Doorgaan naar hoofdcontent

Lam versus Rund

Een woord vooraf, ik heb ervoor gekozen om een artikel van DoctorKilz te vertalen en bij mij op de site te plaatsen. Wel heb ik hier en daar wat dingen gewijzigd en toevoegingen gedaan. Zoals je weet, wanneer je mijn blogs al een lange tijd leest, ben ik van mening dat voedingswetenschap ons niet kan informeren wat een gezond dieet voor ons is.

In dit artikel, zie je dat ik dit soort onderzoeken (en conclusies die hieruit voortvloeien), juist erin heb laten staan. Dit heb ik bewust gedaan, omdat de plantaardige evangelisten met soortgelijke onderzoeken strooien om hun punt te maken. Het leek mij goed om te laten zien dat er vele onderzoeken zijn die aantonen dat vlees gezond is. Het is dus maar net waar je kijkt om te zien wat “De Wetenschap” aanraadt.

Voor mij persoonlijk is anekdotisch bewijs het enige concrete bewijs dat we hebben, bij gebrek aan betrouwbaar en gedegen onderzoek (nogmaals, lees het artikel om te weten wat ik bedoel) op groter niveau. Er zijn ontelbare testimonials te vinden van ex-veganisten die hun gezondheid op het veganistische dieet zagen aftakelen. Dezelfde mensen zagen hun lichamelijke klachten ook weer verbeteren op het carnivoordieet. Daaraan kun je zien dat voor die mensen gold dat vlees hen heelde en dat ze zonder vlees degenereerde. Nu wordt er vanuit verschillende zelfbenoemde autoriteiten beweert dat vlees slecht voor ons is en ons ziek maakt.  De bewijslast ligt bij degenen die beweren dat het vlees en vet van grazende dieren ongezond voor ons is, maar dit hebben ze nooit kunnen aantonen.

Hieronder kun je lezen welke voedingswaarde vlees bevat en waar het je lichaam van de daar nodige bouwstoffen voorziet.

Superfoods

Lam versus rundvlees? Beide rode vleessoorten zijn superfoods boordevol gezonde vetten, complete eiwitten en essentiële vitamines en mineralen. Ze zijn dus beide zeer gezond om te eten, maar de vraag is; is de ene dan gezonder dan de andere?

In dit artikel zullen we de kwestie van lamsvlees versus rundvlees onderzoeken aan de hand van een directe voedingsvergelijking.

Lamsvlees versus Rundvlees voor je gezondheid

Lamsvlees en rundvlees zijn beide rood vlees van herkauwers. Herkauwers grazen gras en zijn afhankelijk van een pens maag die cellulose uit planten fermenteert. Koeien hebben bijvoorbeeld een mooi ontworpen maagdarmstelsel waarin het gras dat de koe eet fermenteert. De ontelbaar microben zoals bacteriën die in het maagdarmstelsel leven voeden zich daarmee en leveren voedingsstoffen waar de koe zijn energie uit haalt. Hetrestant komt er vervolgens uit als een mooie chocoladepudding. 

Herkauwende dieren zijn beter dan niet-herkauwende dieren zoals varkens, vissen en gevogelte in het omzetten van voedsel in een optimaal vetzuurprofiel voor mensen. Het spijsverteringsproces van herkauwers levert ook goed werk bij het elimineren van natuurlijk voorkomende plantaardige gifstoffen en antinutriënten uit de plant die ze eten.

Omdat mensen geen pens hebben, remmen de natuurlijke afweermechanismen van planten de opname van voedingsstoffen, tast onze darmbarrière aan en veroorzaken ontstekingen wanneer we plantaardigvoedsel eten. 

Het menselijk lichaam is ontworpen om lams- en rundvlees te eten

Hoewel de plantaardige beweging luidkeels wordt gepromoot door gezondheidsinstellingen, vertellen talloze verwoeste lichamen een ander verhaal.

