Doorgaan naar hoofdcontent

Planten Bijten Terug Met Sojatoxin, Goitrogenen en Saponinen

 


Antinutriënten, wat zijn het en welke (schadelijke) gevolgen kan dit hebben op ons lichaam wanneer we dit eten? De antinutriënt Oxalaat is al uitgebreid besproken in een ander blog. Dit is echter maar één van de vele antinutriënten die er in alle planten zitten. Omdat ik ze niet allemaal in één artikel kan plaatsen is dit het eerste artikel uit een reeks van drie artikelen.

Waar zitten ze in?

Antinutriënten zit in alles wat plantaardig is, dus in granen, peulvruchten, bonen, noten, wortels van planten, bladeren en fruit. Antinutriënten worden door de plant zelf aangemaakt. Waarom ze dit doen kun je lezen in mijn blog waar ik onderzoek of groente noodzakelijk is in onsdieet.
In dit blog wil ik het hebben over de antinutriënten sojatoxinen, goitrogenen en saponinen en welke impact deze hebben op onze gezondheid.

Sojatoxines

Soja wordt geprezen als een goede vervanging voor vlees. Je kunt immers volgens hen je eiwitten hier wel uithalen. Deze beweringen zijn echter niet te staven met bewijs. Er wordt zelfs beweerd dat sojaolie een gezonde alternatief is voor dierlijk vet(!). Terwijl het zeer duidelijk is dat zadenoliën zeer schadelijk zijn voor je gezondheid.

In de sojaboon zit een giftig eiwit genaamd "soyatoxine". Dit zorgt net als lectine voor het samenklonteren (agglutinatie) van rode bloedcellen. Ilka Vasconcelos [PhD], was de hoofdwetenschapper van het team dat sojatoxine ontdekte. Zij sloot haar rapport af door te stellen dat het "belangrijk leek om meer informatie te verzamelen over de voedingswaarde en om manieren te ontwikkelen om eventuele schadelijke effecten tegen te gaan." Deze studies zijn tot nu toe nog niet gefinancierd…

Goitrogenen

Nog een reden om Soja uit je dieet te schrappen is dat het, naast gierst, van alle groente het hoogste percentage goitrogenen bevat. Wanneer je nog een reden zoekt; soja brengen ook je hormonen uit balans.

Wat doen deze goitrogenen? Deze verminderen de productie of de activering van schildklierhormonen. Ze vertragen dus de schildklierfunctie en het vermogen van de schildklier om jodium op te nemen. Wanneer je veel van de onderstaande groente en fruit eet, zal de functie van je schildklier aangetast worden. In het beste geval ontwikkel je Hypothyreoïdie; een tekort aan schildklierhormonen. In het ergste geval krijg je een struma of wordt de schildklier vergroot. Goitrogenen blokkeren dus de synthese en het gebruik van schildklierhormonen, wat leidt tot een epidemie van schildklierdisfunctie. Ook saponinen kunnen goitrogenen zijn en de vergroting van de schildklier stimuleren.

Waar zitten Goitrogenen in?

Hoog gehalte

 

Matig gehalte

Laag gehalte

 

Soja

Paksoi

Bamboescheuten

Gierst

Broccoli

Perziken

Soja melk

Spruiten

Pinda’s

Soya olie

Kool

Casave

 

Bloemkool

Lijnzaad

Tofu

Tuinkers

Peren

Tempeh

Boerenkool/Kale

Pijnboompitten

 

Koolrabi

Radijs

 

Mosterd

Spinazie

 

Mosterdgroenten

Aardbeien

 

Radijzen

Zoete Aardappelen

 

Koolraaprapen

 

Saponinen

Drie van de vier planten op aarde produceert Saponinen, ook wel zeepstof genoemd, een stof die de plant beschermt tegen insecten en micro-organismen. Planten willen namelijk niet opgegeten worden. Saponinen smaken aardig bitter, dus vaak wordt dit er voor een groot deel uit geteeld. Mensen houden namelijk van nature niet van bittere smaken en dat is niet zonder reden.

De naam saponinen komt van de zeepkruidplant (Saponaria) vandaan, waarvan de wortel traditioneel als zeep werd gebruikt. Wat kenmerkend is voor saponinen is dat wanneer het in water opgelost wordt het een zeepachtig schuim vormt. Dit is dus het schuim dat je ziet wanneer je bonen of aardappelen aan de kook brengt, maar het is ook het schuim op frisdrank en bier.

Saponinen zijn per definitie toxisch voor koudbloedige dieren. Van dit gegeven wordt in sommige landen bij de zoetwatervisserij gebruik gemaakt. Daar werpen ze delen van saponinen bevattende vruchten of zaden in het viswater waarna de vissen verdoofd aan de oppervlakte komen drijven.

Schade door Saponinen

Saponinen kunnen de normale opname van voedingsstoffen verstoren zoals ijzer en zink. Daarnaast kunnen ze net als lectine de darmwand beschadigen, waardoor schadelijke stoffen de bloedbaan kunnen binnendringen. Een lekkende darm staat volgens sommige onderzoekers aan de basis van auto-immuunziekte en andere chronische aandoeningen.

