De Randle Cycle is iets waar ik al lang over wilde schrijven. Het is een belangrijk lichamelijk proces dat je moet kennen om te begrijpen waarom we als mensheid steeds zieker zijn geworden. Dit artikel is samengesteld uit informatie die ik de afgelopen jaren heb verzameld uit allerlei artikelen en lezingen, o.a. van Dr Ryan Attar en Bart Kay. Dus deze kun je ook bekijken wanneer je Engels goed is en je liever luistert dan leest.
De Mythe van een Uitgebalanceerd Dieet
Veel mensen eten tegenwoordig veel te weinig proteïne (en dierlijk vet). De meeste mensen die een standaard dieet volgen zitten onder de 20%. Het dieet dat door zelfbenoemde autoriteiten aangeraden wordt en waarvan veel mensen al hun hele leven geloven dat dit gezond is bevat veel groente, fruit, koolhydraten en plantaardige oliën. Koolhydraten spelen een grote rol in dit zogenaamde “uitgebalanceerde” dieet, en hun rol is alsmaar gegroeid in de afgelopen jaren. De consumptie van vet is daarentegen afgenomen door de lipid hypothesis (die al lang geleden ontkracht is) en de fobie die sommige mensen hebben tegenover (dierlijk) vet. Helaas is het vet dat mensen nog wél in grote hoeveelheden eten in de vorm van zaden oliën. Dus koolhydraten en (plantaardig) vet zijn in hoge mate aanwezig in ons dieet, zo’n 35% en hoger.
(On)Gezond Gemengd Macronutiëntendieet
Er wordt gezegd dat een “uitgebalanceerd” dieet gezond is. Hoe ons lichaam hierop reageert, zegt echter iets anders. Een gemengd macronutriëntendieet in een te grote hoeveelheid veroorzaakt verhoogde bloedglucose, verhoogde insuline, insulineresistentie en verhoogde triglyceriden. Dit leidt tot prediabetes, diabetes, hart- en vaatziekten en veel andere chronische aandoeningen. Aangezien iedereen elke dag bij de maaltijd zo veel mogelijk variatie aanbrengt, is dit proces in ons lichaam continu aan de gang.
De Randle Cycle
De Randle Cycle, ook bekend als de glucose-vetzuur Cyclus, is vernoemd naar
Philip Randle. Randle was een vooraanstaand diabetes mellitus-onderzoeker die de
gelijknamige Randle Cyclus van koolhydraat- en vetmetabolisme beschreef in 1963. Philip Randle stelt dat de Randle Cyclus een metabolisch proces is waarbij glucose en
vetzuren voor substraten met elkaar concurreren. Er wordt getheoretiseerd dat
dit een rol speelt bij diabetes type 2 en insulineresistentie. Dit komt er op
neer dat wanneer je suiker (dit is alles wat in suiker omgezet wordt in ons
lichaam, dus ook granen) tegelijk eet met vet je de Randle Cycle activeert,
waardoor je vet gaat opslaan. Tegelijkertijd betekent dit niet dat het per se in
één maaltijd zit, je kunt ook
een suikervrije, maar vette maaltijd eten en twee uur later iets eten met suiker
erin. Dit activeert nog steeds de Randle Cyclus. Eigenlijk komt het erop neer
dat je een keuze moet maken tussen vet eten of suiker eten. Vet is onontbeerlijk
in ons dieet. Glucose kunnen we echter zelf maken via een proces wat
gluconeogenese heet. We hebben als mens dus geen suiker in ons dieet nodig.
Onbekend is Onbemind
Het blijft vreemd dat dit mechanisme in het menselijk lichaam niet meer onderzocht wordt. Op YouTube zie je ook niet andere wetenschappers erover praten, behalve Bart Kay, die hier meerdere video’s aan gewijd heeft. Bart Kay heeft er zelfs eentje gemaakt waar het in 5 minuten uitgelegd wordt. Hij legt hierin uit hoe het proces fysiologisch werkt. Zo krijg je een dieper inzicht in hoe ons lichaam de nutriënten die in voeding zitten verwerkt. De Randle Cyclus is iets waar meer over gesproken moet worden, zodat mensen een weloverwogen beslissing kunnen maken met betrekking tot hun dieet.
