Doorgaan naar hoofdcontent

Een Gevarieerd Dieet

De beroemde Schijf Van Vijf raadt het aan, en je hoort en lees het overal; eet een gevarieerd dieet! Ook ik heb dat netjes gedaan, zonder erbij na te denken. Het klonk immers zo logisch, en zeg nu zelf, met al die kleurtjes op je bord ziet er natuurlijk heel feestelijk uit. Hier was het credo in de keuken dan ook “hoe meer groenten hoe beter”. Dus gooide ik zomaar vijf soorten groente in een gerecht. Gezellig! Dat de methaanuitstoot legendarisch was daarna negeerde ik gewoon.

Je Eet Niks Meer! 

 Toegegeven, de overstap naar een dieet gebaseerd op nagenoeg alleen maar dierlijke producten was zeker een cultuurschok. Zowel voor mezelf als voor m’n omgeving die ik jarenlang mee probeerde te nemen in de vegetarische val. Nu we rigoureus het roet hebben omgegooid hoorde ik nu echter “je eet niks meer”. Op zich zit er een kern van waarheid in. In de spaarzame momenten dat ik in de supermarkt ben is er pakweg 99% wat ik niet meer eet. Sommige dingen mogen eigenlijk de naam voeding ook niet dragen, zoals snoep. Maar net zo goed ijsbergsla of brood, oftewel garnering en vulling.


Wetenschap?

Dat we iets al een paar decennia doen betekent niet dat het ook goed is, en beter dan hoe we ooit aten. Al eerder hebben Veerle en ik al aangestipt hoe onze voedingsrichtlijnen op ideologie zijn gebaseerd, en gefabriceerde studies. Wetenschapisme, in het Engels noemen ze dat mooi “Soyence” als samentrekking van soja en wetenschap. Geheel terecht, want we worden maar al te graag naar een vleesvrij dieet geduwd met soja, vaak als heilige graal om zogenaamd het geschrapte vlees te vervangen. Zoals al eerder gezegd kan het meeste ‘wetenschappelijke’ onderzoek dat achter deze agenda zit echter meteen de prullenbak in. Evenals de net zomin ongefundeerde (en betrekkelijk nieuwe!) claim dat we gevarieerd moeten eten.

Omnivoor

Het klopt dat we omnivoren zijn…geworden! Eigenlijk in de meeste gevallen uit nood, en wellicht soms als aanvulling op ons oorspronkelijke dieet van vlees en vis (afhankelijk van de geografische leefomgeving). Je moet je namelijk afvragen of we minder vlees wilden eten, of dat er door armoede, schaarste, of andere ellende zoals oorlog simpelweg geen vlees te verkrijgen was. De afgelopen jaren hebben we wel degelijk de welvaart, en we hebben (voor 2020) geen vleestekorten gehad, maar zijn toch steeds meer planten gaan eten. Een beslissing die onze voorouders hoogst waarschijnlijk met lede ogen hadden bekeken. Waarom zou je een armoedzaaiersdieet of nooddieet vrijwillig volgen? En daar ook nog eens kapitalen voor betalen! Stammen die nog steeds hun oorspronkelijke dieet eten lachen westerlingen daarom vierkant uit als hen gevraagd wordt of ze planten eten.
“Planten zijn voor de dieren, en wij eten de dieren.”

Gevarieerd Dieet

Mensen krijgen echt wat kortsluiting als ze al denken aan overstappen naar eencarnivoordieet. Zeker omdat je gewend bent dat je honderden dingen eet, en je deze nu grotendeels achterwege laat. Nogmaals, het is nieuw dat we zoveel keuze hebben en zo gevarieerd eten. Nog maar honderd jaar geleden was het al onmogelijk geweest om te eten zoals we nu (moeten) eten. Hoe verder je teruggaat, hoe minder gevarieerd het dieet was. Simpelweg door gebrek aan aanvoer en teelmogelijkheden.

Versobering van Voeding

Ja, je schrapt inderdaad heel veel. In ons geval was het zelfs het herintroduceren van allerlei voeding die we niet tot amper meer aten. Na anderhalf jaar kan ik echter zeggen dat er geen dag is geweest dat het “m’n neus uitkwam”, of dat ik het idee heb dat ik mezelf iets ontzeg – een opmerking die je vaak hoort bij restrictieve diëten. Het is net zo goed niet saai. Je kunt juist heel veel variatie hebben. Zeker als je zoals ik ook zuivel eet, aangevuld met wat stiekeme kruiden, en wanneer je diverse soorten dieren eet.

