Doorgaan naar hoofdcontent

Zijn Groente en Fruit wel zo natuurlijk?


Zo zagen Groente en Fruit eruit voordat we ze Genetisch Manipuleerde...

Deze week een artikel over de genetische manipulatie van groente en fruit. Het advies is dat mensen per dag minimaal 250 gram groente en 2 porties (200 gram) fruit per dag moeten eten. Er wordt beweerd dat ze het advies op gedegen wetenschappelijk onderzoek gebaseerd is. Terwijl de wetenschap ons niets kan vertellen over wat het optimale dieet is ons.
Genetische Manipulatie

Deze week wil ik aan de hand van afbeeldingen aantonen hoe onze moderne groenten en fruit zo genetisch gemanipuleerd zijn dat ze vaak niet eens meer lijken op hun voorvaders.
Genetisch Gemanipuleerd Eten oftewel GMO’s brengen vandaag de dag sterke reacties teweeg. Men denkt aan het enge bedrijf Monsanto, dat zaden genetisch manipuleert en patenteert, om vervolgens boeren aan te klagen wanneer één van hun zaadjes op het land van de boer terechtkomt en ontspruit… GMO’s zijn echter niet iets nieuws. Je zou je daarom kunnen afvragen waarom je het wel prima vindt om een genetisch gemanipuleerde watermeloen op te eten en niet de genetische gemanipuleerde sojabonen van Monsanto. Hierbij ga ik alleen uit van het feit dat beide genetisch gemanipuleerd zijn en niet de andere problemen die het eten van een sojaboon met zich meebrengt. Dus waarom eten mensen wel het één, maar maken ze een probleem van het ander?

GMO Gewenning

Het simpele antwoord is gewenning. Wanneer je als mens “zo lang” al iets eet (en dat hoeft niet eens lang te zijn) dan wordt het ineens normaal gevonden en wordt er gedacht dat we altijd al zo aten. We zijn kort van memorie, bovendien wordt ons de geschiedenis over ons voedsel niet eens geleerd. Dat komt mooi uit, aangezien we anders de constante stroom aan leugens niet geloven over wat een gezond dieet is. We eten bijvoorbeeld nog niet zo lang zadenoliën zoals margarine, maar er zijn weinig mensen die erover nadenken of dit wel gezond is. Terwijl tegelijkertijd bepaalde ziektes zijn toegenomen, waaronder hartklachten. In plaats dat er wordt gekeken wat de oorzaak zou kunnen zijn, worden bepaalde ziektes genormaliseerd.

Hiermee wil ik zeggen dat alleen omdat we 50 tot 100 jaar iets eten dit niet betekent dat het onze gezondheid niet geschaad heeft. Net zo min dat we niet blind zelfbenoemde autoriteiten of de gekochte media moeten geloven, maar zelf moeten blijven nadenken en in de geschiedenis moeten duiken. Wist je bijvoorbeeld dat binnen de voedselindustrie men nieuwe dingen op de markt kan brengen zonder te testenof dit onze gezondheid niet schaadt? Zadenoliën zijn bijvoorbeeld zonder dat ze getest zijn op de markt gebracht als alternatief op boter. Het wordt op het grote publiek uitgetest. Wij mogen er dubbel voor betalen: eerst met ons geld, daarna met onze gezondheid.

GMO Smaakpapillen

Voordat ik te ver afdwaal gaan we snel weer terug naar de GMO’s. De genetische manipulatie van gewassen wordt toegepast om de planten gewenste eigenschappen te geven. Zoals ze resistenter maken tegen plagen – geen zorgen, dat geïntegreerde gif is prima voor jou! Daarnaast wordt er voor onze smaakpupillen hevig aan gesleuteld. Fruit is vooral vele malen zoeter, pitloos, en minder vezelig gemaakt. Met dit in het achterhoofd kun je jezelf afvragen hoe graag we groente en fruit aten en hoe goed ze daadwerkelijk voor je zijn. Vlees daarentegen is nooit genetische gemanipuleerd en smaakt ons nog altijd even goed. Het enige wat we zijn gaan doen is ons afval aan dieren voeren om ze onnatuurlijk vet te mesten, waar ik overigens zeker geen fan van ben.

Hieronder staan wat voorbeelden van het originele groente of fruit en hun moderne variant.

Wilde Watermeloen

Ook te zien in een detail 17e-eeuws schilderij van GiovanniStanchi, dat gemaakt werd tussen 1645 en 1672. Het toont een watermeloen die er opvallend anders uitziet dan de moderne meloen. Zoals je kunt zien heeft de meloen op het schilderij bij de dwarsdoorsnede wervelende vormen en is het opgedeeld in zes driehoeken, zoals een taart.

Moderne Watermeloen(Scott Ehardt/Wikimedia)

In de loop van de tijd hebben mensen watermeloenen genetisch gemanipuleerd om een rode, vlezige binnenkant te krijgen - wat eigenlijk de placenta is. Sommige mensen denken dat de watermeloen in Stanchi's schilderij misschien gewoon onrijp is, maar de zwarte zaden in het schilderij suggereren dat de watermeloen rijp was. Onrijpe pitten zien er namelijk heel anders uit.

