Dit is een artikel waarin ik de schijf met smeer- en bereidingsvetten ga doorlezen zoals deze sinds 2023 op hun site staat. In het artikel staat nog een artikel gelinkt wat ik wilde toevoegen aan dit blog. Doordat het artikel anders wel heel lang zou worden, besloot ik dit in een ander blog te behandelen. Zodat ik goed kan ingaan op de drie verschilde vitamines die ze in dat artikel behandelen: vitamine A, vitamine D en vitamine E.
Voor nu gaan we het bovengenoemde artikel behandelen. De groene stukken zijn de teksten die ik letterlijk uit het artikel van het Voedingscentrum heb genomen.
Het Artikel
Groente gebakken in zonnebloemolie, olijfolie over de salade, margarine op brood. Ons lichaam heeft die onverzadigde vetten nodig.
Ons lichaam heeft onverzadigde én verzadigde vetten nodig in de vorm van dierlijke vetten. Dan zit het in de correcte ratio van verzadigde en onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten die in olie zitten zijn veelal toxisch en ranzig en dus potentieel schadelijk voor onze gezondheid.
Vet is een bouwstof en brandstof voor ons lichaam en levert vitamine A, D en E. Vet is een complexe stof. Het bestaat uit verzadigd en onverzadigd vet. En in elk product zitten deze vetten in andere hoeveelheden. Als je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet, dan heb je minder kans op hart- en vaatziekten.
Het voornaamste vet dat wij als mensen zouden moeten eten is verzadigd vet en dit komt vooral voor in dierlijke producten. Onverzadigde vetten kun je vinden in de meeste plantaardige oliën die vaak al ranzig en toxisch zijn voordat ze op de plank van de supermarkt belanden.
Hart- en Vaatziekten
Het Voedingscentrum stelt dat wanneer je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet, je dan minder kans hebt op hart- en vaatziekten. Met die logica zouden hart- en vaatziekten moeten zijn afgenomen, helaas is het omgekeerde waar. De Hartstichting in Amerika groeide in de afgelopen tientallen jaren uit van een kleine, vergeten, op sterven na dode afdeling, tot een gigantische organisatie. Hierover kun je in mijn artikel ‘Geschiedenis van de industriële zaden olie’ lezen.
Tips voor Vetten
Je boterhammen besmeren met zachte margarine of halvarine is een simpele manier om vet binnen te krijgen en daarmee ook de vitamines A, D en E.
De genoemde vitamine A, D en E zijn (synthetisch!) toegevoegd aan de margarine en halvarine en niemand weet in hoeverre je lichaam deze kan opnemen en gebruiken. Zoals met alle supplementen is dit nooit goed onderzocht.
Oliën bevatten geen vitamine A en D. Aan vloeibare margarine en bak- en braadvet is wel vitamine A en D toegevoegd. Oplossing: varieer bij het bereiden van de warme maaltijd tussen olie en vloeibare margarine of vloeibaar bak- en braadvet.
Met deze logica kun je ook vitamine A en D op een velletje toiletpapier druppelen en opeten. Dat maakt toiletpapier niet plotsklaps een essentieel onderdeel van je dieet. Er is echter voeding waar vitamine A en D van nature in voorkomen. Dat is dierlijke voeding, én daar zit ook nog eens de goed opneembare vorm in.
Vervang vetten die niet in de Schijf van Vijf staan door vetten die wel in de Schijf van Vijf staan. In producten uit de Schijf van Vijf zit vooral het onverzadigde vet dat goed is voor je bloedvaten.
Dit is nog nooit aangetoond middels een serieus te nemen, oftewel goed opgezette, experimentele studie, dus dit kan ook niet gezegd worden.
Helaas noemt het Voedingscentrum geen referenties om hun beweringen te staven. Heel veel statements die hier gemaakt worden gaan over complexe zaken en zijn niet in een paar zinnen te vatten. Dat maakt het soms lastig te weten waar te beginnen. Toch hoop ik dat dit artikel je enigszins de goede weg op geholpen heeft.
Reacties
Een reactie posten