Doorgaan naar hoofdcontent

Boek Recensie: Permafrost




Deze week een boekenreview over het boek Permafrost geschreven voor Tom Zwitser. Dit keer niet door mij geschreven, maar door Rick. 

Meer Lezen 

 Ook al heb ik normaliter niets met goede voornemens had ik er toch eentje voor 2021 ingesteld: meer lezen. Als tiener/begintwintiger las ik best veel. Vooral boeken uit de filosofische hoek en boeken van bijvoorbeeld Hermann Hesse. Laatstgenoemde was een tip van iemand waar ik stage liep, die me (goed) inschatte als een eenling die zich vast kon herkennen in de hoofdpersonages in zijn boeken.

Wetenschap

Het lezen van boeken is later wat versloft. Het beperkte zich meer tot artikelen, blogs, en onderzoeken op het internet. Dit accelereerde nogal toen Veerle en ik twee jaar geleden in de voedingswereld zijn gedoken. Zowel veel gelezen als geluisterd naar lezingen en dergelijke. Vervolgens ‘dwong’ 2020 om me weer verder te gaan verdiepen in wat er nu gaande was (is) in de wereld. Als je eenmaal hebt gezien hoeveel er wordt gelogen om onze voedingsrichtlijnen te vormen, is het aanlokkelijk om te kijken wat ons nog meer is voorgeschoteld als ‘settled science’. Wat in veel gevallen ‘scientism’ (wetenschappisme) is, oftewel propaganda gedragen door gecorrumpeerde wetenschappers die zich lenen om een ideologie te verkopen. Wetenschap als nieuwe religie waarbij mensen in witte jassen de rol van dominees en priesters innemen.

De Blauwe Tijger 

 Via via kwam ik vorig jaar op het videokanaal Blue Tiger Studio terecht. Een audiovisueel verlengstuk van de uitgeverij De Blauwe Tijger van Tom Zwitser. Met een diversiteit aan gasten was het een verademing om eens gesprekken te zien op niveau, dus geen Jip-en-Janneke-taal zoals we van onze overheid voorgeschoteld krijgen (met plaatjes!). Daarbij ook zonder samengeknepen anusjes in angst om iets te zeggen wat als niet ‘politiek correct’ bestempeld wordt – oftewel zoals gesprekken ooit schijnen te zijn geweest. Vanzelfsprekend ben ik gaan kijken op de website van De Blauwe Tijger. Voor mijn verjaardag heb ik vervolgens een abonnement op het prachtig opgemaakte kwartaalmagazine Epoque met twee boeken gevraagd. Waaronder Permafrost.

Permafrost (jawel, eindelijk de recensie zelf!)

Permafrost gaat in basis over geopolitiek, in het bijzonder sinds 1914. Door de bredere opzet van dit boek was het sowieso interessant om te lezen, ook al wist ik van veel dingen al het een en ander. Veel boeken over dit onderwerp zijn namelijk louter geschiedkundig en een opsomming van data, dus echt wat droger. In Permafrost echter word je naast verrijkt met stukken geschiedenis - en mechanismes daarachter - ook meegenomen op een filosofische reis. Daarin verbindt Tom Zwitser geopolitiek met filosofische en literaire stukken door de eeuwen heen, samen met referenties naar religie.

 Complottheorieën 

 Met de zoektocht naar een bepaalde recensie stuitte ik ergens op recensies van lezers. Wellicht wel het meest gebezigde woord van 2020/2021 kwam daar weer voorbij: complottheorie. Intussen een term voor alles wat afwijkt van het narratief van De Staat en zijn Media met hun journalistenleger. Ja, Permafrost verbindt veel punten met elkaar, en grijpt terug naar al die andere keren dat we zijn bedrogen. Met bijvoorbeeld zogenaamde massavernietigingswapens in Irak om dit land binnen te vallen. Hoe operatie Gladio in eerste instantie werd afgedaan als complottheorie, en we daarna moesten geloven dat zoiets niet meer bestaat. Net als we moeten geloven dat er geen (FEMA) kampen bestaan, terwijl we inmiddels weer lezen over hoe andersdenkenden en overtreders van Het Beleid moeten worden opgesloten en gerehabiliteerd. Een actueel voorbeeld is het vaccinatiepaspoort dat vorig jaar nog een complottheorie werd genoemd en nu al ingevoerd is in veel landen.

Wappie! 

