen. Het beperkt zich ook niet eens tot louter landdieren. Mieren zijn namelijk vele malen sterker dan een gorilla in verhouding, aangezien ze tot 50 keer hunlichaamsgewicht kunnen tillen. Dat zou 8000 kilo zijn voor een mannetjesgorilla.  
De snelste en slimste dieren hebben ze sowieso, maar even weggelaten voor het gemak. Laten we verder maar zwijgen over het “echte mannen eten planten”...

 

Voor nu focus ik me vooral op het gorilladeel. Het klopt dat ze planten eten, en laten we even negeren dat er gorilla’s zijn die ook insecten en larven eten. Laten we daarbij voor de grap uitgaan van het idee dat we directe familie zijn van gorilla’s (en niet van de oorlogvoerende en kannibalistische chimpansees). Hiermee bedoel ik overigens eveneens dat je überhaupt gelooft dat mensen afstammen van apen. OE OE AH AH! *maakt hevige apengeluiden*
Zelfs met al deze aannames in het achterhoofd is het een falende vergelijking. En wel hierom.

Zoals gezegd zijn gorilla’s niet strikt veganistisch – zo rigide zijn alleen mensen – maar is hun gehele spijsvertering anders ingedeeld dat bij mensen. Hun darmstelsel is anders ingedeeld, waardoor ze een gigantische buik hebben. Een buik die je overigens ook krijgt als je als mens veel planten eet, al heeft dat een andere reden (opgeblazenheid en geïrriteerde darmen).
Gorilla’s hebben een ‘hindgut’, een achterdarm waarin hun eten fermenteert. Wat daar gebeurt, zoals wanneer je zelf eten fermenteert, is dat er allerlei microben voedingsstoffen toevoegen. In het geval van de gorillazijn dat essentiële vitamines en mineralen zoals B12. 

Je weet wel, de vitamine die veganisten inspuiten of slikken omdat ze hierin grote tekorten oplopen. 

 

 

Wat er in die achterdarm wordt geproduceerd heet een cecotroop. Dat trekken gorilla’suit hun achterste en peuzelen dit op. 

Het ziet er niet uit als traditionele poep, maar meer als een groene vezelworst.  

 


Net als bij plantaardige worsten is er bij gorilla’s zoals gezegd van alles aan toegevoegd om de gorilla voedingsstoffen te geven die ze niet uit de plantenzelf kunnen halen.

Bij gorilla’s gaat dit echter op een natuurlijke manier. Bij de plantaardige brouwsels uit de fabriek (die wij moeten eten in plaats van vlees) zijn het gesynthetiseerdesupplementen, waarbij je jezelf moet afvragen of dit net zo gezond is als B12 wat van nature in eten zit.

 

Dus als je jezelf ziet als een gorilla in kleding, is het belangrijk om te bedenken dat je eerst hun spijsverteringsstelsel moet zien te verkrijgen (hup, even snel evolueren!). Verder ben je heel de dag planten aan het eten. Als veganist eet je net als de gorilla inderdaad heel de dag door omdat je constant aan het vasten bent je en je lichaam schreeuwt om voeding. Je poept daardoor ook tig keer per dag. Nu is echter hoog tijd dat je die kostbare drollen niet wegspoelt. Niet alleen is dat beter voor het milieu, sorry Het Klimaat, het is ook nog eens een bron van voedingsstoffen zoals bij de gorilla.
Of toch niet? Walg je misschien toch bij dit idee? De gorilla in het eerder gedeelde filmpje heeft er geen moeite mee. 


Misschien zijn we toch wat minder verwant aan gorilla’s (en schildpadden en olifanten)? Misschien presteren we toch beter op een dieet met dierlijke producten? 

Bronnen

https://pestsamurai.com/how-strong-are-ants/

Mieren, die zijn pas sterk!

 

https://www.carbwarscookbooks.com/what-does-a-400-pound-gorilla-eat/

Verschil tussen darmen en spijsvertering.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Hindgut_fermentation

Stukje over de hindgut, oftewel achterdarm.

 

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/coprophagy

B12 en andere vitamines en mineralen die normaal niet kunnen worden geëxtraheerd uit plantmateriaal. Dankzij bacteriën die het plantmateriaal eten en omzetten in voedingsstoffen

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Coprofagie
Chique naam voor poep eten.

 

https://www.livescience.com/59601-why-do-animals-eat-poop.html

"Some animals rely on coprophagic behavior to obtain certain nutrients that are produced by microbes present in the digestive tract."

 

 

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za