Het concentreren van je dieet rond rood vlees van herkauwers, zoals lams- en rundvlees, en het weglaten van bewerkte industriële voedingsmiddelen zoals granen, suikers en plantaardige oliën, kan worden gezien als een manier om je metabolische gezondheid terug te winnen door voedselkeuzes af te stemmen op waar het lichaam voor ontworpen is.

Voor talloze onderzoeken die de predikers van het plantaardig dieet aanhalen, kunnen ook onderzoeken tegenover gesteld worden die laten zien dat vlees juist noodzakelijk en gezond is voor ons mensen.

• Voor de overgrote meerderheid van de mensen is vers vlees opmerkelijk gezond. Lams- en rundvlees zitten boordevol biologisch beschikbare en vlees specifieke voedingsstoffen, zijn zeer verzadigend en worden geassocieerd met verschillende kenmerken van gezondheid, vruchtbaarheid en een lang leven. [3] [4]
• Meer vlees eten wordt geassocieerd met een langere levensverwachting. Dit geldt zelfs als we kijken naar de totale calorie-inname, de sociaaleconomische status, de voordelen van de moderne gezondheidszorg en het leven in de stad, en naar obesitas. [3]

• Verzadigd vet – het deel dat het meest wordt gedemoniseerd – maakt deel uit van een complexe en gezonde matrix van voedingsstoffen en is gezond voor de meeste mensen.  [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] Uit een studie gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology blijkt: “Hoewel de inname van bewerkt vlees in verband is gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, is de inname van onbewerkt rood vlees dat niet. Dit geeft aan dat het onwaarschijnlijk is dat het verzadigde vetgehalte van vlees verantwoordelijk voor deze vereniging”  [12]
•Uit onderzoeken waarin diëten met veel vlees en weinig koolhydraten worden vergeleken met diëten zonder vlees blijkt routinematig dat diëten met veel vlees resulteren in een betere cardiovasculaire gezondheid, gewichtsverlies en regulering van de bloedsuikerspiegel  [13] [14] [15]

Lam versus Rund: Voedingswaarde

Bron: MyFoodData.com and USDA

Alle percentages in dit artikel refereren naar het gewicht in deze tabel

Gezondheidsvoordelen van lam versus rundvlees

Bij het laten zien van de gezondheidsvoordelen van lamsvlees versus rundvlees kun je het beste beginnen door de voedingsstoffen te vergelijken. Het gaat hierbij om vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Lam versus rundvlees: vetzuurprofiel

Zowel lamsvlees als ribeye-steak hebben een uitstekende vetzuurprofiel, maar lamsvlees heeft een voorsprong dankzij de overvloed aan een zeer heilzaam vetzuur genaamd geconjugeerd linolzuur (CLA). 

Geconjugeerd linolzuur

CLA wordt gevormd wanneer planten worden gefermenteerd tijdens het herkauwerproces. Het resultaat is een vetzuur waarvan klinisch is aangetoond dat het:  [16] [17] [18] [19] [20] :

• Overtollige lichaamsvet vermindert en de droge spiermassa verhoogt
• Risico op hartziekten vermindert
• Immuun functie verbetert
• Symptomen van diabetes type 2 voorkomt en herstelt
• Botvorming en mineraaldichtheid ondersteunt 
 

CLA is een vetzuur dat het menselijk lichaam niet zelf kan maken, dus we moeten het wel uit dierlijke voedselbronnen halen. Lamsvlees levert meer CLA dan welk ander voedsel dan ook, met 4 – 19,0 mg CLA per gram vet.

Enkelvoudig onverzadigd vet

Ongeveer een derde van het vet in zowel lams- als rundvlees is enkelvoudig onverzadigd vet. Studies tonen aan dat enkelvoudig onverzadigde vetten ontstekingsremmende eigenschappen hebben, het slechte cholesterol verlagen en het goede cholesterol verhogen, wat het risico op hartziekten kan verminderen.  [21] [22] [23] [24] [25] [26]

Noot (rustig aan, dit is niet de eetbare variant) van mij: Als je meer wilt weten over cholesterol en waarom er geen goed of slecht cholesterol is, kun je dit hier lezen. 

