Tijdens mijn fytotherapie studie (flink wat jaren geleden) kwam ik voor het eerst in aanraking met ghee. Degene waar ik de opleiding bij volgde, bakte namelijk in plaats van boter hier altijd haar gebak mee. Toen ik dit voor het eerst proefde was ik meteen om. Wat een heerlijke nootachtige smaak voegde dit toe aan je baksels!
Zoals jullie weten eet ik dit soort zoetigheid al meer dan 4 jaar niet meer, aangezien ik het carnivoordieet volg. Ik heb er geen behoefte aan en weet ook dat wanneer ik weer suiker zou gaan eten, mijn suikerverslaving direct weer geactiveerd zou worden. Hoewel de baksels dus niet langer in mijn leven zijn, bleef de ghee. Dus hierbij een weetje over het verschil tussen boter en ghee.
Wat is Ghee ?
Iedereen kent roomboter, maar niet iedereen weet wat ghee is. Ghee is geklaarde boter. En wat is dan geklaarde boter? Dat is boter die op een laag pitje is verwarmd, waardoor het water verdampt en de vaste melkbestanddelen naar bovendrijven. Deze worden er vervolgens af geschept. Het wordt al eeuwen in India gebruikt. Zowel in de keuken, als bij veel ayurvedische therapieën.
Nutriënten in Ghee Versus Boter
Zoals te zien is hieronder zit er wat verschil in de samenstelling van ghee en boter. Calorieën staan erbij vermeld voor de volledigheid, maar wanneer je mijn blog al langer leest kun je dat lekker negeren. Er zit veel verzadigd vet in beide, in ghee ietsje meer dan in boter. Dit is ondanks wat de propaganda beweert iets wat je lichaam hard juist nodig heeft, en niet te vervangen is met toxische zadenoliën. Je brein kan zonder dierlijk vet niet goed functioneren. Dit heb ik ook zelf ondervonden. De goed opneembare vorm van vitamine A zit er ook in, in ghee is dit ook weer wat hoger dan bij boter.
Boter (1 eetlepel) |
Ghee (11 eetlepel) |
|
Calorieën |
102 kcal |
112 kcal |
Eiwitten |
Verwaarloosbaar |
Verwaarloosbaar |
Vetten |
12 g |
14 g |
Verzadigd Vet |
7 gram |
7,9 gram |
Enkelvoudig onverzadigd vet |
3 gram |
4 gram |
Meervoudig onverzadigd vet |
0,5 gram |
0,5 gram |
Koolhydraten |
0 g |
0 g |
Vezels |
0 g |
0 g |
Suiker |
0 g |
0 g |
Natrium |
1 mg |
0 g |
Vitamine A |
350 IU |
438 IU |
Vitamine D |
7,8 IU |
15 mcg |
Vitamine E |
0,3 mg |
0,4 mg |
Vitamine K |
1 mcg |
1,2 mcg |
Choline |
2,6 mg |
2,7 mg |
Omega 3 |
44,1 mg |
45 mg |
Omega 6 |
382 mg |
390 mg |
Rookpunt |
177 °C |
252 °C |
Superioriteit van Ghee
Qua nutriënten zijn ghee en boter aan elkaar gewaagd. Ghee is echter wel vele malen beter om in te bakken, en daarvoor gebruik ik het ook over het algemeen (naast oil pulling) Ghee heeft namelijk een veel hoger rookpunt. Waar boter verbrandt in de pan, doet ghee dit niet. Boter kan al roken en verbranden bij 177 °C, ghee kan hitte weerstaan tot 252 °C. Dus je kunt je burger of biefstuk heerlijk aanschroeien in een bloedhete (bij voorkeur roestvrij stalen) pan met flink wat ghee erin, zodat het sappig van binnen blijft.
Ook wanneer je lactose-intolerant bent kan ghee een betere optie zijn, omdat de melkbestanddelen tijdens de verwerking worden verwijderd.
Conclusie
Ik ben fan van beide, dus voor mij kunnen deze goed naast elkaar blijven bestaan. Ghee om in te bakken en om mee te spoelen, boter om van te snoepen of boterhapjes van te maken.
Reacties
Een reactie posten