Doorgaan naar hoofdcontent

De geschiedenis van Castorolie

 

Jaren geleden (tijdens in mijn eerste jaar van de opleiding fythotherapie) hoorde ik voor het eerst over castorolie, ook wel wonderolie en Ricinusolie genoemd. Ik heb in de loop van de jaren vele artikelen geschreven over de schadelijke gevolgen van het consumeren van zadenoliën. Maar net als met planten ben ik van mening dat bepaalde oliën wel medicinaal ingezet kunnen worden. Mits deze van een goede bron komen, vers, en niet met chemicaliën geëxtraheerd zijn.

Wat is Castorolie

Castorolie is een vette olie, die wordt gewonnen uit de zaden van de Ricinus communis. Deze behoort tot de familie van de bloeiende wolfsmelk (Euphorbiaceae). Het wordt geproduceerd door de castorboonzaden koud te persen om hun natuurlijke oliegehalte te extraheren. De olie heeft een bijzondere chemische samenstelling, waardoor het als een type triglyceridenvetzuur geclassificeerd wordt. Met een vetzuurgehalte van bijna 90% heeft het een specifieke en zeldzame verbinding, die ricinolzuur wordt genoemd.

Egypte

Archeologen hebben ontdekt dat castorolie reeds werd gebruikt in de oudheid, dankzij de vondst van de olie in Egyptische graven. Egyptenaren gebruikten de olie voor veel verschillende doeleinden. Bij balsemingspraktijken, in olielampen, en als medicijn. In de Ebers Papyrus, een oud-Egyptische medische document, werd het gebruik ervan al vermeld. Medicinaal werd castorolie toen al gebruikt tegen oogirritatie, huidproblemen, en problemen met de spijsvertering.

Palma Christi

Door de geschiedenis heen zie je dat castorolie genoemd wordt in talloze medische teksten en historische documenten. De oude Grieken noemden het ‘kiki’ en het stond hoog aangeschreven vanwege de therapeutische werking. In het oude Rome stond de olie bekend als ‘palma Christi’, wat ‘hand van Christus’ betekent. Er zijn verschillende redenen dat de plant deze naam draagt. Ten eerste omdat Christus deze olie in de Bijbel zou hebben gebruikt om zieken te zalven. Daarnaast lijken de bladeren van de ricinusplant waaruit de olie wordt gewonnen, op een genezende hand, de ultieme genezende hand van Christus Jezus.

Er werd niet alleen beschreven dat deze olie door Christus werd gebruikt, maar ook dat het de zalfolie was voor koningen en koninginnen wanneer zij hun tronen bestegen. Ook priesters werden hiermee gezalfd toen zij zich tot de geestelijkheid verhieven en dichter bij God kwamen.

Waardevol

De Griekse arts Hippocrates raadde het gebruik van castorolie ook aan voor verschillende aandoeningen. In de 18ste eeuw classificeerde de Zweedse natuuronderzoeker Carl Linnaeus de ricinusplant en zag de waarde van de castorolie in. De Indiase dichter en toneelschrijver Kalidasa noemde de olie in zijn literaire werken, waarmee hij de betekenis ervan in de oude Indiase cultuur benadrukte.

Cosmetisch gebruik van Castorolie

Op internet zie je veel mensen castorolie cosmetisch gebruiken, bijvoorbeeld voor hun nagels, haren en gezicht. Ook in de oudheid werd het om die reden ingezet. Cleopatra gebruikte het naar verluidt om haar ogen witter te maken.  De Griekse Herodotus en de Romeinse Plinius de Oude gebruikten deze olie niet alleen voor veel gezondheidsproblemen, maar ook om de huid witter te maken en de haargroei te bevorderen.

Ontstekingsremmend

De chemische structuur van castorolie is een combinatie van Omega 9-oliezuur, het Omega 6-linolzuur en het unieke component van deze olie, het ricinolzuur. De werking van ricinolzuur is vergelijkbaar met wat je krijgt wanneer je lichaam visolie metaboliseert, ontstekingsremmende prostaglandinen. Dit is de reden dat castorolie nuttig is voor veel verschillende doeleinden.

Traditionele Chinese Geneeskunde

In het Oosten wordt in de traditionele Chinese geneeskunde ook vermelding gemaakt dat er plaatselijk een castorolie kompres voor ontstoken gewrichten werd gebruikt. Dit lijkt het eerste verhaal te zijn waarin de olie als kompres wordt gebruikt.

Natuurlijk weet iedereen die mijn blog leest dat je het beste via dieet verandering de ontstekingen in je lichaam kunt remmen. Door niet langer de RandleCyclus te activeren door suiker en vet met elkaar te combineren, komt je lichaam al tot rust.Rick en ik hebben beide mogen ervaren dat ontsteking gerelateerde problemen alssneeuw voor de zon verdwenen. Sommige chronische ontstekingen, duurde langer dan andere voordat ze opgelost waren. Dus wanneer je graag wat ondersteuning in herstel wilt kan castorolie een uitkomst bieden. Maar het begint bij een goede basis, anders moet je je leven lang castorolie gebruiken.

