Doorgaan naar hoofdcontent

Koeien: herbivoren?

 

Cut Out The Middleman

Koeien worden vaak aangehaald als schoolvoorbeelden van herbivoren, oftewel planteneters. Maar zijn koeien wel herbivoren? Leven koeien echt van de plant zelf? Klopt het wel wat sommige veganisten beweren, namelijk “cut out the middleman”? Die logica behelst dat we meteen de planten eten, in plaats van de dieren die gemaakt zijn om planten te verteren en vervolgens ons essentieel, voedzaam vlees leveren. Die transhumanistische logica gaat overigens zo ver dat er eindstadium-veganisten zijn die leeuwen willen leren om planten te eten…maar dat terzijde.

Microbiërs

Los van het overduidelijke feit – althans, dat zou overduidelijk moeten zijn – dat we een compleet ander maagdarmstelsel hebben dan koeien, leven koeien niet van de planten zelf. En dan ga ik niet flauw doen en noemen dat koeien net als paarden gerust kuikentjes eten als ze de kans krijgen. Nee, ik bedoel dat koeien in hun doorsnee dagen leven van iets anders dan het gras dat ze eten.
Koeien hebben een mooi ontworpen maagdarmstelsel waarin het gras dat de koe eet fermenteert. De ontelbaar microben zoals bacteriën die in het maagdarmstelsel leven voeding zich daarmee en leveren voedingsstoffen waar de koe zijn energie uit haalt. Het restant komt er vervolgens uit als een mooie chocoladepudding.  

Planten Eten: Een Dag Vullend Programma

Je kunt je door bovenstaande info voorstellen dat zo’n groot dier als een koe de ganse dag aan het eten is, wat bij planteneters eigenlijk gebruikelijk is. Dat noemde ik ook al bij de gorilla, die zijn eigen eigenaardige manier heeft omvoedingsstoffen uit planten te halen. Vandaar dat de panda nu zijn dagen slijt als een constant etende, uitstervende, futloze knuffel die geen zin meer had om te jagen en nu geen zin meer heeft om zich voort te planten. De ‘soy boys’ van het dierenrijk. Bamboe ligt blijkbaar toch te zwaar op de maag. Zeker als je het 10 tot 16 uur per dag noodgedwongen een het wegknagen bent.
Een transitie naar een plantaardig dieet blijkt dus niet zo makkelijk en gaat niet zo vlot als we nu moeten geloven. Bovendien is het sowieso geen goed idee omineens alleen maar plantmateriaal te eten als je lichaam juist goed functioneert op dierlijke voeding. 

 

Mocht je nog eens een koe zien, bedenk dan hoe hij miljarden microben huisvest die het zware werk doen en eigenlijk de kleine heldjes zijn die zorgen dat wij een heerlijk vlees op ons bord hebben liggen. Hulde dus voor deze minibaasjes!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za