Een woord vooraf, ik heb ervoor gekozen om een artikel van DoctorKilz te vertalen en bij mij op de site te plaatsen. Wel heb ik hier en daar wat dingen gewijzigd en toevoegingen gedaan. Zoals je weet, wanneer je mijn blogs al een lange tijd leest, ben ik van mening dat voedingswetenschap ons niet kan informeren wat een gezond dieet voor ons is.
In dit artikel, zie je dat ik dit soort onderzoeken (en conclusies die hieruit voortvloeien), juist erin heb laten staan. Dit heb ik bewust gedaan, omdat de plantaardige evangelisten met soortgelijke onderzoeken strooien om hun punt te maken. Het leek mij goed om te laten zien dat er vele onderzoeken zijn die aantonen dat vlees gezond is. Het is dus maar net waar je kijkt om te zien wat “De Wetenschap” aanraadt.
Voor mij persoonlijk is anekdotisch bewijs het enige concrete bewijs dat we hebben, bij gebrek aan betrouwbaar en gedegen onderzoek (nogmaals, lees het artikel om te weten wat ik bedoel) op groter niveau. Er zijn ontelbare testimonials te vinden van ex-veganisten die hun gezondheid op het veganistische dieet zagen aftakelen. Dezelfde mensen zagen hun lichamelijke klachten ook weer verbeteren op het carnivoordieet. Daaraan kun je zien dat voor die mensen gold dat vlees hen heelde en dat ze zonder vlees degenereerde. Nu wordt er vanuit verschillende zelfbenoemde autoriteiten beweert dat vlees slecht voor ons is en ons ziek maakt. De bewijslast ligt bij degenen die beweren dat het vlees en vet van grazende dieren ongezond voor ons is, maar dit hebben ze nooit kunnen aantonen.
Hieronder kun je lezen welke voedingswaarde vlees bevat en waar het je lichaam van de daar nodige bouwstoffen voorziet.
Superfoods
Lam versus rundvlees? Beide rode vleessoorten zijn superfoods boordevol gezonde vetten, complete eiwitten en essentiële vitamines en mineralen. Ze zijn dus beide zeer gezond om te eten, maar de vraag is; is de ene dan gezonder dan de andere?
In dit artikel zullen we de kwestie van lamsvlees versus rundvlees onderzoeken aan de hand van een directe voedingsvergelijking.
Lamsvlees versus Rundvlees voor je gezondheid
Lamsvlees en rundvlees zijn beide rood vlees van herkauwers. Herkauwers grazen gras en zijn afhankelijk van een pens maag die cellulose uit planten fermenteert. Koeien hebben bijvoorbeeld een mooi ontworpen maagdarmstelsel waarin het gras dat de koe eet fermenteert. De ontelbaar microben zoals bacteriën die in het maagdarmstelsel leven voeden zich daarmee en leveren voedingsstoffen waar de koe zijn energie uit haalt. Hetrestant komt er vervolgens uit als een mooie chocoladepudding.
Herkauwende dieren zijn beter dan niet-herkauwende dieren zoals varkens, vissen en gevogelte in het omzetten van voedsel in een optimaal vetzuurprofiel voor mensen. Het spijsverteringsproces van herkauwers levert ook goed werk bij het elimineren van natuurlijk voorkomende plantaardige gifstoffen en antinutriënten uit de plant die ze eten.
Omdat mensen geen pens hebben, remmen de natuurlijke afweermechanismen van planten de opname van voedingsstoffen, tast onze darmbarrière aan en veroorzaken ontstekingen wanneer we plantaardigvoedsel eten.
Het menselijk lichaam is ontworpen om lams- en rundvlees te eten
Hoewel de plantaardige beweging luidkeels wordt gepromoot door gezondheidsinstellingen, vertellen talloze verwoeste lichamen een ander verhaal.
Het concentreren van je dieet rond rood vlees van herkauwers, zoals lams- en rundvlees, en het weglaten van bewerkte industriële voedingsmiddelen zoals granen, suikers en plantaardige oliën, kan worden gezien als een manier om je metabolische gezondheid terug te winnen door voedselkeuzes af te stemmen op waar het lichaam voor ontworpen is.
