Doorgaan naar hoofdcontent

Is de Randle Cycle de reden dat je niet afvalt?


De Randle Cycle is iets waar ik al lang over wilde schrijven. Het is een belangrijk lichamelijk proces dat je moet kennen om te begrijpen waarom we als mensheid steeds zieker zijn geworden.
Dit artikel is samengesteld uit informatie die ik de afgelopen jaren heb verzameld uit allerlei artikelen en lezingen, o.a. van Dr Ryan Attar en Bart Kay. Dus deze kun je ook bekijken wanneer je Engels goed is en je liever luistert dan leest.

De Mythe van een Uitgebalanceerd Dieet

Veel mensen eten tegenwoordig veel te weinig proteïne (en dierlijk vet). De meeste mensen die een standaard dieet volgen zitten onder de 20%. Het dieet dat door zelfbenoemde autoriteiten aangeraden wordt en waarvan veel mensen al hun hele leven geloven dat dit gezond is bevat veel groente, fruit, koolhydraten en plantaardige oliën. Koolhydraten spelen een grote rol in dit zogenaamde “uitgebalanceerde” dieet, en hun rol is alsmaar gegroeid in de afgelopen jaren.  De consumptie van vet is daarentegen afgenomen door de lipid hypothesis (die al lang geleden ontkracht is) en de fobie die sommige mensen hebben tegenover (dierlijk) vet. Helaas is het vet dat mensen nog wél in grote hoeveelheden eten in de vorm van zaden oliën. Dus koolhydraten en (plantaardig) vet zijn in hoge mate aanwezig in ons dieet, zo’n 35% en hoger. 

(On)Gezond Gemengd Macronutiëntendieet

Er wordt gezegd dat een “uitgebalanceerd” dieet gezond is. Hoe ons lichaam hierop reageert, zegt echter iets anders. Een gemengd macronutriëntendieet in een te grote hoeveelheid veroorzaakt verhoogde bloedglucose, verhoogde insuline, insulineresistentie en verhoogde triglyceriden. Dit leidt tot prediabetes, diabetes, hart- en vaatziekten en veel andere chronische aandoeningen. Aangezien iedereen elke dag bij de maaltijd zo veel mogelijk variatie aanbrengt, is dit proces in ons lichaam continu aan de gang.

De Randle Cycle

De Randle Cycle, ook bekend als de glucose-vetzuur Cyclus, is vernoemd naar Philip Randle. Randle was een vooraanstaand diabetes mellitus-onderzoeker die de gelijknamige Randle Cyclus van koolhydraat- en vetmetabolisme beschreef in 1963. Philip Randle stelt dat de Randle Cyclus een metabolisch proces is waarbij glucose en vetzuren voor substraten met elkaar concurreren. Er wordt getheoretiseerd dat dit een ​​rol speelt bij diabetes type 2 en insulineresistentie. Dit komt er op neer dat wanneer je suiker (dit is alles wat in suiker omgezet wordt in ons lichaam, dus ook granen) tegelijk eet met vet je de Randle Cycle activeert, waardoor je vet gaat opslaan. Tegelijkertijd betekent dit niet dat het per se in één maaltijd zit, je kunt ook een suikervrije, maar vette maaltijd eten en twee uur later iets eten met suiker erin. Dit activeert nog steeds de Randle Cyclus. Eigenlijk komt het erop neer dat je een keuze moet maken tussen vet eten of suiker eten. Vet is onontbeerlijk in ons dieet. Glucose kunnen we echter zelf maken via een proces wat gluconeogenese heet. We hebben als mens dus geen suiker in ons dieet nodig.

Onbekend is Onbemind

Het blijft vreemd dat dit mechanisme in het menselijk lichaam niet meer onderzocht wordt. Op YouTube zie je ook niet andere wetenschappers erover praten, behalve Bart Kay, die hier meerdere video’s aan gewijd heeft. Bart Kay heeft er zelfs eentje gemaakt waar het in 5 minuten uitgelegd wordt.  Hij legt hierin uit hoe het proces fysiologisch werkt. Zo krijg je een dieper inzicht in hoe ons lichaam de nutriënten die in voeding zitten verwerkt. De Randle Cyclus is iets waar meer over gesproken moet worden, zodat mensen een weloverwogen beslissing kunnen maken met betrekking tot hun dieet.