 Afijn, als je het verbinden van historische en actuele gebeurtenissen en mensen die daar een rol in spelen een complottheorie noemt, wordt het lastig om ooit te leren van de geschiedenis. En dus al helemaal om te voorzien wat er in de toekomst gaat gebeuren – dan word je dus overvallen door de actualiteit, die soms hard aankomt. Sowieso ben ik liever een ‘complotwappie’ dan een realiteitsontkenner. Complotten zijn namelijk van alle tijden. Niet geloven in complotten is daarom simpelweg onrealistisch en voorbij naïef.
Beeldspraken En Analogieën

De titel van het boek Permafrost verraadt eigenlijk al dat Tom Zwitser heeft gekozen voor een metafoor om de geopolitieke structuren te omschrijven. In plaats van enkel een bak data en feitelijkheden over je heen te storten heeft hij gekozen om dit te omschrijven in geologische termen en te spelen met zinspelingen op temperatuur en de bijbehorende terminologie. Bijvoorbeeld hoe we in een “FREEZE” modus worden gehouden, en als er wat roering (meestal een economische/maatschappelijke hervorming) nodig is we even worden vrijgelaten om wat hitte te veroorzaken in de maatschappij. Wrijving zorgt zoals iedereen weet altijd voor lekker wat warmte. Een maatschappij is daarbij verre van uitgesloten.

Koude Oorlog, brrr

Deze analogieën haken mooi in op de rode draad in Permafrost, namelijk de zogeheten Koude Oorlog. Het boek schetst dat deze eigenlijk al in het begin van de 20ste eeuw is begonnen, en eigenlijk nooit écht is opgehouden. Enkel verder is afgekoeld, en door allerlei grootse evenementen zoals ‘het vallen van de muur’ uit onze gedachte is genomen. Met de huidige ontwikkelingen en onrust is een zoveelste opleving van deze oorlog echter weer zeer reëel. Niet alleen worden we gigantisch tegen elkaar opgehitst, maar zien we al jaren de aloude anti-Rusland propaganda in de media opduiken. Terwijl, zoals in Permafrost en veel boeken te lezen is, heel veel ellende is veroorzaakt door het westen, met name de VS. Of beter genoemd: The Anglo-American Establishment. 

Rusland

Naar het einde toe gaat Permafrost in op de situatie in Rusland. De vernietigende kracht van socialisme en verwestering, en diens afbraak van Orthodox Christendom. Maar ook de huidige koers van Poetin. Het voelde wel erg pro-Poetin aan, maar wellicht is dat de invloed van alle anti-Russische propaganda die ik al mijn hele leven hoor. Hier moeten we namelijk nog steeds geloven dat het land onze grootste vijand is. Die Ruslandangst scoorde decennialang al goed toen we zogenaamd een dreiging hadden van communisme. Nu we zelf in een totalitair systeem worden geduwd (dat opvallend veel raakvlakken heeft met o.a. het Sovjet Experiment), moeten we nog steeds bang zijn voor Poetin omdat het een tirannieke leider is. Of is het omdat hij heeft gekozen om niet mee te gaan in de liberale machine van het Westen met bijbehorende oorlogen? Laten we niet vergeten dat de VS 226 jaar van de 243 jaar sinds 1776 in oorlog zijn, waarvan een deel zogenaamd ‘om democratie te brengen’. En dat Obama de Nobelprijs voor vrede won maar duizenden bommen liet vallen in diverse landen.

Metamorfose

De idealen en politieke denkbeelden vanuit mijn progressieve/socialistische opvoeding trok ik al in twijfel sinds ik een jaar of 16 was, maar dit is sinds 2019 in een stroomversnelling gekomen. Zaken waar ik altijd heel zeker over dacht te zijn begonnen al te wankelen. Het hele rechts/linksdenken vond ik altijd al erg simplistisch, en vooral een mechanisme om mensen wederom tegen elkaar op te zetten. Met de intrede van massale censuur ontstaat er nu ook nog eens een socialistische, hyperpolitiekcorrecte eenheidsworst en een voedingsbodem voor een zoveelste vorm van socialisme dat nu al gedoemd is te mislukken. Voor mij persoonlijk redenen om al mijn denkbeelden weer eens te heroverwegen.

Conservatief

Zoals wellicht al doorschemerde is Permafrost een boek geschreven vanuit conservatief oogpunt. Net als de proloog Heerlijke Platte Wereld - die ik hierbij tussen neus en lippen ook zeker aanraad! Persoonlijk merk ik dat ik steeds meer naar ‘die hoek’ wordt gemanoeuvreerd. Simpelweg door het zien waar de wereld heen gaat. Constant in beweging moeten zijn (mobilisatie), verandering om de verandering, geleefd worden, het doelbewust creëren van chaos, steeds meer vrijheden ingeperkt zien worden, en steeds meer ontmenselijkt worden. Geen wereld waar ik in wil leven.
Zodoende was het een logische stap om me meer te verdiepen in de ontwikkeling van onze maatschappij, de rol van geopolitiek, en hoe progressivisme kan leiden tot een ontwrichte maatschappij en sociaal verval. Thema’s die in Permafrost en Heerlijke Platte Wereld veelvuldig voorbijkomen. Zeker in Heerlijke Platte Wereld gaat Tom Zwitser in op hoe onze maatschappij is gevormd sinds de middeleeuwen, en hoe basaal lijkende zaken als huizenbouw en vorming van steden onze manier van leven en denken heeft beïnvloed. 