Stearinezuur

Stearinezuur is een heilzaam verzadigd vetzuur waarvan is aangetoond dat het: [27] [28]

• Lichaamsvetratio verbetert

• Mitochondriale functies ondersteunt (de energiefabrieken in je cellen)

• Gewichtsverlies bevordert

• Een verlagend of neutraal effect heeft op het LDL cholesterol

 

In rundvlees vormt stearinezuur 31,4% van het verzadigde vet. Bij lamsvlees is het verantwoordelijk voor 35,3% van het verzadigde vet. Dit geeft lamsvlees een heel klein voordeel.

Omega-3 vetzuren

Voor een landdier levert lamsvlees een opmerkelijke dosis omega-3-vetzuren, met 85% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) per 226 gram. Een portie. Ribeyesteak levert slechts 5% van de ADH.

 

Omega 3-vetzuren bieden tal van voordelen voor je lichaam en hersenen, waaronder:

 

• Bescherming tegen depressie en angst [29] [30]

• Ondersteuning van de gezondheid van de ogen [31]

• Bloedsuikerregulatie [32]

• Verminderde ontstekingen [33]

Lam versus rundvlees: vitaminen

Het vitaminegehalte van lamsvlees versus rundvlees is nek aan nek, waarbij beide aanzienlijke B-vitamines en belangrijke mineralen bevatten. Laten we eens kijken naar een paar gebieden waar ze variëren.

Vitamine B12

Zowel lamsvlees als rundvlees leveren een overvloed aan B12, maar rundvlees overtreft lamsvlees met 323% versus 238% ADH. B12 is een van de belangrijkste vitamines en speelt een sleutelrol in vitale functies, waaronder: [34]

• De vorming van rode bloedcellen,

• Voedsel omzetten in energie

• Het synthetiseren van DNA

• De functie van het brein

• Algeheel welzijn en vitaliteit

Het belang van b12 voor de neurologische functie wordt weerspiegeld in de talrijke onderzoeken die aantonen dat mensen die meer vlees eten, aanzienlijk minder last hebben van depressies en psychiatrische stoornissen dan vegetariërs en veganisten. [35] [36] [37] [38]  Dit hebben Rick en ik ook persoonlijk ervaren, wij waren depressief en hadden suïcidale gedachtes. Deze klaarde vrij snel op toen we weer vlees gingen eten. 

Een tekort aan B12 kan verder leiden tot dementie en de ziekte van Alzheimer.

Choline

Hier is nog een voedingsstof waarbij rundvlees bovenaan staat met 70% versus 34% bij lamsvlees.

Choline is niet bepaald een vitamine of mineraal, maar wordt vaak gegroepeerd met B-vitamines op basis van de cruciale rol die het speelt in het lichaam, waaronder: [39]

 

• Synthese van neurotransmitters

• Celmembraansignalering

• Vet transporteren

• Ontwikkeling van de hersenen van baby's, in het bijzonder van geheugensystemen

• Verlagen van risico op neuralebuisdefecten bij zuigelingen

 

Als je niet genoeg choline binnenkrijgt, kan het risico op zwangerschapscomplicaties toenemen, waaronder pre-eclampsie, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. [40]

Lam versus rundvlees: mineralen en aminozuren

Zowel lamsvlees als rundvlees bieden een overvloed aan mineralen en vleesspecifieke aminozuren met krachtige gezondheidsvoordelen. Laten we ze gaan vergelijken.