Koolhydraten en Vet
Je kunt de Randle Cyclus ook activeren zonder vet, dan moet je een grote hoeveelheid koolhydraten tot je nemen, oftewel een grote hoeveelheid suiker. Vooral wanneer er vezels in deze koolhydraten zitten creëer je een probleem. Wanneer je lichaam een klein deel van de vezels afbreekt in je dikke darm (door desbetreffende bacteriën) komen korte ketenen vetzuren vrij. Hierdoor heb je dus een mengsel van vetten (de keten vetzuren) en koolhydraten. Hierdoor wordt de Randle Cycle dus in gang gezet.
Kun je de Randle Cycle Uitzetten?
Het is belangrijk te vermelden dat je de Randle Cyclus niet aan of uit kunt zetten als een schakelaar. Het is een continuüm dat schuift tussen volledig uit en volledig aan. Elk mengsel van vetten en koolhydraten in elke hoeveelheid zal de Randle-Cyclus tot op zekere hoogte activeren. De enige manier om het te deactiveren is door de energie te gebruiken die in het lichaam is opgeslagen.
OMAD
Dit kun je
bijvoorbeeld doen door OMAD te eten, wat betekent dat je één maaltijd op eendag eet. Wat je ook eet je lichaam inflammeerd als reactie elke keer wanneer je
dit doet. Het is een natuurlijke reactie waarop je lichaam zich voorbereidt op de mogelijke binnenkomende
ziekteverwekkers. Het lichaam moet de schade herstellen die is aangericht bij
het verteren van je voedsel, dit gebeurt dus elke keer wanneer je voedsel
verteert. Het nuttigen van één maaltijd per dag geeft je de tijd om te genezen
tussen het verteren van voedsel door.
Randle Cyclus en Ontstekingen
Ontsteking = heetheid, roodheid, de retentie van vocht in bepaalde weefsels. Het wordt ondersteund door pro inflammatoire cytokines die allemaal worden geactiveerd door de binding van dergelijke inactieve vormen met anorganisch fosfaat. Anorganisch fosfaat hoopt zich op in de celcytosol wanneer de Randle Cyclus wordt geactiveerd. Dit brengt een oorzaak en gevolg reactie teweeg, oftewel de Randle Cyclus veroorzaakt ontstekingen. Wanneer je veel glucose en ook veel vet in je bloedbaan dat beide probeert om in je cellen te komen, dan zal het vet het vermogen van de cel om suiker te metaboliseren remmen. De suiker remt het vermogen van de cellen om vet te metaboliseren. In andere woorden zullen ze elkaar blokkeren.
Pre Diabetes Probleem
Wanneer je door de NHANES-dataset (2017 - maart 2020 pre-lockdown) gaat dan zie je dat het er niet goed uitziet voor de gemiddelde volwassen Amerikaan. Aangezien we in alles Amerika achterna gaan, kun je dit ook extrapoleren naar Nederlanders. Wanneer je kijkt naar de cijfers kun je zien dat hetgeen met een * aangeduid is wijst op dat de er sprake is van pre-diabetische waarde… Taille/Hoogte Verhouding: 0,61 Nuchter Insuline: 15,0 μU/ml A1c: 5,86%* Nuchtere glucose: 113,6 mg/dl*. Veel mensen zijn dus hard op weg naar diabetes, iets wat met het corrigeren van je voeding vermeden kan worden. We kunnen deze trend dus keren, wanneer men over zou overstappen op het carnivoordieet en dus alle suikers uit het dieet schrapt. Zolang de media en instellingen als het Voedingscentrum, en het diabetesfonds een plantaardig dieet blijven promoten en vlees blijven demoniseren zie ik dit niet zo snel gebeuren. Alleen wanneer mensen ophouden de media blind te vertrouwen en hun heil bij instituten als het Voedingscentrum te zoeken, is er hoop op een gezondere toekomst.
Reacties
Een reactie posten