Doorgaan naar hoofdcontent

Hond: Een Plantaardige Carnivoor?


Als je dacht dat de plantaardige propaganda en de oorlogsvoering tegen onze vleesconsumptie ophield bij mensen heb je het goed mis. Uiteraard zijn onze trouwe viervoeters nu ook aan de beurt.

Het Gebit Argument

Veganisten hebben verschillende ‘argumenten’ om vleeseters belachelijk te maken. Deze komt heel vaak voor: “mensen hebben geen carnivoor gebit”. Geheel terecht, als je even negeert hoe mensen een sublieme jachttechniek hebben ontwikkeld, bestaande uit samenwerking, communicatie, en gebruik van vernuftig gereedschap. Daarnaast zijn er diverse voorbeelden van dieren die vlees eten maar een ander gebit hebben dan bijvoorbeeld tijgers, of dieren die zelfs geen tanden hebben.
Afijn, je zou zeggen dat dit argument ook andersom zou gelden in het voordeel van een hond. Want als dat geen carnivorengebit is weet ik het echt niet meer!

Klimaat

Gelukkig kan elke vorm van objectieve realiteit zoals het gebitargument de deur uit als we Het Klimaat gaan redden. Dat zie je al bij de manieren om Het Klimaat zogenaamd te redden (fruit importeren met dieseltankers versus een koe eten die om de hoek graast). Evenmin wordt er veel belang gehecht aan wat het optimale dieet is voor een gezond huisdier. Een hond is een overduidelijke carnivoor, en ook al kan hij zich wellicht net als ons (een soort van) aanpassen, hij zal nooit floreren op een plantaardig dieet. Net als wij dat niet kunnen.

Wederom benadruk ik al te graag hoe absurd het is dat Het Klimaat gezondheid overtreft als beweegreden om een bepaald dieet aan te raden. Zowel bij ons als bij een hond. Als je kijkt naar de fysiologie van een hond, en wat er gelukkig nog steeds wordt aanbevolen, is het vrij duidelijk wat een hond nodig heeft.

Onenigheid onder Wetenschappers

Er is (gek genoeg) onenigheid onder wetenschappers. Ik zeg gek genoeg, aangezien het in mijn optiek duidelijk is wat honden zijn: carnivoren. De onenigheid of een hond toch een omnivoor is of niet, is, ontstaat door het aanmaken van Amylase, een enzym dat zetmeel om kan zetten in maltose (dit is een vorm van suiker). Honden zijn lange tijd geleden door ons gedomesticeerd, en in dat proces heeft hun genoom blijkbaar deze aanpassing ondergaan om andere dingen dan vlees te verwerken. Wolven kunnen dat overigens niet, zij hebbenecht vlees nodig.
Hier ga ik zelf echter toch meteen protesteren, want met deze ‘logica’ zijn we zelf ook al decennia met een steeds ongezonder suikerrijk dieet opgescheept. Dat het fysiologisch mogelijk is wil niet zeggen dat zo’n dieet optimaal is. Overleven is leuk, maar je wilt toch zo gezond mogelijk leven? Idem dito voor je hond. Er wordt ook gewaarschuwd dat dit enzym niet in het speeksel wordt gemaakt, dus dat plantmateriaal alleen in de maag kan worden afgebroken. Verre van een ideale situatie dus.

Over plantmateriaal afbreken gesproken. Honden hebben geen gigantisch spijsverteringssysteem dat goed is in planten verteren, waar herbivoren wel over beschikken. Op de langere termijn kan je hond dus veel gezondheidsproblemen krijgen.

Proteïne

Honden hebben vooral proteïne nodig, en proteïnes uit vlees zijn optimaal opneembaar. Vlees heeft nu eenmaal de best opneembare nutriënten. Daarbij heb je niet het gevaar van inname van toxines die je lichaam (langzaam) verwoesten of de opname van voedingsstoffen blokkeren, zoals in planten wel het geval is. De vereiste hoeveelheid proteïne bij je hond binnen krijgen wordt dus een hele uitdaging op een plantaardig dieet. Ik val in de herhaling hiermee, maar dit verhaal geldt wederom voor ons.

Aminozuren

Verder heb je een probleem met aminozuren als je enkel planten voert aan je hond. In vlees zitten deze aminozuren in hun compleetheid, in planten niet. Een hond heeft de aminozuren Arginine (om zijn stikstof – niet schrikken! – niveau goed te houden), Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan, en Valine nodig vanuit zijn dieet. Geheel toevallig komt dit verhaal trouwens nagenoeg overeen met onze aminozuurvereisten.
Niet al deze amnizuren komen in planten voor, of wederom in slecht opneembare vorm. Je zou dus moeten gaan supplementeren, zoals wij eveneens worden geacht te doen op een plantaardig dieet.

Vet!

Honden halen hun energie net als mensen uit vet. Dierlijk vet! Op veel websites lees je namelijk over plantaardige olie, oftewel bewerkte, ranzige troep uit een fabriek. Wat toxisch is voor ons is echter voor elk dier evenwel slecht. Dat is meteen een goede reden om een streep door veganistisch voer te zetten, als we dat niet al hebben gedaan inmiddels. Honden halen 2,5 keer zoveel energie uit vet dan als koolhydraten. Je wordt er vast moe van, maar daar kom ik weer: dit is bij ons ook de meest optimale bron van energie voor je lichaam.
Het advies is om minstens 5,5% vet in het dieet van je hond te hebben, maar er wordt gesproken over veel hogere percentages als ideaal. 