Carnitine

Lamsvlees heeft de hoogste concentratie carnitine van alle voedingsmiddelen, met 434 mg per 227 gram. Terwijl rundvlees 112-324 mg per 227 gram levert. Er is gevonden dat carnitine: [41]

 

• De mannelijke vruchtbaarheid aanzienlijk verbetert

• Bloedarmoede vermindert

• De mitochondriale functie en de insulinegevoeligheid voor mensen met diabetes type 2 verbetert
• De gezondheid van het hart ondersteunt

Carnosine

Rundvlees levert 365 mg/100 g, en lamsvlees levert 400 mg/100 g, wat ons een ander voorbeeld geeft waarin lamsvlees iets meer voedingswaarde heeft dan rundvlees. [42]

Carnosine biedt anti-verouderingseigenschappen, beschermt het hart, voorkomt glycatie en werkt als een antioxidant die telomeren beschermt. [43]

Creatine

Lamsvlees bevat slechts de helft zoveel creatine als rundvlees, maar toch zijn beide uitstekende bronnen hiervoor. Creatine verbetert de cognitieve functie. Verbetert de atletische prestaties. Alzheimerpatiënten vertonen lage creatinespiegels. Ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid en glykemische controle. [44] [45]

Taurine

Rundvlees levert 46,3 mg taurine per portie van 100 gram, lamsvlees 43,8 mg per 100 gram. Dus voor dit belangrijke aminozuur zijn beide een goede bron. Taurine werkt als een krachtige antioxidant die glycatie, ontstekingen en oxidatieve stress vermindert, terwijl het dramatische antidepressieve effecten biedt in dierstudies. [46] [47]

Zink

Met 228% van je ADH in zink per portie van 226 gram, is rundvlees superieur aan de nog steeds substantiële 82% van lamsvlees voor dezelfde portie. Zink is een essentiële voedingsstof die de gezondheid van het hart, de immuunfunctie, wondgenezing, spermavorming, seksuele functie en insulinevorming ondersteunt, naast andere vitale functies. [48] [49]

Het zink dat zowel in lamsvlees als in rundvlees wordt aangetroffen, is 400% bruikbaarder dan het soort zink dat wordt aangetroffen in granen en andere plantaardige voedingsmiddelen. [50]

Heem ijzer

Heemijzer, een type ijzer dat alleen voorkomt in rood vlees, waaronder lamsvlees en rundvlees, ondersteunt de immuunfunctie, cognitie en energiemetabolisme. [51]

Met 45% per portie van 226 gram, vergeleken met 24% van lamsvlees, is rundvlees de betere bron.

Selenium

Selenium is een ander mineraal waar rundvlees meer van biedt dan lamsvlees, met 149% versus 98%.
Selenium vermindert oxidatieve stress, versterkt de immuunfunctie, beschermt tegen verschillende vormen van kanker en ondersteunt de gezondheid van de schildklier.  52] [53]

Gras gevoerd lam versus rundvlees

Historisch gezien wordt al het lamsvlees met gras gevoerd. Het is dus waarschijnlijk dat je standaard gras gevoerd lamsvlees krijgt. Gras gevoerd rundvlees biedt 500% meer omega-3 vetzuren dan graan gevoerd rundvlees, 200% meer CLA en bevat veel meer vitamine E en diverse andere antioxidanten. [54] [55] [56] [57]   

Lam versus rundvlees: smaak

Zowel lamsvlees als rundvlees zijn heerlijk, sappig en verzadigend. Lamsvlees heeft een iets sterkere smaak, waardoor niet alle mensen het lusten. Rundvlees is milder van smaak en dit maakt het ook toegankelijker voor mensen. Zelf ben ik van mening dat wanneer je lamsvlees van goede kwaliteit hebt, de lamssmaak ook een stuk milder is. Sowieso heeft zuiglam een hele zachte en milde smaak.

Lam versus rundvlees: de conclusie

Zowel lamsvlees als rundvlees zijn gezonde, volwaardige voedingsmiddelen met een uitstekende matrix van gezonde vetten, complete eiwitten, nuttige aminozuren, essentiële vitamines en essentiële voedingsstoffen. Lam en rund zijn qua voedingswaarde de meest complete voedingsmiddelen op aarde.