Voor talloze onderzoeken die de predikers van het plantaardig dieet aanhalen, kunnen ook onderzoeken tegenover gesteld worden die laten zien dat vlees juist noodzakelijk en gezond is voor ons mensen.
• Voor de
overgrote meerderheid van de mensen is vers vlees opmerkelijk gezond. Lams- en
rundvlees zitten boordevol biologisch beschikbare en vlees specifieke
voedingsstoffen, zijn zeer verzadigend en worden geassocieerd met verschillende
kenmerken van gezondheid, vruchtbaarheid en een lang leven. [3] [4]
• Meer
vlees eten wordt geassocieerd met een langere levensverwachting. Dit geldt
zelfs als we kijken naar de totale calorie-inname, de sociaaleconomische
status, de voordelen van de moderne gezondheidszorg en het leven in de stad, en
naar obesitas. [3]
•
Verzadigd vet – het deel dat het meest wordt gedemoniseerd – maakt deel uit van
een complexe en gezonde matrix van voedingsstoffen en is gezond voor de meeste
mensen. [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] Uit een
studie gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology
blijkt: “Hoewel de inname van bewerkt vlees in verband is gebracht met een
verhoogd risico op hart- en vaatziekten, is de inname van onbewerkt rood vlees
dat niet. Dit geeft aan dat het onwaarschijnlijk is dat het verzadigde
vetgehalte van vlees verantwoordelijk voor deze vereniging” [12]
•Uit onderzoeken waarin diëten met
veel vlees en weinig koolhydraten worden vergeleken met diëten zonder vlees
blijkt routinematig dat diëten met veel vlees resulteren in een betere
cardiovasculaire gezondheid, gewichtsverlies en regulering van de bloedsuikerspiegel
[13] [14] [15]
Lam versus Rund: Voedingswaarde
Bron: MyFoodData.com and USDA
Alle percentages in dit artikel refereren naar het gewicht in deze tabel
Gezondheidsvoordelen van lam versus rundvlees
Bij het laten zien van de gezondheidsvoordelen van lamsvlees versus rundvlees kun je het beste beginnen door de voedingsstoffen te vergelijken. Het gaat hierbij om vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Lam versus rundvlees: vetzuurprofiel
Zowel lamsvlees als ribeye-steak hebben een uitstekende vetzuurprofiel, maar lamsvlees heeft een voorsprong dankzij de overvloed aan een zeer heilzaam vetzuur genaamd geconjugeerd linolzuur (CLA).
Geconjugeerd linolzuur
CLA wordt gevormd wanneer planten worden gefermenteerd tijdens het herkauwerproces. Het resultaat is een vetzuur waarvan klinisch is aangetoond dat het: [16] [17] [18] [19] [20] :
• Overtollige lichaamsvet vermindert en de droge spiermassa verhoogt
• Risico op hartziekten vermindert
• Immuun functie verbetert
• Symptomen van diabetes type 2 voorkomt en herstelt
• Botvorming en mineraaldichtheid ondersteunt
CLA is een vetzuur dat het menselijk lichaam niet zelf kan maken, dus we moeten het wel uit dierlijke voedselbronnen halen. Lamsvlees levert meer CLA dan welk ander voedsel dan ook, met 4 – 19,0 mg CLA per gram vet.
Enkelvoudig onverzadigd vet
Ongeveer een derde van het vet in zowel lams- als rundvlees is enkelvoudig onverzadigd vet. Studies tonen aan dat enkelvoudig onverzadigde vetten ontstekingsremmende eigenschappen hebben, het slechte cholesterol verlagen en het goede cholesterol verhogen, wat het risico op hartziekten kan verminderen. [21] [22] [23] [24] [25] [26]
Noot (rustig aan, dit is niet de eetbare variant) van mij: Als je meer wilt weten over cholesterol en waarom er geen goed of slecht cholesterol is, kun je dit hier lezen.