Wilde Banaan

De eerste bananen zijn waarschijnlijk ten minste 7.000 jaar geleden – en mogelijk al 10.000 jaar geleden – gecultiveerd in wat nu Papoea-Nieuw-Guinea is. Ze werden ook in Zuidoost-Azië gekweekt. Moderne bananen zijn van twee wilde variëteiten afkomstig, Musa acuminata en Musa balbisiana. Deze hadden grote harde zaden hadden, net zoals op de foto te zien is.

Moderne Banaan


Deze hybride produceerde de moderne banaan, met zijn handige, grijpbare vorm en pelbare schil. In vergelijking met zijn voorouders heeft de vrucht veel kleinere zaden en smaakt hij beter, wat voornamelijk komt door de gigantisch grote hoeveelheid suiker.

Wilde Aubergine

Solanum incanum (Nepenthes/Wikimedia)

Door de geschiedenis heen is er een breed scala aubergines geweest. Zowel in vorm als in kleur. Er zijn witte, azuurblauwe, paarse, en gele aubergines - zoals die hierboven worden getoond. Sommige van de vroegere aubergines werden in China gekweekt. Primitieve versies hadden stekels op de plaats waar de stengel van de plant aansluit op de bloemen.

Moderne Aubergine






Echter, het selectief fokken heeft de stekels verwijderd en ons de grotere, bekende, langwerpige paarse groente gegeven die je in de meeste supermarkten vindt.

Wilde Wortel

We vinden de oudste wortels in de 10e eeuw en deze werden geteeld in Perzië en Klein-Azië. Men dacht dat deze oorspronkelijk paars of wit waren met een dunne, gevorkte wortel - zoals die hier worden getoond - maar ze verloren hun paarse pigment en hadden een gele kleur.

Moderne Wortel

Boeren domesticeerden deze dunne, witte wortels, die een sterke smaak en tweejaarlijkse bloem hadden, in deze grote, oranje wortels die een jaarlijks wintergewas zijn. Het oranje was overigens een als eerbetoon aan het Nederlandse koningshuis.

Wilde Mais


Rechten van Foto Volledige artikel bij de foto
Misschien wel het meest iconische voorbeeld van genetische manipulatie is de Noord-Amerikaanse suikermaïs. Deze werd gekweekt uit de nauwelijks eetbare teosinte-plant (oermaïs). Natuurlijke maïs (hierboven afgebeeld) was droog als een rauwe aardappel, volgens deze infographic van scheikundeleraar James Kennedy. Suikermaïs werd voor het eerst gedomesticeerd rond 7.000 voor Christus.

Moderne Mais

Tegenwoordig is maïs 1.000 keer groter dan 9.000 jaar geleden en veel gemakkelijker te pellen en te kweken. Ook bestaat 6,6 procent ervan uit suiker, vergeleken met slechts 1,9 procent in natuurlijke maïs, volgens Kennedy. Ongeveer de helft van deze veranderingen vond plaats sinds de 15e eeuw, toen Europese kolonisten het gewas begonnen te cultiveren.

Wilde Perzik

Perziken waren vroeger kleine, kersachtige vruchten met weinig vruchtvlees. Ze werden voor het eerst gedomesticeerd rond 4.000 v.Chr. door de oude Chinezen en smaakten aards en licht zout, "als een linze", aldus Kennedy.

Moderne Perzik




Na duizenden jaren selectief doorkweken en kruisen zijn perziken nu 64 keer groter, 27 procent sappiger en 4 procent zoeter.

Dus zijn groente en fruit wel zo natuurlijk?

Het antwoord is nee. Moderne groente en fruit zijn genetisch gemanipuleerd. Om het voor ons smakelijk en makkelijk te maken om te eten. Verder om zoveel mogelijk winst te maken op de teelt ervan. Weet je wat je niet genetisch hoeft te manipuleren om lekker te kunnen eten? Vlees en vet van dieren. Ook heeft dit geen sausjes nodig om smakelijk te zijn, zoals veel groente dit wel nodig hebben. Bovendien willen planten niet gegeten worden. Aangezien ze geen poten hebben om weg te rennen moesten ze het anders oplossen. Dit hebben ze gedaan door antinutriënten en allerlei gifstoffen die ons vergiftigen. Vergeet namelijk niet dat 99,9% procent van de pesticiden door de plant zelf worden gemaakt. Dit gaat zo langzaam dat veel mensen het niet doorhebben, maar vergis je niet: je wordt, vergiftigt en uiteindelijk betaal je met je gezondheid.

Bronnen

https://www.sciencealert.com/fruits-vegetables-before-domestication-photos-genetically-modified-food-natural
https://www.businessinsider.com/what-foods-looked-like-before-genetic-modification-2016-1?r=AU&IR=T







Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za