Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe ik 30 kilo afviel


86 Kilo

In mijn tienerjaren en tot aan mijn 22st woog ik tussen de 61 en 66 kilo. Met mijn 1.58 heb ik altijd wel wat overgewicht gehad, maar nooit zo veel dat ik in de groep obesitas viel. Nadat ik in 2010 twintig kilo was aangekomen duurde het nog een tijdje voordat ik hier iets aan wilde doen. Dit kwam doordat het me in mijn depressie niet interesseerde dat ik zoveel was aangekomen. Ook had ik lange tijd geen idee hoeveel ik daadwerkelijk was aangekomen. We hadden namelijk geen weegschaal in huis. 

Verandering in mijn Voeding

Door mijn candida ben ik snel mijn voeding gaan aanpassen. Dit dieet heb ik negen maanden strikt gevolgd en daardoor ben ik wat beter gaan letten op wat er allemaal in de producten zat die ik at. Deze trend heeft zich wel langzaam voortgezet. Zo ben ik meer en meer eten gaan bereiden dat niet uit een pakje kwam, maar wat ik geheel zelf bereidde. Zelfgemaakte wraps, pizzabodems, brood, et cetera. Ook ben ik gaan fermenteren. Ik heb groente gefermenteerd, en heb kombucha, (helaas hebben de zwammen het deze winter niet overleefd) waterkefir, en melkkefir gemaakt. Op een gegeven moment bezorgde me dit wel erg veel stress, dus ben ik met veel dingen opgehouden. Het was namelijk behoorlijk veel werk om alles bij te houden, een dagelijkse bijbaan onderhand.
Supermarkt of zelf maken

Nu zijn er in de supermarkt gelukkig ook veel producten te vinden die geen troep bevatten. Dus we kopen onze pizzabodems weer in de supermarkt. En in plaats van wraps kopen we tacoschelpen. Brood kopen we sowieso niet meer, want boterhammen eten we niet meer. Wel fermenteer ik nog en heb ik pas geleden nog Kimchi gemaakt. Dit was zo leuk en lekker dat ik het fermenteren wel weer wil oppakken.

Luisteren Naar je Lichaam

Ik heb hele periodes weinig vlees gegeten. Nu eet ik het wat vaker, maar dan is dit niet dagelijks en soms niet eens wekelijks. Zelf vind ik het fijn naar mijn lichaam te luisteren en te eten wat mijn lichaam aangeeft nodig te hebben. Mijn dieet is echt heel anders dan dat het was toen ik 20 kilo was aangekomen. Ook de grootte van de porties zijn behoorlijk veranderd, en dat is denk ik nog het belangrijkste.

Sporten

Ik ben in 2013 begonnen met sporten, maar bleef toch steken op 71 kilo. Ik snapte er niets van, want ik sportte 4 keer per week en lette op mijn voeding. Toch stopte het afvallen op een gegeven moment. Ik ben daarna weer een tijdje gestopt, omdat de sportschool waar ik zat hard achteruit ging in kwaliteit. Nadat ik verhuisd was naar de Hoeksche Waard ben ik weer gaan sporten. Dit keer geen groepslessen maar krachttraining. Dit bevalt me nog steeds. Zelf geloof ik dat het sporten er voor zorgt om je in vorm te brengen of je uithoudingsvermogen te verbeteren. Ik geloof niet dat het ervoor zorgt dat je afvalt, in ieder geval niet de hoeveelheid die mensen hopen te verliezen als ze sporten. Daar speelt je dieet een veel belangrijkere rol in.

Eerste Aanraking met Vasten

Zoals je weet (als je mijn eerdere blogs hebt gelezen) vast ik nu al meer dan twee jaar. Dit doe ik vanwege de gezondheidsvoordelen, maar ook omdat je ervan afvalt. En ik ben er inderdaad veel van afgevallen. Bij elkaar 17 kilo in de afgelopen twee jaar. De manier waarop ik voor het eerst kennis maakte met Intermittent Fasting was op YouTube. Er kwam een suggestie voorbij voor een filmpje van Thomas DeLauer. Daarnaast ben ik nog meer op onderzoek uit gegaan over vasten. Ik heb diverse boeken gelezen, websites uitgeplozen, en heb veel verschillende ervaringen van mensen op YouTube gekeken. 

Slim Lichaam

Zoals je ziet, werkt het vasten fantastisch met afvallen. Er bestaan broodjeaapverhalen dat wanneer je vast je lichaam je spieren gaan 'opeten'. Dit is echt complete onzin. In de twee jaar dat ik vast heb ik juist spieren opgebouwd. Ik sport terwijl ik aan het vasten ben en dat werkt goed. Je lichaam is slim en komt pas aan je spieren wanneer er geen vet meer is om te verbranden. Ons lichaam zou wel heel dom ontworpen zijn wanneer je lichaam eerst aan de spieren begint. Sterker nog, wij als soort zouden al lang geleden uitgestorven zijn, als er zo'n grote productiefout in zou zitten. Zo dom is je lichaam niet, dus het start met de energiepakketjes vet. 

Conclusie

De combinatie vasten en sporten is nu niet meer weg te denken uit mijn leven. Het vasten past bij mij en mijn lichaamstype. Ook het sporten brengt voor mij naast veel lichamelijk voordelen ook psychische voordelen. Ik zou niet meer terug willen naar hoe mijn leven was voordat Intermittent Fasting en sporten een onderdeel in mijn leven was.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za