Het komt erop neer dat beide uitstekende voedingsmiddelen zijn, en dat er geen reden is om de ene boven de andere te verkiezen.

Artikel bronnen

·         1. The evolution of the human trophic level during the Pleistocene Miki Ben-Dor, Raphael Sirtoli, Ran Barkai First published: 05 March 2021 https://doi.org/10.1002/ajpa.24247

·         2. Frédéric Leroy and others, The role of meat in the human diet: evolutionary aspects and nutritional value, Animal Frontiers, Volume 13, Issue 2, April 2023, Pages 11–18, https://doi.org/10.1093/af/vfac093

·         3. Wyness, L. (2016). The role of red meat in the diet: Nutrition and health benefits. Proceedings of the Nutrition Society, 75(3), 227-232. doi:10.1017/S0029665115004267

·         4. Belinda S Lennerz and others, Behavioral Characteristics and Self-Reported Health Status among 2029 Adults Consuming a “Carnivore Diet”, Current Developments in Nutrition, Volume 5, Issue 12, December 2021, nzab133, https://doi.org/10.1093/cdn/nzab133

·         5. Hooper L, Martin N, Abdelhamid A, Davey Smith G. Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Jun 10;(6):CD011737. doi: 10.1002/14651858.CD011737. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2020 May 19;5:CD0117

·         6. de Souza RJ, Mente A, Maroleanu A, Cozma AI, Ha V, Kishibe T, Uleryk E, Budylowski P, Schünemann H, Beyene J, Anand SS. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: syst

·         7. Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2010 Mar;91(3):535-46. doi: 10.3945/ajcn.2009.27725. Epub 2010 Jan 13. PMID: 20071

·         8. Chowdhury R, Warnakula S, Kunutsor S, Crowe F, Ward HA, Johnson L, Franco OH, Butterworth AS, Forouhi NG, Thompson SG, Khaw KT, Mozaffarian D, Danesh J, Di Angelantonio E. Association of dietary, circulating, and supplement fatty acids with coronary risk:

·         9. Schwab U, Lauritzen L, Tholstrup T, Haldorssoni T, Riserus U, Uusitupa M, Becker W. Effect of the amount and type of dietary fat on cardiometabolic risk factors and risk of developing type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer: a systematic revie

·         10. Red and Processed Meat Consumption and Risk of Incident Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes Mellitus A Systematic Review and Meta-Analysis

·         11, 27. Senyilmaz-Tiebe D, Pfaff DH, Virtue S, Schwarz KV, Fleming T, Altamura S, Muckenthaler MU, Okun JG, Vidal-Puig A, Nawroth P, Teleman AA. Dietary stearic acid regulates mitochondria in vivo in humans. Nat Commun. 2018 Aug 7;9(1):3129. doi: 10.1038/s41467-01

·         12. Red and Processed Meat Consumption and Risk of Incident Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes Mellitus A Systematic Review and Meta-Analysis Renata Micha, Sarah K. Wallace and Dariush Mozaffarian

·         13. Allen BG, Bhatia SK, Anderson CM, Eichenberger-Gilmore JM, Sibenaller ZA, Mapuskar KA, Schoenfeld JD, Buatti JM, Spitz DR, Fath MA. Ketogenic diets as an adjuvant cancer therapy: History and potential mechanism. Redox Biol. 2014;2:963-70. doi: 10.1016/j.re

·         14. Phillips, M.C.L., Deprez, L.M., Mortimer, G.M.N. et al. Randomized crossover trial of a modified ketogenic diet in Alzheimer’s disease. Alz Res Therapy 13, 51 (2021). https://doi.org/10.1186/s13195-021-00783-x

·         15. Athinarayanan SJ, Adams RN, Hallberg SJ, McKenzie AL, Bhanpuri NH, Campbell WW, Volek JS, Phinney SD, McCarter JP. Long-Term Effects of a Novel Continuous Remote Care Intervention Including Nutritional Ketosis for the Management of Type 2 Diabetes: A 2-Yea

·         16. Lehnen, T.E., da Silva, M.R., Camacho, A. et al. A review on effects of conjugated linoleic fatty acid (CLA) upon body composition and energetic metabolism. J Int Soc Sports Nutr 12, 36 (2015). https://doi.org/10.1186/s12970-015-0097-4

·         17. Bruen R, Fitzsimons S, Belton O. Atheroprotective effects of conjugated linoleic acid. Br J Clin Pharmacol. 2017 Jan;83(1):46-53. doi: 10.1111/bcp.12948. Epub 2016 May 7. PMID: 27037767; PMCID: PMC5338159.

