Doorgaan naar hoofdcontent

Het Carnivoordieet en de Tandarts


Zelf denk ik dat niemand een fan is van de tandarts, en velen voelen ook een angst wanneer ze aan hun bezoek denken. Ik was daar geen uitzondering in, van jongs af aan heb ik al een angst voor de tandarts. Vaak wordt dit vreemd gevonden en iets waar je jezelf overheen dient te zetten wanneer je volwassen bent. Volgens mij is het een vrij logische reactie op iemand die alleen maar boort en trekt en dus je gebit (vaak) in een nog slechtere staat achterlaat dan bij de start van de behandeling. Ik miste ook in de jaren dat ik naar de tandarts ging informatie over het voorkomen van gaatjes. Het was eigenlijk nog erger dan dat, want aan het einde van je bezoek kreeg je een lolly. Wauw!

Tandartsbezoek

 Tijdens mijn kindertijd gingen wij één keer per jaar naar de tandarts. Mijn ouders vonden het onzin om er elk half jaar heen te gaan. Ook wilden zij absoluut niet dat wij een fluoride behandeling zouden ondergaan. Daar ben ik mijn ouders nog steeds zeer dankbaar voor. We hadden ook een goede tandarts, dat wil zeggen dat deze niet ‘magischerwijs’ per behandeling wel 1 of 2 gaatjes vond. Ik snap ook niet dat mensen denken dat een goede tandarts iemand is die veel gaatjes vindt. Vooral wanneer je totaal geen last hebt van je gebit is het ridicuul om er een groot gat in te laten boren, enkel omdat iemand zegt dat hij een gaatje ziet. Ik had ook nooit last van mijn gebit. Alleen wanneer ik naar de tandarts moest, want dan schoot ik in de paniek en dacht ik van alles te voelen. Toch werd er bij mij nooit een gaatje gevonden. Nadat onze tandarts ermee ophield moesten mijn ouders een nieuwe zoeken. Dit was ook meteen het moment dat mijn moeder, mij en mijn broer vertelde dat we zelf onze afspraken moesten maken. Wat ik elk jaar trouw dus niet deed. Mijn moeder (die in haar leven welgeteld één gaatje heeft gehad) ging zelf altijd alleen om tandsteen te laten verwijderen. Mijn vader ging vaker en ik heb toen ik thuis woonde nooit meer een afspraak gemaakt. 

7 Jaar Later

 Na een aantal jaar had ik toch wel wat last van mijn gebit, dus ben ik naar de tandarts gegaan. Er bleken 3 gaatjes te zitten. Met wat ik nu weet zou ik niet zo snel zijn gegaan en eerst wat andere dingen hebben geprobeerd. Toentertijd ben ik naar een tandarts gegaan in Rotterdam die gespecialiseerd was in mensen die angstig zijn voor de tandarts. Deze arts was opgeleid in Duitsland en vertelde mij en Rick dat wanneer je dagelijks spoelde met olie (Oil Pulling) dat kleine gaatjes dan weg konden gaan. Rick had een paar kleine gaatjes, waarvan de tandarts dacht dat deze weer weg zouden gaan met spoelen. Wanneer je oil pulling wilt gaan doen, dan zou ik extra virgin kokosolie aanbevelen. Metwat ik namelijk weet over zadenolie zou ik daar nooit meer mee gaan spoelen  

Genees Tandbederf 

Tijdens mijn 7 jaar als vegetariër merkte ik op dat mijn tanden wel erg transparant werden. Ook had ik het idee dat ze wat minder stevig in mijn mond zaten en voelde ze minder solide aan. Daarnaast had ik last van teruggetrokken tandvlees achter mijn onderste voortanden. Wat ik ineens bemerkte nu ik al ruim 1,5 jaar alleen maar dierlijke producten eet was dat mijn tanden niet alleen solider aanvoelde, maar ook dat ze niet meer zo transparant waren. Het wekte in ieder geval mijn nieuwsgierigheid en het heeft me altijd dwars gezeten dat men beweert dat tanden niet zichzelf kunnen re-mineraliseren. Dus ging ik op zoek of er ook literatuur over te vinden was. Hierbij stuitte ik op het boek Genees Tandbederf van Ramiel Nagel. De dochter van Ramiel begon op 1-jarige leeftijd al aan cariës te lijden. Ook in zijn eigen gebit zaten in diezelfde periode een stuk of 4 gaatjes. Dit zette hem aan om hier onderzoek naar te gaan doen. In zijn boek beschrijft hij dat dieet hierin een grote factor speelt. Ook kwam hij in zijn zoektocht al vrij snel uit bij het uitgebreide onderzoek van Weston A. Price. 

Weston A. Price

 Deze tandarts zag hoe in de westerse beschaving het gebit achteruit holde en hij was benieuwd hoe dit was bij mensen die nog hetzelfde dieet volgden als hun voorvaderen. Hij bezocht in het begin van de jaren 1930 enkele van de meest afgelegen gebieden ter wereld. Hierbij bemerkte hij dat de mensen die hier woorden, mits ze hun oorspronkelijk dieet volgde, nog perfecte tandbogen, weinig of geen tandbederf, een hoge weerstand tegen tuberculose, en een perfecte gezondheid hadden. Ook zag hij dat de vorm van het gezicht door slechte voeding veranderde. Dit is iets wat doorgegeven wordt aan de volgende generatie en daarom heet het boek wat Weston A. Price schreef ook Nutrition and Physical Degeneration. De mensen die hun inheemse voeding aten hadden hier geen last van. Echter bemerkte Weston A. Price dat wanneer deze mensen de westelijke voeding gingen eten, zij net zo vatbaar voor tandbederf werden als wie dan ook in het westen. Waar bestond het dieet van deze inheemse stammen vooral uit? Ze aten vooral dierlijke producten en geen tot weinig suiker. Ook nu wordt zijn werk voortgezet en is er een Weston A. Price foundation, waar men zich inzet mensen te onderwijzen in hun correcte dieet. 

Conclusie

The proof is in the pudding zeggen ze wel eens, en ja hoor ook bij mij merkte ik verschil. Waar ik 2 jaar geleden nog een duidelijk verschil in kleur kon zien wanneer ik mijn tong achter mijn onderste voortanden deed ik, zag ik daar nu niets van. Mijn tanden zijn dus minder transparant geworden. Na deze jaren van Carnivoor eten voelt mijn gebit gladder en mijn tandvlees beter aan. Mijn tandvlees is rustig en niet meer teruggetrokken. Ik hoorde zelfs een ervaring van iemand die al veel langer een dierlijk dieet volgt dat hij de botten van bijvoorbeeld een kippenpoot kan doorbijten en opeten. Nu zie ik mezelf dat nog niet zo snel doen, maar het zou mooi zijn wanneer ik op een dag het idee zou hebben dat mijn tanden dit gemakkelijk zouden aankunnen.










Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za