Doorgaan naar hoofdcontent

Schijf van Vijf-vak: smeer- en bereidingsvetten


Dit is een artikel waarin ik de schijf met smeer- en bereidingsvetten ga doorlezen zoals deze sinds 2023 op hun site staat. In het artikel staat nog een artikel gelinkt wat ik wilde toevoegen aan dit blog. Doordat het artikel anders wel heel lang zou worden, besloot ik dit in een ander blog te behandelen. Zodat ik goed kan ingaan op de drie verschilde vitamines die ze in dat artikel behandelen: vitamine A, vitamine D en vitamine E.

Voor nu gaan we het bovengenoemde artikel behandelen. De groene stukken zijn de teksten die ik letterlijk uit het artikel van het Voedingscentrum heb genomen.


Het Artikel

Groente gebakken in zonnebloemolie, olijfolie over de salade, margarine op brood. Ons lichaam heeft die onverzadigde vetten nodig.

Ons lichaam heeft onverzadigde én verzadigde vetten nodig in de vorm van dierlijke vetten. Dan zit het in de correcte ratio van verzadigde en onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten die in olie zitten zijn veelal toxisch en ranzig en dus potentieel schadelijk voor onze gezondheid. 

Vet is een bouwstof en brandstof voor ons lichaam en levert vitamine A, D en E. Vet is een complexe stof. Het bestaat uit verzadigd en onverzadigd vet. En in elk product zitten deze vetten in andere hoeveelheden. Als je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet, dan heb je minder kans op hart- en vaatziekten.

Het voornaamste vet dat wij als mensen zouden moeten eten is verzadigd vet en dit komt vooral voor in dierlijke producten. Onverzadigde vetten kun je vinden in de meeste plantaardige oliën die vaak al ranzig en toxisch zijn voordat ze op de plank van de supermarkt belanden.  

Hart- en Vaatziekten

Het Voedingscentrum stelt dat wanneer je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet, je dan minder kans hebt op hart- en vaatziekten. Met die logica zouden hart- en vaatziekten moeten zijn afgenomen, helaas is het omgekeerde waar. De Hartstichting in Amerika groeide in de afgelopen tientallen jaren uit van een kleine, vergeten, op sterven na dode afdeling, tot een gigantische organisatie. Hierover kun je in mijn artikel ‘Geschiedenis van de industriële zaden olie’ lezen.

Tips voor Vetten

Je boterhammen besmeren met zachte margarine of halvarine is een simpele manier om vet binnen te krijgen en daarmee ook de vitamines A, D en E.

De genoemde vitamine A, D en E zijn (synthetisch!) toegevoegd aan de margarine en halvarine en niemand weet in hoeverre je lichaam deze kan opnemen en gebruiken.  Zoals met alle supplementen is dit nooit goed onderzocht.

Oliën bevatten geen vitamine A en D. Aan vloeibare margarine en bak- en braadvet is wel vitamine A en D toegevoegd. Oplossing: varieer bij het bereiden van de warme maaltijd tussen olie en vloeibare margarine of vloeibaar bak- en braadvet.

Met deze logica kun je ook vitamine A en D op een velletje toiletpapier druppelen en opeten. Dat maakt toiletpapier niet plotsklaps een essentieel onderdeel van je dieet. Er is echter voeding waar vitamine A en D van nature in voorkomen. Dat is dierlijke voeding, én daar zit ook nog eens de goed opneembare vorm in.  

Vervang vetten die niet in de Schijf van Vijf staan door vetten die wel in de Schijf van Vijf staan. In producten uit de Schijf van Vijf zit vooral het onverzadigde vet dat goed is voor je bloedvaten.

Dit is nog nooit aangetoond middels een serieus te nemen, oftewel goed opgezette, experimentele studie, dus dit kan ook niet gezegd worden.

Helaas noemt het Voedingscentrum geen referenties om hun beweringen te staven. Heel veel statements die hier gemaakt worden gaan over complexe zaken en zijn niet in een paar zinnen te vatten. Dat maakt het soms lastig te weten waar te beginnen. Toch hoop ik dat dit artikel je enigszins de goede weg op geholpen heeft.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za