·         18. O'Shea M, Bassaganya-Riera J, Mohede IC. Immunomodulatory properties of conjugated linoleic acid. Am J Clin Nutr. 2004 Jun;79(6 Suppl):1199S-1206S. doi: 10.1093/ajcn/79.6.1199S. PMID: 15159257.

·         19. Fat That May Benefit Diabetics Reduces Weight, Blood Sugar

·         20. Rahman MM, Halade GV, Williams PJ, Fernandes G. t10c12-CLA maintains higher bone mineral density during aging by modulating osteoclastogenesis and bone marrow adiposity. J Cell Physiol. 2011 Sep;226(9):2406-14. doi: 10.1002/jcp.22578. PMID: 21660964; PMCID

·         21. Cândido FG, Valente FX, Grześkowiak ŁM, Moreira APB, Rocha DMUP, Alfenas RCG. Impact of dietary fat on gut microbiota and low-grade systemic inflammation: mechanisms and clinical implications on obesity. Int J Food Sci Nutr. 2018 Mar;69(2):125-143. doi: 10

·         22. Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY, Appel LJ, Creager MA, Kris-Etherton PM, Miller M, Rimm EB, Rudel LL, Robinson JG, Stone NJ, Van Horn LV; American Heart Association. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart

·         23. Wang DD, Li Y, Chiuve SE, Stampfer MJ, Manson JE, Rimm EB, Willett WC, Hu FB. Association of Specific Dietary Fats With Total and Cause-Specific Mortality. JAMA Intern Med. 2016 Aug 1;176(8):1134-45. doi: 10.1001/jamainternmed.2016.2417. PMID: 27379574; PM

·         24. Mata P, Garrido JA, Ordovas JM, Blazquez E, Alvarez-Sala LA, Rubio MJ, Alonso R, de Oya M. Effect of dietary monounsaturated fatty acids on plasma lipoproteins and apolipoproteins in women. Am J Clin Nutr. 1992 Jul;56(1):77-83. doi: 10.1093/ajcn/56.1.77. P

·         25. Pelkman CL, Fishell VK, Maddox DH, Pearson TA, Mauger DT, Kris-Etherton PM. Effects of moderate-fat (from monounsaturated fat) and low-fat weight-loss diets on the serum lipid profile in overweight and obese men and women. Am J Clin Nutr. 2004 Feb;79(2):20

·         26. Williams CM, Francis-Knapper JA, Webb D, Brookes CA, Zampelas A, Tredger JA, Wright J, Meijer G, Calder PC, Yaqoob P, Roche H, Gibney MJ. Cholesterol reduction using manufactured foods high in monounsaturated fatty acids: a randomized crossover study. Br J

·         28. Hunter JE, Zhang J, Kris-Etherton PM. Cardiovascular disease risk of dietary stearic acid compared with trans, other saturated, and unsaturated fatty acids: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2010 Jan;91(1):46-63. doi: 10.3945/ajcn.2009.27661. Epub 2009

·         29. Chae M, Park K. Association between dietary omega-3 fatty acid intake and depression in postmenopausal women. Nutr Res Pract. 2021 Aug;15(4):468-478. doi: 10.4162/nrp.2021.15.4.468. Epub 2021 Mar 8. PMID: 34349880; PMCID: PMC8313386.