Technische Specificaties 

 Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik wel een woordenboek moest raadplegen af en toe. Maar zoals gezegd ben ik steeds allergischer aan het worden van het taalgebruik in de media, dus verrijk ik liever mijn woordenschat. Waar lezen ook deels voor bedoeld is. Qua opmaak, font, corps, papiersoort, en bladzijdedikte was ik eveneens tevreden over Permafrost. Want ja, ook dat maakt een boek prettig leesbaar. 

Conclusie

Mocht het nog niet duidelijk zijn: ik vind Permafrost zeker een aanrader. Een boeiend boek met een grote verscheidenheid aan referenties en 861 bronnen uit diverse hoeken. Permafrost bleef me boeien van begin tot einde. De kritiek die ik las dat het te complotterig was vond ik kort door de bocht, zeker omdat het overgrote deel wordt bevestigd door bronnen. De kritiek dat Permafrost soms in herhaling valt begrijp ik, al heb ik dit niet ervaren als vervelend. Wellicht dat dit komt omdat ik Permafrost niet in één zit heb gelezen en het dus niet stoorde dat sommige zaken terugkomen (of in andere onderwerpen haken).  

Wat ik al noemde is Permafrost naar mijns inziens een boek voor zowel de leek op gebied van geopolitiek als een doorgewinterde kenner, juist door alle bruggen en zijsporen naar andere referenties. Heerlijke Platte Wereld geeft zoals gezegd een mooi inkijkje in het ontstaan van steden en alle gevolgen, en het ontstaan van de groeiende kloof tussen de elite en het volk. Beide boeken zijn dus allesbehalve doorsnee geopolitieke boeken. 

Wel of Niet Lezen? 

 Lezen als je een wat ander (soms controversieel) geluid en een andere kijk op deze wereld kan waarderen. Niet lezen als je alles wat afwijkt van wat de NOS & Co spuien complottheorieën noemt, en dit stellig wilt blijven geloven. Besluiten om niet te willen zien dat er meer gaande is dan er wordt verteld, maakt echter niet dat dit daadwerkelijk niet het geval is... 

Bronnen

Website uitgeverij De Blauwe Tijger en Youtube kanaal Blue Tiger Studio:
https://www.deblauwetijger.com/
https://www.youtube.com/channel/UCuwWXfh9Dk5OD6sdzSOcYiQ

Operatie Gladio (“nee hoor dit soort dingen doen we echt niet meer!”):
https://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Gladio
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kabinet-spreekt-alsnog-waardering-uit-voor-ultrageheime-verzetsgroep-uit-koude-oorlog~b6eaece2/

Trump is bijna gelijk aan Hitler, maar ik ga jullie kinderen in heropvoedingskampen stoppen:
https://www.projectveritas.com/news/pbs-principal-counsel-lays-out-violent-radical-agenda-says-americans-are-f/

Kampen voor quarantaineboefjes:
https://www.dw.com/en/covid-jails-germany-clamps-down-on-quarantine-violators/a-56344226
https://www.washingtonexaminer.com/news/germany-detention-camps-quarantine-rules

NU.nl Heerlijk gefactchecked als onwaarheid in 2020, vervolgens bewerkstelligd in 2021:
https://www.nu.nl/nucheckt/6074477/nucheckt-beweringen-over-europees-vaccinatiepaspoort-ongefundeerd.html
https://www.nu.nl/coronavirus/6120596/kabinet-werkt-aan-vaccinatiepaspoort-om-toegang-tot-evenementen-te-geven.html

The Anglo-American Establishment:
https://www.goodreads.com/book/show/991680.The_Anglo_American_Establishment

De (bijna) permanente oorlogszucht van de VS:
https://www.thenews.com.pk/print/595752-the-us-has-been-at-war-225-out-of-243-years-since-1776

Obama de pacifist die 7 landen ontwrichte en bombardeerde (in 2016 vielen er gemiddeld 72 bommen per dag):
https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/peace-president-how-obama-came-bomb-seven-countries-six-years-9753131.html
https://www.nbcnews.com/news/world/u-s-bombed-iraq-syria-pakistan-afghanistan-libya-yemen-somalia-n704636

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za