Ayurvedische Geneeskunde

De Ayurvedische geneeskunde en Oost-Indische culturen gebruiken castorolie als laxeermiddel en bij spijsverteringsstoornissen.

Reinigen van de Darmen

In etnobotanische culturen over de hele wereld worden meerdere andere toepassingen gezien, waaronder het voeren van castorolie aan baby's om hun eerste ontlasting te vergemakkelijken. Castorolie werd bij Caribische en Oost- en West-Indische culturen gebruikt als wekelijks zuiveringsmiddel om te helpen bij het reinigen van de darmen, het voorkomen van parasieten en, in bepaalde gevallen, als straf voor slecht gedrag.

Castorolie in Tekenfilms

Het gebruik van castorolie als straf is te zien bij de Tom en Jerry-tekenfilmserie in de aflevering "Baby Puss", uit 1943. In de aflevering doet Tom de kat zich voor als een baby, en vanwege slecht gedrag wordt Jerry castorolie gegeven. Dat hij daarna naar het raam rent om over te geven is mij persoonlijk nooit gebeurd. Wel herken ik het weeïge gevoel wat het oraal innemen van de olie met zich meebrengt.

Maarbij mij ging het de juiste weg en had ik last van mijn buik, totdat ik dit ophet toilet kon verlichten. Castor Oyl is de naam van een stripfiguur van Elzie Segar. Hij is de oudere broer van Popeyes vriendinnetje Olive (Olijfje). In de stripverhalen was hij een van de hoofdpersonages, sinds start van de reeks in 1919. In de tekenfilms komt Castor slechts enkele keren voor in een bijrolletje.


De Keerzijde van Castorolie

Laat het maar aan mensen over om iets wat mensen kan helpen in te zetten als martelwerktuig. In de 20e eeuw werd het op deze manier ingezet in bijvoorbeeld Italië. Tijdens het fascistische regime gebruikte Italiaanse soldaten castorolie als martelwerktuig om laxatie op te wekken. In bepaalde gevallen resulteerde uitputting van elektrolyten in de dood van gevangenen.

Traditioneel gebruik

Medicinaal gebruik van Castorolie

Castorolie heeft een lange geschiedenis van gebruik als medicinaal middel. De olie wordt niet door de darmen opgenomen en het stimuleert het de verwijdering van de darminhoud. Traditioneel wordt het gebruikt voor voedselvergiftiging als laxeermiddel. Hierdoor wordt constipatieverlicht en een regelmatige stoelgang bevorderd. Bovendien wordt (zoals eerder vermeld) castorolie gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen, wat helpt bij de behandeling van verschillende aandoeningen zoals artritis, gewrichtspijn en spierpijn. Ook krijgen hoogzwangere vrouwen het toegediend als ze problemen hebben met het kind baren.

Folkmedicijnen en Traditionele Geneeswijzen

In veel culturen wordt castorolie gebruikt in een reeks volksremedies en traditionele geneeswijzen. Het is plaatselijk aangebracht om huidaandoeningen zoals acne, eczeem en dermatitis te verlichten. Castoroliepakketten, waarbij een doek gedrenkt in castorolie op de huid wordt aangebracht, worden gebruikt om pijn te verlichten, ontstekingen te verminderen en ontgifting te bevorderen. Bovendien wordt castorolie traditioneel gebruikt in de haarverzorgingsroutines om de hoofdhuid te voeden, het haar te versterken en de haargroei te bevorderen.

Worm Afdrijvend Middelen

Wanneer iemand een kuur heeft gehad met wormdrijvende middelen dan wordt vaak de worm, oftewel een darmparasiet, verlamd of gedood. Het is vervolgens zaak deze zo snel mogelijk uit het lichaam te drijven. Castorolie kan dit laatste proces versnellen.

Cosmetische toepassingen

De verzachtende eigenschappen van castorolie maken het tot een populair ingrediënt in cosmetische producten. Het wordt vaak toegevoegd aan huidcrèmes, lotions en serums om de huid te hydrateren, waardoor deze zacht en soepel blijft. De olie wordt eveneens veelvuldig gebruikt in lippenbalsems en biedt voeding en bescherming voor de lippen. Ook is het vaak een ingrediënt in haarverzorgingsproducten zoals shampoos en conditioners, met als doel de haartextuur te verbeteren, kroezen te verminderen en een gezonde haargroei te bevorderen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf

De verpakking is bij castorolie van belang, koop de castorolie in een donkere glazen fles. Dit vanwege het feit dat deze olie een hele goede drager is. Dit betekent dat de olie goed dingen opneemt, dus ook de chemicaliën in het plastic, de microplastics et cetera. Door de castorolie in een glazen fles te kopen blijft de olie zo puur mogelijk. Waarom een donkere glazen fles? Wanneer deze olie aan het licht bloot gesteld wordt, wordt het sneller ranzig. Zorg er ook om die reden voor dat je de fles na gebruik goed afsluit.

Gebruik jij castorolie? Wat is jouw ervaring? Laat het vooral hieronder achter!

Bronnen

Optimale Gezondheid
Natural Path
Mens en Gezondheid

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za