Stearinezuur
Stearinezuur is een heilzaam verzadigd vetzuur waarvan is aangetoond dat het: [27] [28]
• Lichaamsvetratio verbetert
• Mitochondriale functies ondersteunt (de energiefabrieken in je cellen)
• Gewichtsverlies bevordert
• Een verlagend of neutraal effect heeft op het LDL cholesterol
In rundvlees vormt stearinezuur 31,4% van het verzadigde vet. Bij lamsvlees is het verantwoordelijk voor 35,3% van het verzadigde vet. Dit geeft lamsvlees een heel klein voordeel.
Omega-3 vetzuren
Voor een landdier levert lamsvlees een opmerkelijke dosis omega-3-vetzuren, met 85% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) per 226 gram. Een portie. Ribeyesteak levert slechts 5% van de ADH.
Omega 3-vetzuren bieden tal van voordelen voor je lichaam en hersenen, waaronder:
• Bescherming tegen depressie en angst [29] [30]
• Ondersteuning van de gezondheid van de ogen [31]
• Bloedsuikerregulatie [32]
• Verminderde ontstekingen [33]
Lam versus rundvlees: vitaminen
Het vitaminegehalte van lamsvlees versus rundvlees is nek aan nek, waarbij beide aanzienlijke B-vitamines en belangrijke mineralen bevatten. Laten we eens kijken naar een paar gebieden waar ze variëren.
Vitamine B12
Zowel lamsvlees als rundvlees leveren een overvloed aan B12, maar rundvlees overtreft lamsvlees met 323% versus 238% ADH. B12 is een van de belangrijkste vitamines en speelt een sleutelrol in vitale functies, waaronder: [34]
• De vorming van rode bloedcellen,
• Voedsel omzetten in energie
• Het synthetiseren van DNA
• De functie van het brein
• Algeheel
welzijn en vitaliteit
Het belang van b12 voor de neurologische functie wordt weerspiegeld in de talrijke onderzoeken die aantonen dat mensen die meer vlees eten, aanzienlijk minder last hebben van depressies en psychiatrische stoornissen dan vegetariërs en veganisten. [35] [36] [37] [38] Dit hebben Rick en ik ook persoonlijk ervaren, wij waren depressief en hadden suïcidale gedachtes. Deze klaarde vrij snel op toen we weer vlees gingen eten.
Een tekort aan B12 kan verder leiden tot dementie en de ziekte van Alzheimer.
Choline
Hier is nog een voedingsstof waarbij rundvlees bovenaan staat met 70% versus 34% bij lamsvlees.
Choline is niet bepaald een vitamine of mineraal, maar wordt vaak gegroepeerd met B-vitamines op basis van de cruciale rol die het speelt in het lichaam, waaronder: [39]
• Synthese van neurotransmitters
• Celmembraansignalering
• Vet transporteren
• Ontwikkeling van de hersenen van baby's, in het bijzonder van geheugensystemen
• Verlagen van risico op neuralebuisdefecten bij zuigelingen
Als je niet genoeg choline binnenkrijgt, kan het risico op zwangerschapscomplicaties toenemen, waaronder pre-eclampsie, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. [40]
Lam versus rundvlees: mineralen en aminozuren
Zowel lamsvlees als rundvlees bieden een overvloed aan mineralen en vleesspecifieke aminozuren met krachtige gezondheidsvoordelen. Laten we ze gaan vergelijken.