·         30. Sánchez-Villegas A, Álvarez-Pérez J, Toledo E, Salas-Salvadó J, Ortega-Azorín C, Zomeño MD, Vioque J, Martínez JA, Romaguera D, Pérez-López J, López-Miranda J, Estruch R, Bueno-Cavanillas A, Arós F, Tur JA, Tinahones FJ, Lecea O, Martín V, Ortega-Calvo M,

·         31. Jiang H, Shi X, Fan Y, Wang D, Li B, Zhou J, Pei C, Ma L. Dietary omega-3 polyunsaturated fatty acids and fish intake and risk of age-related macular degeneration. Clin Nutr. 2021 Dec;40(12):5662-5673. doi: 10.1016/j.clnu.2021.10.005. Epub 2021 Oct 12. PMI

·         32. García-López S, Villanueva Arriaga RE, Nájera Medina O, Rodríguez López CP, Figueroa-Valverde L, Cervera EG, Muñozcano Skidmore O, Rosas-Nexticapa M. One month of omega-3 fatty acid supplementation improves lipid profiles, glucose levels and blood pressure

·         33. Jang H, Park K. Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids and metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2020 Mar;39(3):765-773. doi: 10.1016/j.clnu.2019.03.032. Epub 2019 Apr 5. PMID: 31010701.

·         34. Vitamin B12 Fact Sheet for Health Professionals

·         35. Catherine A. Forestell & John B. Nezlek (2018) Vegetarianism, depression, and the five factor model of personality, Ecology of Food and Nutrition, 57:3, 246-259, DOI: 10.1080/03670244.2018.1455675

·         36. Sangle P, Sandhu O, Aftab Z, Anthony AT, Khan S. Vitamin B12 Supplementation: Preventing Onset and Improving Prognosis of Depression. Cureus. 2020 Oct 26;12(10):e11169. doi: 10.7759/cureus.11169. PMID: 33251075; PMCID: PMC7688056.

·         37. Syed EU, Wasay M, Awan S. Vitamin B12 supplementation in treating major depressive disorder: a randomized controlled trial. Open Neurol J. 2013 Nov 15;7:44-8. doi: 10.2174/1874205X01307010044. PMID: 24339839; PMCID: PMC3856388.

·         38. Vitamin B12 Levels and Psychiatric Symptomatology: A Case Series Naveen Jayaram, M.B.B.S., M.D., Mukund G. Rao, M.B.B.S., M.D., Aniruddh Narasimha, M.B.B.S, Dhanya Raveendranathan, M.B.B.S., M.D., Shivarama Varambally, M.B.B.S., M.D., Ganesan Venkatasubram

·         39, 40. Zeisel SH, da Costa KA. Choline: an essential nutrient for public health. Nutr Rev. 2009 Nov;67(11):615-23. doi: 10.1111/j.1753-4887.2009.00246.x. PMID: 19906248; PMCID: PMC2782876.

·         41. R Lango and others, Influence of L-carnitine and its derivatives on myocardial metabolism and function in ischemic heart disease and during cardiopulmonary bypass, Cardiovascular Research, Volume 51, Issue 1, July 2001, Pages 21–29, https://doi.org/10.1016

·         42. September 2007 Nutritional composition of red meat P. G. Williams University of Wollongong, peterw@uow.edu.au

·         43. Lan Shao, Qing-huan Li, Zheng Tan, l-Carnosine reduces telomere damage and shortening rate in cultured normal fibroblasts, Biochemical and Biophysical Research Communications, Volume 324, Issue 2,

·         44. Gualano B, DE Salles Painneli V, Roschel H, Artioli GG, Neves M Jr, De Sá Pinto AL, Da Silva ME, Cunha MR, Otaduy MC, Leite Cda C, Ferreira JC, Pereira RM, Brum PC, Bonfá E, Lancha AH Jr. Creatine in type 2 diabetes: a randomized, double-blind, placebo-con

·         45. Kreider RB, Stout JR. Creatine in Health and Disease. Nutrients. 2021 Jan 29;13(2):447. doi: 10.3390/nu13020447. PMID: 33572884; PMCID: PMC7910963.