Koolhydraten en Vet

Je kunt de Randle Cyclus ook activeren zonder vet, dan moet je een grote hoeveelheid koolhydraten tot je nemen, oftewel een grote hoeveelheid suiker. Vooral wanneer er vezels in deze koolhydraten zitten creëer je een probleem. Wanneer je lichaam een klein deel van de vezels afbreekt in je dikke darm  (door desbetreffende bacteriën) komen korte ketenen vetzuren vrij. Hierdoor heb je dus een mengsel van vetten (de keten vetzuren) en koolhydraten. Hierdoor wordt de Randle Cycle dus in gang gezet.

Kun je de Randle Cycle Uitzetten?

Het is belangrijk te vermelden dat je de Randle Cyclus niet aan of uit kunt zetten als een schakelaar. Het is een continuüm dat schuift tussen volledig uit en volledig aan. Elk mengsel van vetten en koolhydraten in elke hoeveelheid zal de Randle-Cyclus tot op zekere hoogte activeren. De enige manier om het te deactiveren is door de energie te gebruiken die in het lichaam is opgeslagen.

OMAD

Dit kun je bijvoorbeeld doen door OMAD te eten, wat betekent dat je één maaltijd op eendag eet. Wat je ook eet je lichaam inflammeerd als reactie elke keer wanneer je dit doet. Het is een natuurlijke reactie waarop je lichaam zich voorbereidt op de mogelijke binnenkomende ziekteverwekkers. Het lichaam moet de schade herstellen die is aangericht bij het verteren van je voedsel, dit gebeurt dus elke keer wanneer je voedsel verteert. Het nuttigen van één maaltijd per dag geeft je de tijd om te genezen tussen het verteren van voedsel door.

Randle Cyclus en Ontstekingen

Ontsteking = heetheid, roodheid, de retentie van vocht in bepaalde weefsels. Het wordt ondersteund door pro inflammatoire cytokines die allemaal worden geactiveerd door de binding van dergelijke inactieve vormen met anorganisch fosfaat. Anorganisch fosfaat hoopt zich op in de celcytosol wanneer de Randle Cyclus wordt geactiveerd. Dit brengt een oorzaak en gevolg reactie teweeg, oftewel de Randle Cyclus veroorzaakt ontstekingen. Wanneer je veel glucose en ook veel vet in je bloedbaan dat beide probeert om in je cellen te komen, dan zal het vet het vermogen van de cel om suiker te metaboliseren remmen. De suiker remt het vermogen van de cellen om vet te metaboliseren. In andere woorden zullen ze elkaar blokkeren. 

Pre Diabetes Probleem

Wanneer je door de NHANES-dataset (2017 - maart 2020 pre-lockdown) gaat dan zie je dat het er niet goed uitziet voor de gemiddelde volwassen Amerikaan. Aangezien we in alles Amerika achterna gaan, kun je dit ook extrapoleren naar Nederlanders. Wanneer je kijkt naar de cijfers kun je zien dat hetgeen met een * aangeduid is wijst op dat de er sprake is van pre-diabetische waarde… Taille/Hoogte Verhouding: 0,61 Nuchter Insuline: 15,0 μU/ml A1c: 5,86%* Nuchtere glucose: 113,6 mg/dl*. Veel mensen zijn dus hard op weg naar diabetes, iets wat met het corrigeren van je voeding vermeden kan worden.  We kunnen deze trend dus keren, wanneer men over zou overstappen op het carnivoordieet en dus alle suikers uit het dieet schrapt.  Zolang de media en instellingen als het Voedingscentrum, en het diabetesfonds een plantaardig dieet blijven promoten en vlees blijven demoniseren zie ik dit niet zo snel gebeuren.  Alleen wanneer mensen ophouden de media blind te vertrouwen en hun heil bij instituten als het Voedingscentrum te zoeken, is er hoop op een gezondere toekomst.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za