Carnitine
Lamsvlees heeft de hoogste concentratie carnitine van alle voedingsmiddelen, met 434 mg per 227 gram. Terwijl rundvlees 112-324 mg per 227 gram levert. Er is gevonden dat carnitine: [41]
• De mannelijke vruchtbaarheid aanzienlijk verbetert
• Bloedarmoede vermindert
• De
mitochondriale functie en de insulinegevoeligheid voor mensen met diabetes type
2 verbetert
• De gezondheid van het hart
ondersteunt
Carnosine
Rundvlees levert 365 mg/100 g, en lamsvlees levert 400 mg/100 g, wat ons een ander voorbeeld geeft waarin lamsvlees iets meer voedingswaarde heeft dan rundvlees. [42]
Carnosine biedt anti-verouderingseigenschappen, beschermt het hart, voorkomt glycatie en werkt als een antioxidant die telomeren beschermt. [43]
Creatine
Lamsvlees bevat slechts de helft zoveel creatine als rundvlees, maar toch zijn beide uitstekende bronnen hiervoor. Creatine verbetert de cognitieve functie. Verbetert de atletische prestaties. Alzheimerpatiënten vertonen lage creatinespiegels. Ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid en glykemische controle. [44] [45]
Taurine
Rundvlees levert 46,3 mg taurine per portie van 100 gram, lamsvlees 43,8 mg per 100 gram. Dus voor dit belangrijke aminozuur zijn beide een goede bron. Taurine werkt als een krachtige antioxidant die glycatie, ontstekingen en oxidatieve stress vermindert, terwijl het dramatische antidepressieve effecten biedt in dierstudies. [46] [47]
Zink
Met 228% van je ADH in zink per portie van 226 gram, is rundvlees superieur aan de nog steeds substantiële 82% van lamsvlees voor dezelfde portie. Zink is een essentiële voedingsstof die de gezondheid van het hart, de immuunfunctie, wondgenezing, spermavorming, seksuele functie en insulinevorming ondersteunt, naast andere vitale functies. [48] [49]
Het zink dat zowel in lamsvlees als in rundvlees wordt aangetroffen, is 400% bruikbaarder dan het soort zink dat wordt aangetroffen in granen en andere plantaardige voedingsmiddelen. [50]
Heem ijzer
Heemijzer, een type ijzer dat alleen voorkomt in rood vlees, waaronder lamsvlees en rundvlees, ondersteunt de immuunfunctie, cognitie en energiemetabolisme. [51]
Met 45% per portie van 226 gram, vergeleken met 24% van lamsvlees, is rundvlees de betere bron.
Selenium
Selenium is een ander mineraal waar rundvlees meer van biedt dan lamsvlees, met 149% versus 98%.
Selenium
vermindert oxidatieve stress, versterkt de immuunfunctie, beschermt
tegen verschillende vormen van kanker en ondersteunt de gezondheid van
de schildklier. 52] [53]
Gras gevoerd lam versus rundvlees
Historisch gezien wordt al het lamsvlees met gras gevoerd. Het is dus waarschijnlijk dat je standaard gras gevoerd lamsvlees krijgt. Gras gevoerd rundvlees biedt 500% meer omega-3 vetzuren dan graan gevoerd rundvlees, 200% meer CLA en bevat veel meer vitamine E en diverse andere antioxidanten. [54] [55] [56] [57]
Lam versus rundvlees: smaak
Zowel lamsvlees als rundvlees zijn heerlijk, sappig en verzadigend. Lamsvlees heeft een iets sterkere smaak, waardoor niet alle mensen het lusten. Rundvlees is milder van smaak en dit maakt het ook toegankelijker voor mensen. Zelf ben ik van mening dat wanneer je lamsvlees van goede kwaliteit hebt, de lamssmaak ook een stuk milder is. Sowieso heeft zuiglam een hele zachte en milde smaak.
Lam versus rundvlees: de conclusie
Zowel lamsvlees als rundvlees zijn gezonde, volwaardige voedingsmiddelen met een uitstekende matrix van gezonde vetten, complete eiwitten, nuttige aminozuren, essentiële vitamines en essentiële voedingsstoffen. Lam en rund zijn qua voedingswaarde de meest complete voedingsmiddelen op aarde.
Het komt erop neer dat beide
uitstekende voedingsmiddelen zijn, en dat er geen reden is om de ene boven de
andere te verkiezen.
Artikel bronnen
· 19. Fat That May Benefit Diabetics Reduces Weight, Blood Sugar
· 34. Vitamin B12 Fact Sheet for Health Professionals
Reacties
Een reactie posten