Lekkende Darm

Het grotere risico bij mensen zou zijn voor het slijmvlies van de darmen. Doordat saponinen zich binden aan cholesterol ontstaan er verwondingen die resulteren in een lekkende darm. Waarschijnlijk is dit effect zwak, maar lectines, glutengliadine en andere antinutriënten richten vergelijkbare schade aan. Kort gezegd de schade stapelt zich op met het eten van toxische groente.

Rode Bloedcellen

Saponinen breken ook rode bloedcellen af in een proces dat bekend staat als hemolyse. Deze werking is ook zwak, en je zult het dus waarschijnlijk wanneer je jong bent niet merken. Echter, naarmate je ouder wordt neemt het vermogen van het menselijk lichaam om dit soort schade te weerstaan af, samen met een leeftijdsgebonden afname van de kwaliteit van de bloedcelmembranen.

Remmend Effect

Saponinen remmen belangrijke enzymen. Één daarvan is succinaatdehydrogenase.

Dit enzym is belangrijk in de citroenzuurcyclus van het lichaam, die goed moeten functioneren als we voedingsstoffen willen opnemen, genezen en groeien. Spijsverteringsenzymen die door saponinen worden verstoord, omvatten trypsine en chymotrypsine.

Saponinen

Zoals hiervoor genoemd kunnen saponinen goitrogenen zijn en dus de vergroting van de schildklier stimuleren. Het zijn uiteraard niet saponinen alleen die hiervoor zorgen, vaak wordt er in plantaardig voedsel naast saponinen ook isoflavonen, coumestans, lignanen, gossypolglycosiden en andere bekende goitrogenen gevonden. Ze leveren dus hoogst waarschijnlijk een bijdrage aan schildklieraandoeningen.

Kun je Saponinen Verwijderen?

Het antwoord kan kort zijn: Nee.

Het koken, stomen, sauteren van voedsel zal niet veel effect hebben op saponinen, omdat er alcoholextractie nodig is om ze te verwijderen. Wanneer de sojaboon wordt gescheiden in olie en eiwit, blijven de saponinen aan het eiwit plakken, waardoor ze een onvermijdelijk onderdeel zijn in elk sojaproduct behalve sojaolie en lecithine. Soja-eiwitisolaten, die veganistische ‘bodybuilders’ gebruiken, bevat overigens de hoogste niveaus van saponinen van alle sojaproducten. Veganisten eten soja vanwege de eiwitten, en dit brengt dus aardig wat risico’s met zich mee. Wanneer je dit alles in ogenschouw neemt, is het niet verwonderlijk dat veel veganisten last hebben van darmproblemen en auto-immuunziektes.

SaponinenVerminderen

Doordat saponinen oplossen in water zorgt er dus voor dat je de bitterheid bij bijvoorbeeld bonen kunt verminderen. Dit kun je doen door ze enkele aantal malen achtereen in nieuw, vers water telkens opnieuw weer aan de kook te brengen. Dit is een intensieve spoelmethode, die onder meer in de Japanse keuken wordt gebruikt bij de bereiding van pasta's van azukibonen, anko. Saponinen dragen grotendeels bij aan het schuim dat naar de top van de pot stijgt wanneer je bonen kookt. Dit schuim kan behoorlijk bitter smaken en moet zorgvuldig worden afgeroomd. Nog beter is het natuurlijk om geen bonen meer te eten.

Fermenteren

Wanneer je groente fermenteert, kun je een deel van de schadelijke antinutriënten opheffen. Dit blijkt bij gefermenteerde sojaproducten (sojapasta, sojasaus, miso) het geval te zijn. De gefermenteerde soja bevat minder schadelijke saponinen dan niet-gefermenteerde. Dat is te danken aan het werk van de schimmel aspergillus oryzea. Dus wil je ter perse nog soja eten, eet dan de gefermenteerde variatie én, consumeer het met mate.

Big Pharma

Saponinen zijn nuttig voor Big Pharma. Naast dat ze dus op de markt gebracht kunnen worden als cholesterolverlagers (aangezien saponinen zich binden aan cholesterol) heeft de farmaceutische industrie saponinen uitgekozen vanwege hun vermogen om de immuunresponsniveaus van het lichaam te verhogen en is hun voorstel om saponinen aan vaccins toe te voegen.

In welke Groente zitten Saponinen

Saponinen komen voor in peulvruchten (groene linzen) en granen. 

Veel mensen eten de schil van bepaalde groente en fruit op, omdat daar veel van de vitamientjes zouden zitten. In de schil zitten dus ook antinutriënten. In het geval van aardappelen blijkt het geen verstandig idee te zijn om de schil te eten, aangezien de saponinen met name juist in de schil zitten. Ook onrijpe tomaten, peulvruchten en pinda's lijken alle schadelijk te kunnen zijn.

Waar zitten Saponinen in ?

Van hoog naar laag gehalte saponinen

soja-isolaat

alfalfa

quinoa

witte bonen

sojabonen

kidneybonen

peulvruchten

tempé

linzen

aardappels

tofu

onrijpe tomaten

sojamelk

aubergines

sperziebonen

rijpe tomaten

Lees hier de blogs:
Planten Bijten Terug Met lectines, salicylaten en Polyfenolen
Planten Bijten Terug Met trypsineremmers en Fytaat

Bronnen

Nutrition With Judy  
Weston A. Price

Sally K. Norton 
Dr. GeorgiaEde

Goitrogenen

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. https://www.reizendestrijdster.nl/transitie-naar-het-carnivoor-dieet Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige d

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za