Smaakplezier

Om de een of andere reden is er het idee ontstaan dat we vlees enkel eten vanwege “taste pleasure” (oftewel “smaakplezier”). Als je weer terugkomt in de realiteit weet je dat vlees vol zit met nutriënten. Nutriënten die of nergens anders in voorkomen, of in geringe mate en/of slecht opneembaar. Dat heb ik al eerder gezegd, maar herhaling werkt nu eenmaal.
Het gaat dus niet om smaakplezier maar om bouwstoffen voor je lichaam, voeding dus. Je hond zal het aan z’n derriere oxideren of het alleen maar ‘lekker smaakt’. Natuurlijk hebben ze soms een kieskeurig smaakpalet, aan de andere kant eten ze echter elkaars stront en kots en likken ze hun eigen aarsje.
Het ‘smaakplezier’ is logischerwijs meer een kwestie van simpelweg weten wat je voedt en wat niet. Iets wat wij decennia geleden al zijn verleerd. Hoewel, geef een baby, peuter, kleuter of nog ouder kind de keuze tussen groente en vlees en je ziet dat er heel wat indoctrinatie nodig is om ze te overtuigen dat groente gezond is. Trouwens, wat blijft er steevast staan in een restaurant? Het bakje met salade.

Keuzevrijheid

Enkele experimentjes van individuen zijn prachtig vastgelegd, waarbij vegetariërs of veganisten vol trots vertellen dat hun hond plantaardig eet, net als zijzelf. Tijdens een talkshow wordt de hond getest door twee schaaltjes neer te zetten. Eentje met groente en eentje met vlees. Drie keer raden waar hij vol overgave van eet, en welke hij links laat liggen.
In een andere video zie je hoe een veganist het filmpje uiteindelijk afbreekt en de hond hardhandig wegtrekt bij het vlees dat hij tot twee keer toe meteen begint te verorberen, in plaats van de inspiratieloze salade – “eindelijk echt eten!”.
Andersom zie je hier hoe een hond een stuk fabrieksvoer uitspuugt. Zijn reactie is duidelijk wanneer hij een stuk plastic boterhamworst van De Vegetarische Slager krijgt, oftewel hyperbewerkt, toxisch Frankenstein eten. 

Wat we Onze Hond Geven

Hieronder een globale opsomming van het dieet van onze hond ¥ung ₿oomer (roepnaam Boomer).

We geven Boomer vrijwel alle dagen ‘nat’ vlees, dus geen brokken. Een mix van diverse stukken, met de nadruk op rund. Brokken krijgt hij af en toe, bijvoorbeeld als we ergens heen gaan. Dat is immers een stuk handiger meenemen en ergens geven. Dat zijn nog steeds brokken met 60% vlees en de rest groente. Geen granen dus. Wat granen doen met ons doen ze ook met honden (ze worden dik), dat zie je (steeds duidelijker) als je buiten loopt.
Verder hebben we gedroogde kip als kleine soepjes en beloningen met trainen. Als lekkernijen eet Boomer heel graag stokjes gemaakt van droge koehuid met daaromheen strookjes kip. Dure smaak heeft meneer. Gedroogde visjes en andere stukjes gedroogd vlees gaan er eveneens goed in.

Als er iets over is bij onszelf, of als er andere restanten zijn die we zelf niet kunnen eten krijgt Boomer dat ook. We grappen daarom wel eens dat hij niet weet hoe goed hij het heeft qua voeding.
Flappie

Eigenlijk geldt hetzelfde voor carnivoor dieren als voor kinderen. Wat mij betreft onverantwoord om ze het dieet te ontzeggen waar ze op floreren. Jezelf moedwillig verhongeren is één ding (wil ik ook liever niet), maar je hond is afhankelijk van jou en kan niet kiezen. Mocht je het toch niet prettig vinden om vlees te moeten kopen: haal gezellig een hupsend konijntje of andere herbivoor in huis. Er zitten er weer genoeg in het asiel…

Bronnen

Artikelen over voeding voor honden
https://breedingbusiness.com/do-dogs-need-meat-in-their-diet/

https://www.prodograw.com/why-dogs-need-meat/
https://veteriankey.com/digestive-system/
https://wagwalking.com/wellness/what-percentage-of-a-dogs-diet-should-be-fat
https://nl.wikipedia.org/wiki/Essentieel_aminozuur
https://pets.webmd.com/features/vegetarian-diet-dogs-cats
https://www.volkskrant.nl/beter-leven/is-een-veganistisch-dieet-voor-je-hond-een-goed-idee~bcfe7b66d/

 
“Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) schat bijvoorbeeld dat ongeveer 35 procent van alle honden en katten overgewicht heeft.” – ze ‘vergeten’ even te vermelden dat dit door consumptie van granen komt, zoals bij ons.

Video’s honden
https://www.bitchute.com/video/NZwITE0hcTJ9/
https://www.bitchute.com/video/gFnmB4r0jUW3/
https://www.bitchute.com/video/6oB2Uk8PSLWx/

Ik ga geen reclame maken voor veganistisch hondenvoer, dus ik noem enkel de ingrediënten hieronder.
Voorbeeld 1: Bonen, wortelen (12%), linzen, aardappelen (10%), zonnebloemolie, erwteneiwit, mineralen, gehydrolyseerd plantaardig eiwit.
Voorbeeld 2: Linzen (20%), courgette, spinazie, broccoli, rijst, zonnebloemolie, erwtenmeel, vitamines en mineralen, peterselie, zeewier.
Voorbeeld 3: Witte bonen, pompoen (13%), zoete aardappel (10%), courgette, rijst, zonnebloemolie, erwteneiwit, appel, mineralen, spinazie, basilicum, paardenbloemblad, zeewiermeel.

Toegevoegd bij alle 3: Vitamine A (3.037 IU), Vitamine D3 (102 IU), Vitamine E

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za