Hamburgers met kaas en gekruide yoghurt (als saus), varkenswangen met fetasaus, biefstuk met brie, carpaccio, vlees- of bottenbouillon, entrecote met garnalen, chaffles, poké bowl, eieren met spek, gerookte eiersalade, tartaar, coquille, gerookte vleeswaren, rauw gemarineerd rundvlees, gebraden gehakt, kippendijen, al dan niet gefrituurt met diverse worstsoorten, pemmikan, frittata, slagroom ijsjes en af en toe een onbehouwen stuk zoals een côte de boeuf op de BBQ. De bereid wijze maakt het vervolgens ook gevarieerd. Je kunt vlees stoven, roken, bakken, grillen, barbecueën, drogen. En natuurlijk gewoon rauw eten in sommige gevallen. Voor mij gevarieerd genoeg…

Eet Smakelijk!







Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Start je het Carnivoordieet?

Steeds meer mensen vinden de laatste tijd de carnivoorgroep op Facebook . Of dit onbedoeld gebeurt omdat de media het dieet demoniseert, of dat mensen het op andere manieren vinden, maakt voor het onderwerp van dit artikel niet uit. Wel ben ik benieuwd, als je carnivoor eet, hoe je hierop bent gekomen. Laat dit dus vooral hieronder achter! Dit artikel heb ik geschreven voor mensen die eraan denken het dieet te starten en voor mensen die het kort geleden begonnen zijn. Maar je mag het uiteraard ook lezen als je al een doorgewinterde carnivoor bent. 😉  Transtitie Een paar jaar terug schreef mijn man Rick een artikel over de transitie naar het carnivoordieet , zodat mensen konden leren van onze fouten. Fouten die wij hebben gemaakt, en problemen waar wij en andere mensen tegenaan gelopen zijn. Een van de meest gemaakte fouten die ik zie (en die ik zelf ook gemaakt heb) is dat mensen te snel overstappen van hun huidige dieet op het carnivoordieet. Dit zorgt bijna altijd voor problemen. De

Carnivoor Magnum Slagroom IJsje

De zomer staat op de stoep en dat betekende vroeger tijd voor ijs. Veel. Ik at gerust 10 bolletjes, weliswaar in 2 porties. Omdat dat bomvol suikers zit, maar ik toch trek heb in iets soortgelijks, ben ik aan het experimenteren met een—soort van—alternatief... Dit lijkt te werken, al heeft het nog wat 'finesse' nodig:    - Zet ijsvormpjes in de vriezer, dag van tevoren. (Die op het plaatje hebben wij, die zijn ideaal). - Smelt boter tot het volledig vloeibaar is. - Giet de boter voorzichtig in het vormpje en zorg dat het niet meteen naar beneden zakt. Dus zo plat mogelijk neerleggen, dus afgesloten, en af en toe keren en draaien zodat de boter overal aan de 'wanden' zit. Het gaat erom dat je een laagje krijgt aan de buitenkant van het ijsje. - Zodra de boter compleet gestold en bevroren is, dus paar uur later, giet je het vormpje zo vol mogelijk met slagroom.    Zelf had ik nog wat vanille bij de boter in het pannetje gedaan, en je kunt het natuurlijk nog met andere sma

Recept: Kippeling (gefrituurde krokante kip)

Voor twee Mensen Persoonlijk heb ik nooit gegeten bij die ene kiptent van dat olijke mannetje met de witte baard. Eigenlijk heb ik nooit dat soort kip op, dus ik heb geen referentiekader. Het enige wat ik vaak at is kibbeling. Wat ik wel weet is dat deze versie een stuk beter is, alleen al omdat het net in toxische zadenolie is gefrituurd. Verder heb je natuurlijk de keuze wát voor kip erin gaat. Allicht van betere kwaliteit dan van die ene keten waar ik het net over had. Ingrediënten 400 gram kippendijen (of meer/minder gram, ligt eraan hoeveel trek je hebt)  Knabbelspek, verpoederd 2 eieren, geklutst Yoghurt (Turkse is lekker stevig)  Zout (en eventueel kruiden) Ganzenvet of ander dierlijk vet Recept Laat het vet smelten zodat je meteen aan de slag kunt met frituren zodra de kipstukken gereed zijn. Ondanks alle waarschuwingen op de friteuse (“geen vast vet gebruiken, alleen olie!”) Hebben we de olie op lage temperatuur vloeibaar gemaakt. Het voordeel van ganzenvet is dat het heel za