·         46. Taurine as a possible antiaging therapy: A controlled clinical trial on taurine antioxidant activity in women ages 55 to 70 Author links open overlay panelGabriela Ferreira Abud M.Sc. a, Flavia Giolo De Carvalho Ph.D. b, Gabriela Batitucci Ph.D. a, Sofia G

·         47. Wu GF, Ren S, Tang RY, Xu C, Zhou JQ, Lin SM, Feng Y, Yang QH, Hu JM, Yang JC. Antidepressant effect of taurine in chronic unpredictable mild stress-induced depressive rats. Sci Rep. 2017 Jul 10;7(1):4989. doi: 10.1038/s41598-017-05051-3. PMID: 28694433; P

·         48. Fukunaka A, Fujitani Y. Role of Zinc Homeostasis in the Pathogenesis of Diabetes and Obesity. Int J Mol Sci. 2018 Feb 6;19(2):476. doi: 10.3390/ijms19020476. PMID: 29415457; PMCID: PMC5855698.

·         49. Roohani N, Hurrell R, Kelishadi R, Schulin R. Zinc and its importance for human health: An integrative review. J Res Med Sci. 2013 Feb;18(2):144-57. PMID: 23914218; PMCID: PMC3724376.

·         50. Maares M, Haase H. A Guide to Human Zinc Absorption: General Overview and Recent Advances of In Vitro Intestinal Models. Nutrients. 2020 Mar 13;12(3):762. doi: 10.3390/nu12030762. PMID: 32183116; PMCID: PMC7146416.

·         51. Hooda J, Shah A, Zhang L. Heme, an essential nutrient from dietary proteins, critically impacts diverse physiological and pathological processes. Nutrients. 2014 Mar 13;6(3):1080-102. doi: 10.3390/nu6031080. PMID: 24633395; PMCID: PMC3967179.

·         52. Ju W, Li X, Li Z, Wu GR, Fu XF, Yang XM, Zhang XQ, Gao XB. The effect of selenium supplementation on coronary heart disease: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Trace Elem Med Biol. 2017 Dec;44:8-16. doi: 10.1016/j.jtem

·         53. Cai X, Wang C, Yu W, Fan W, Wang S, Shen N, Wu P, Li X, Wang F. Selenium Exposure and Cancer Risk: an Updated Meta-analysis and Meta-regression. Sci Rep. 2016 Jan 20;6:19213. doi: 10.1038/srep19213. PMID: 26786590; PMCID: PMC4726178.

·         54. McAfee AJ, McSorley EM, Cuskelly GJ, Fearon AM, Moss BW, Beattie JA, Wallace JM, Bonham MP, Strain JJ. Red meat from animals offered a grass diet increases plasma and platelet n-3 PUFA in healthy consumers. Br J Nutr. 2011 Jan;105(1):80-9. doi: 10.1017/S00

·         55. Daley CA, Abbott A, Doyle PS, Nader GA, Larson S. A review of fatty acid profiles and antioxidant content in grass-fed and grain-fed beef. Nutr J. 2010 Mar 10;9:10. doi: 10.1186/1475-2891-9-10. PMID: 20219103; PMCID: PMC2846864.

·         56. Descalzo AM, Rossetti L, Grigioni G, Irurueta M, Sancho AM, Carrete J, Pensel NA. Antioxidant status and odour profile in fresh beef from pasture or grain-fed cattle. Meat Sci. 2007 Feb;75(2):299-307. doi: 10.1016/j.meatsci.2006.07.015. Epub 2006 Sep 28. P

·         57. Gatellier P, Mercier Y, Renerre M. Effect of diet finishing mode (pasture or mixed diet) on antioxidant status of Charolais bovine meat. Meat Sci. 2004 Jul;67(3):385-94. doi: 10.1016/j.meatsci.2003.11.009. PMID: 22061512.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za